Ελάχιστες ελπίδες για άλλους επιζώντες από το ναυάγιο στη Λιβύη - 400 άνθρωποι κατάφεραν να διασωθούν

Δεν αναμένεται να βρεθούν άλλοι επιζώντες από το πλοίο που βυθίστηκε στα ανοικτά της Λιβύης και μετέφερε 600 μετανάστες από την Αφρική.

Οι αξιωματούχοι φοβόντουσαν αρχικά ότι πνίγηκαν εκατοντάδες, αλλά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ (UNHCR) ανέφερε τελικά ότι 400 άνθρωποι κατάφεραν να διασωθούν.

Η ιταλική ακτοφυλακή ανέφερε ότι 25 πτώματα έχουν ανασυρθεί από το νερό μέχρι τώρα, αλλά δεν είναι σαφής ο αριθμός των αγνοούμενων ανθρώπων. 

Περισσότεροι από 2.000 μετανάστες πέθαναν το 2015 προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο για να φθάσουν στην Ευρώπη.

Το τελευταίο περιστατικό συνέβη την Τετάρτη, όταν το αλιευτικό σκάφος γεμάτο από ανθρώπους, έπεσε σε κακοκαιρία περίπου 15 μίλια (25 χιλιόμετρα) από τις ακτές της Λιβύης.

Μια κλήση κινδύνου πάρθηκε στη Σικελία όταν ένα από τα πρώτα πλοία που έσπευσε να βοηθήσει στο σημείο, το Le Niamh του ιρλανδικού Πολεμικού Ναυτικού, ανατράπηκε, επειδή οι μετανάστες κινήθηκαν προς τη μία πλευρά του σκάφους. 

Κάποιοι κατάφεραν να σωθούν και άλλοι πνίγηκαν, πλέον όμως είναι απίθανο να βρεθούν άλλοι επιζώντες, όπως δήλωσε ο επικεφαλής μίας από τις ομάδες που συμμετέχουν στην προσπάθεια διάσωσης.

Στην επιχείρηση αναζήτησης συμμετείχαν επτά ελικόπτερα και επτά πλοία.

Διασώθηκαν 706 μετανάστες το τελευταίο 24ωρο σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου

Στη διάσωση 706 μεταναστών προχώρησε το τελευταίο 24ωρο το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή σε 33 περιστατικά έρευνας και διάσωσης σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Οι διασώσεις έλαβαν χώρα στις θαλάσσιες περιοχές της Λέσβου, Σάμου, Αγαθονησίου, Φαρμακονησίου και Κω.

Σύμφωνα με το αρχηγείο του Σώματος, τον Ιούνιο του 2015 σημειώθηκαν 517 περιστατικά έρευνας και διάσωσης ενώ περισυνελέγησαν και συνελήφθησαν 31.318 μετανάστες. Επίσης, συνελήφθησαν 26 διακινητές ενώ κατασχέθηκαν 129 σκάφη.

Πληροφορίες από ανώτατους αξιωματικούς του Λιμενικού, τους οποίους επικαλείται το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, κάνουν λόγο για 3,5 εκατ. πρόσφυγες που έχουν συγκεντρωθεί σε καταυλισμούς στην Τουρκία λόγω της κρίσης στη Συρία.