Επιστολή σε ΕΣΗΕΑ και ΕΣΗΕΜΘ για μονόπλευρη προβολή των ξενοφοβικών συγκεντρώσεων

Γραπτή διαμαρτυρία για την μη αντικειμενική παρουσίαση των γεγονότων στα Γιαννιτσά σε σχέση με το προσφυγικό απέστειλε στις Ενώσεις Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίων Αθήνας και Μακεδονίας και Θράκης η Εθελοντική Ομάδα Γιαννιτσών και περιχώρων «Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες».

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η Ομάδα στην επιστολή της «στα περισσότερα, αν όχι όλα, τα τηλεοπτικά μέσα έγινε αναφορά σε πολίτες/κατοίκους των Γιαννιτσών που εμπόδισαν την άφιξη των προσφύγων, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί ο αριθμός των συγκεντρωθέντων, που δεν ξεπερνούσε τα 30 άτομα· η διακρίβωση του αριθμού αυτού ήταν (είναι) ευχερέστατη, καθώς στο διαδίκτυο υπάρχει σχετικό βίντεο, αλλά θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί από την Αστυνομία που ήταν παρούσα».

Αναλυτικά η επιστολή στην ΕΣΗΕΑ και την ΕΣΗΕΜ-Θ:

«Μπορεί το απόφθεγμα «η δημοσίευση είναι η ψυχή της Δημοκρατίας» (Ι.Ι. Μάγιερ) να κατέχει περίοπτη θέση στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ, ωστόσο τον πραγματικό πυλώνα της Δημοκρατίας αποτελεί «η αληθινή πληροφόρηση» (μαζί με «αληθινή μόρφωση και συνθήκες να ασκήσεις στην πράξη την κρίση σου» - Κορνήλιος Καστοριάδης).

Εάν τα παραπάνω είναι μέρος των αρχών και αξιών του δημοσιογραφικού κόσμου, πολύ φοβούμαστε ότι οι ανταποκρίσεις (ρεπορτάζ) και αναμεταδόσεις  τηλεοπτικών μέσων για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στα Γιαννιτσά κατά την άφιξη των προσφύγων το βράδυ της 2ας/11/2019 δεν υπηρέτησαν την αληθινή ενημέρωση και κατά συνέπεια την ουσία της Δημοκρατίας. 

Στα περισσότερα, αν όχι όλα, τα τηλεοπτικά μέσα έγινε αναφορά σε πολίτες/κατοίκους των Γιαννιτσών που εμπόδισαν την άφιξη των προσφύγων, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί ο αριθμός των συγκεντρωθέντων, που δεν ξεπερνούσε τα 30 άτομα· η διακρίβωση του αριθμού αυτού ήταν (είναι) ευχερέστατη, καθώς στο διαδίκτυο υπάρχει σχετικό βίντεο, αλλά θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί από την Αστυνομία που ήταν παρούσα. Και μόνον η αναφορά του αριθμού των συγκεντρωθέντων θα αρκούσε για να αντιληφθεί το πανελλήνιο, αλλά και η διεθνής κοινότητα που λόγω της συγκυρίας έχει στραμμένα τα βλέμματά της προς τη χώρα μας, ότι οι αντιδράσεις αυτές – ακραίας πολιτικής και ιδεολογικής αναφοράς και έμπνευσης αλλά και απάνθρωπης κοινωνικά αντίληψης – δεν μπορούν χαρακτηρίζουν την πόλη μας. Μια πόλη με προσφυγικό πληθυσμό στην πλειονότητά του, που σήμερα αριθμεί 30.000 ανθρώπους· εννοείται ότι στις ανταποκρίσεις ούτε στον πληθυσμό έγινε κάποια αναφορά. Τα παραπάνω ασφαλώς δεν συνιστούν αντικειμενική παρουσίαση των γεγονότων, αφού έλειπε παντελώς η αντίθετη άποψη άλλων συμπολιτών μας.

Ως πολίτες των Γιαννιτσών και δημότες του Δήμου Πέλλας νιώθουμε να μας αδικεί κατάφωρα η μεταχείριση που μας επιφύλαξαν τα μέλη σας, ζητούμε δε τη θεσμική σας παρέμβαση ώστε τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα που μετέδωσαν ή αναμετέδωσαν ανταποκρίσεις χωρίς την κρίσιμη αναφορά στον αριθμό των διαμαρτυρόμενων και τον αριθμό των κατοίκων των Γιαννιτσών, να επαναλάβουν την είδηση αναφέροντας τον αριθμό των συγκεντρωμένων και τον πληθυσμό της πόλης, ανταποκρινόμενα στην υποχρέωση τους για αντικειμενική ενημέρωση/πληροφόρηση, συμπεριλαμβάνοντας την αντίθετη θέση των συμπολιτών μας και αποκαθιστώντας, στον όποιο βαθμό και – έστω – εκ των υστέρων, την τιμή των Πολιτών αυτής της πόλης.

Εθελοντική Ομάδα Γιαννιτσών και περιχώρων

«ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ»».