Μάνος Λοΐζος, αυτό είναι τ’ όνομά μου…

VIDEO αφιέρωμα

Του Θανάση Γιώγλου

Ο Μάνος Λοΐζος γεννήθηκε σαν σήμερα στις 22 Οκτωβρίου 1937 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και πέθανε στις 17 Σεπτεμβρίου 1982 στη Μόσχα. Είναι από τις λίγες περιπτώσεις στις οποίες κάποιες φράσεις όπως, «είχε πολλά ακόμα να δώσει» ή «αφήνει μεγάλο κενό πίσω του», που συνοδεύουν, σχεδόν πάντα, κάποιον που φεύγει, βρίσκουν το πραγματικό τους νόημα…. Ατάκες που χρησιμοποιούνται κατά κόρον για σπουδαίους καλλιτέχνες που εγκαταλείπουν τα εγκόσμια. Άλλο όμως να το λες για κάποιον που είναι 80 ετών και πλέον- εξαιρούνται οι Μίκης Θεοδωράκης και Μίμης Πλέσσας- κι άλλο για δημιουργούς που φεύγουν στην ηλικία του Λοΐζου ή του Δημήτρη Λάγιου- που έφυγε μερικά χρόνια μετά- στη «μεγαλύτερη» φάση της παραγωγικότητας τους.

Κατά καιρούς, έχουν πραγματοποιηθεί διάφορα αφιερώματα για τον Λοΐζο, τόσο σε επίπεδο ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών, όσο και με δεκάδες εκδηλώσεις και συναυλίες. Προσωπικά, θα ξεχώριζα ανεπιφύλακτα ένα τετράωρο τηλεοπτικό αφιέρωμα, που προβλήθηκε το Μάιο 1996, σε τέσσερα επεισόδια από την ΕΡΤ, στο οποίο εμφανίσθηκε όλο, σχεδόν, το ελληνικό τραγούδι, είτε μέσα από συνεντεύξεις και νέες ηχογραφήσεις τραγουδιών του Λοΐζου, είτε μέσα από παλιά τηλεοπτικά ντοκουμέντα. Την εκπομπή επιμελήθηκε και παρουσίασε ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, η σκηνοθεσία ήταν του Δημήτρη Καλούδη και η παραγωγή της Δέσποινας Πανταζοπούλου.

Στο video που ακολουθεί, έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε κάποια αποσπάσματα από το συγκεκριμένο αφιέρωμα… Στο video που ακολουθεί: Αποσπάσματα από το Αφιέρωμα της ΕΡΤ στο Μάνο Λοΐζο το 1996 (περιλαμβάνονται σκηνές από την εκπομπή «Παρασκήνιο» του 1982). Μιλούν ο Μάνος Λοΐζος, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Μίκης Θεοδωράκης και η Μαρία Φαραντούρη. Ακούγονται τα τραγούδια: 1)Ο δρόμος (Μ.Λοΐζος-Κ.Μητροπούλου) Μάνος Λοΐζος | 2)Όλα σε θυμίζουν (Μ.Λοΐζος-Μ.Ρασούλης) Χάρις Αλεξίου 3)Το ακορντεόν (Μ.Λοΐζος-Γ.Νεγρεπόντης) Μάνος Λοΐζος (Αρχείο Θανάση Γιώγλου)

Δείτε επίσης:

Μάνος Λοΐζος - «Παράλληλες ιστορίες» με Καζαντζίδη, Πάριο & Παπαμιχαήλ

Αφιέρωμα στο Μάνο Λοΐζο στους 100,6

Οι πρόβες του Λοΐζου με Φώντα Λάδη και Νταλάρα (1976)

Αναδημοσίευση από το ogdoo.gr