Εξοντωτική αγωγή κατά ενεργού πολίτη στη Χίο για πολιτική κριτική

Αντιμέτωπος με μήνυση και αγωγή αποζημίωσης ύψους 100.000 ευρώ βρίσκεται εδώ και μήνες ένας ενεργός πολίτης στη Χίο και σταθερός υποστηρικτής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: ο Δημήτρης Λαβατσής.

Του Γιώργου Παγούδη για την Εφημερίδα των Συντακτών

Την αγωγή αποζημίωσης κατέθεσε ο δήμαρχος Χίου επειδή φέτος τον Γενάρη (6/1 και 12/1) ο κ. Λαβατσής αναφέρθηκε σε αυτόν με οξείς πολιτικούς χαρακτηρισμούς σε δύο ποστ στο facebook.

Το πρώτο γράφτηκε με αιτία την αδράνεια του να παραχωρήσει στεγασμένους χώρους για τους πρόσφυγες του ΚΥΤ ενώ οι καιρικές συνθήκες λόγω κρύου και βροχών ήταν αφόρητες και ήταν γνωστό ότι στη ΒΙΑΛ οικογένειες με μικρά παιδιά  διαμένουν σε σκηνές, πολλές  από αυτές καλοκαιρινές.

Στο δεύτερο ποστ υπήρξε εξίσου σκληρή κριτική για την αναπαραγωγή εκ μέρους του δημάρχου, fake news που αναφέρονται σε σχέδιο για αντικατάσταση των πληθυσμών της Ευρώπης από 250.000.000 πρόσφυγες και μετανάστες επικαλούμενος τη «συμφωνία του Μαρόκου» το 2018. Θέσεις που επαναλαμβάνει και στο κείμενο της αγωγής!

Η είδηση αυτή έχει χαρακτηριστεί «ψευδής, συνομωσιολογική  και ανακυκλωμένη». Εκτός από την ψευδή αυτή είδηση ο δήμαρχος έγραψε ότι, για να μην υπάρχουν αντιδράσεις στο σχέδιο αυτό, δόθηκε κατεύθυνση στις κυβερνήσεις της ΕΕ να ψηφίσουν αντιρατσιστικούς νόμους που προβλέπουν βαρύτατες ποινές, κάτι που ήδη έχει συμβεί στην Ελλάδα  με τον νόμο 4285/14 που ψηφίστηκε στην ελληνική Βουλή 4 χρόνια πριν, από την κυβέρνηση Σαμαρά!

«Είναι απόλυτα φανερό ότι οι οξείς χαρακτηρισμοί αφορούν τις αντιλήψεις του και  την πολιτική-θεσμική λειτουργία του και δεν έχουν καμία σχέση με δικές του προσωπικές αντεγκλήσεις που είναι πιθανό να έχει κατά νου», απαντά ο Δημήτρης Λαβατσής, κάνοντας λόγο για προσπάθεια εκφοβισμού του.

«Είναι σαφές πως  ο κύριος αυτός υλοποιεί την  γραμμή της  Δεξιάς- Ακροδεξιάς παράταξης που συμποσούνται χωρίς να περιορίζονται  στην ΝΔ. Η γραμμή αυτή είναι πλέον όχι μόνο η ποινικοποίηση πολιτικών πρακτικών όπως η διαδήλωση στο δρόμο η μαχητική διεκδίκηση αντίλογου έξω από υπουργεία και πολιτικά κόμματα αλλά πλέον η ποινικοποίηση της ίδιας της πολιτικής γνώμης και κριτικής εφ όσον αυτή δεν τους αρέσει, δεν τους λιβανίζει.» 

»Επειδή αυτές οι  απεχθείς  αντιδημοκρατικές  πολιτικές πρακτικές  θα πυκνώνουν και θα έχουν διάφορες διαβαθμίσεις, απευθυνόμενος σε όλους τους δημοκράτες που θα διαβάσουν το παρόν σημείωμα  και άλλα που θα ακολουθήσουν στο μέλλον για το θέμα, ζητώ, απευθυνόμενος για πρώτη φορά στη ζωή μου ως ενεργός πολίτης, την συμπαράσταση και στράτευσή σας απέναντι στην επιχειρούμενη ποινικοποίηση της κριτικής μου για πολιτικές και κοινωνικές πρακτικές του δημάρχου. Δεν πρόκειται για μια μόνο προσωπική δίωξή μου αλλά για ένα ακόμη  φαινόμενο της μεταδημοκρατικής κυβερνητικής συνθήκης την οποία δυστυχώς διανύουμε», καταλήγει.

Ήδη στο πλευρό του Δημήτρη Λαβατσή με ανακοίνωση της στέκεται η ΛΑ.Ε. καθώς και η δημοτική παράταξη Χιακή Συμπολιτεία. Η Χιακή Συμπολιτεία στέκεται στην προσωπική ακεραιότητα του Δημήτρη Λαβατσή που αναγνωρίζουν όλοι στο νησί και υπενθυμίζει τις γνωστές δηλώσεις του κ Σταμάτη Καρμάντζη που χαρακτήρισε «ερπετά που έχουν προνόμιο τη λάσπη» τον σύλλογο ΑμεΑ του νησιού όταν του άσκησε κριτική, καθώς και το γνωστό «Τούρκος καλός είναι ο Τούρκος νεκρός» και καλεί τον δημοκρατικό κόσμο να σταθεί στο πλευρό του.

Σε ανάλογο κλίμα και η Λαϊκή Ενότητα «καταδικάζει απερίφραστα ως ακραία αντιδημοκρατική την ενέργεια του δημάρχου Χίου κ. Κάρμαντζη» και εκφράζει την «αμέριστη αλληλεγγύη της».