Η μικρή νίκη του Εμμανουέλ Λουκάου και το ζήτημα της επανένωσης των οικογενειών προσφύγων

Πριν από λίγες μέρες το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης της απορριπτικής απόφασης της αστυνομίας απέναντι στο αίτημα του αναγνωρισμένου από το 2016 πρόσφυγα Εμ. Λουκάου, για να μπορέσει να φέρει την οικογένειά του στην Ελλάδα.

Ο Εμμανουέλ, επέζησε εκτέλεσης στη χώρα του (φέρει ακόμα μία σφαίρα στον κρόταφο, ενώ πάσχει από μετατραυματική επιληψία) και είχε αιτηθεί από το 2016 την επανένωσή του με την οικογένεια του, με άλλα λόγια να μπορέσει να φέρει εδώ τη γυναίκα και τα τρία παιδιά του, που όμως είχε απορριφθεί από την αστυνομία, χωρίς αιτιολόγηση της απόφασης αλλά και χωρι να καλέσει τον ίδιο για συνέντευξη.

Η πρόσφατη απόφαση όμως του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου, δίνει ελπίδα όχι μόνο στον ίδιο αλλά και σε εκατοντάδες ακόμα πρόσφυγες, που βλέπουν τις αιτήσεις τους για επανένωση με τις οικογένειές τους, να απορρίπτονται διαρκώς και με συνοπτικές διαδικασίες.

Η υπόθεση έχει ακόμα δρόμο μπροστά της, αλλά υπάρχουν πλέον πιθανότητες για να έχει αίσιο τέλος. «Όλα τα πράγματα παίρνουν χρόνο, πρέπει ο άνθρωπος να έχει υπομονή. Η υπομονή και η επιμονή δικαιώνουν στο τέλος» δηλώνει ο ίδιος και εμείς με τη σειρά μας οφείλουμε να σταθούμε δίπλα στο στοιχειώδες ανθρώπινο δικαιώμα των προσφύγων να μπορούν να ζουν με τις οικογενείες τους.