Εισαγγελική παρέμβαση για το βίντεο με τον οπαδό που υποχρεώνει μετανάστη να κάνει τον σταυρό του

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκάλεσε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και δείχνει οπαδό του ΠΑΟΚ να ασκεί με χυδαίο και ρατσιστικό τρόπο εκφοβισμό σε έναν αλλοδαπό πολίτη, αναγκάζοντας τον να κάνει το σταυρό του και να προσεύχεται στα ελληνικά στον «Χριστούλη» και την «Παναγία», παρά τη θέληση του.

Με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Στέφανου Ζαρκαντζιά παραγγέλθηκε προκαταρκτική εξέταση, την οποία θα κληθεί να φέρει εις πέρας το τμήμα αντιμετώπισης ρατσιστικής βίας της διεύθυνσης ασφαλείας Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο της έρευνας θα αναζητηθεί ο μετανάστης προκειμένου να καταθέσει, όπως επίσης το πλήρες περιεχόμενο του βίντεο για να εξεταστεί ενδελεχώς. Τα όποια αδικήματα προκύψουν από την έρευνα είναι σε συνάρτηση με τον αντιρατσιστικό νόμο.

Την φασιστική συμπεριφορά του οπαδού ανέδειξε αρχικά ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ3 Σερίφ Μεχμέτ αναρτώντας στα social mediα το επίμαχο βίντεο, το οποίο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών είναι προηγούμενων χρόνων, ωστόσο κυκλοφορούσε εδώ και καιρό ως ρατσιστικό «τρόπαιο» σε ακροδεξιούς κύκλους.

Να σημειωθεί ότι έκτός από τον δημοκρατικό και προοδευτικό κόσμο ο οποίος αντέδρασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανακοίνωση εξέδωσαν και οι αντιφασίστες οπαδοί και φίλαθλοι του ΠΑΟΚ.

Οι «Αντιφασίστες οπαδοί/ φίλαθλοι του ΠΑΟΚ» μεταξύ άλλων τονίζουν ότι «Ο οπαδός ενός Συλλόγου, που ιδρύθηκε από ανθρώπους κατατρεγμένους και βασανισμένους από τις φασιστικές πρακτικές μιας ντόπιας και ξένης γενικευμένης μισανθρωπιάς, δεν μπορεί να μοιράζεται την ίδια θέση σε καμιά κερκίδα, σε κανένα πέταλο με υπανθρώπους και φασισταριά» ζητώντας από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ «να πράξει το αυτονόητο».