Απέχουν από τα καθήκοντά τους οι εργαζόμενοι στο «Νόησις»

Να απέχουν από τα καθήκοντά τους αποφάσισαν για την επόμενη Τετάρτη και Πέμπτη, οι εργαζόμενοι του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας «Νόησις» στη Θεσσαλονίκη, με στόχο την επίλυση των διοικητικών και οικονομικών προβλημάτων.

Οι εργαζόμενοι την Τετάρτη θα απέχουν τέσσερις ώρες, ενώ την Πέμπτη καθ’ όλη τη διάρκεια της βάρδιάς τους. Όπως σημειώθηκε σε σχετική συνέντευξη Τύπου, η πολιτεία ανέλαβε απέναντι στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έγγραφη δέσμευση για την οικονομική επιχορήγηση του «Νόησις».

Όμως, οι υποχρεώσεις του κράτους απέναντι στο φορέα δεν τηρήθηκαν, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις. Έτσι, ο φορέας, παρά το γεγονός ότι έχει ποσοστό αυτοχρηματοδότησης 77% και παρά το ότι άνοιξε το δρόμο για τη συμμετοχή του σε ευρωπαϊκά προγράμματα και συνεργασίες, έρχεται κάθε μέρα πιο κοντά στην αναστολή λειτουργίας του. Επιπλέον οι 23 υπάλληλοί του συνεχίζουν να εργάζονται παρά το γεγονός ότι έχουν εξαντλήσει τα όρια της οικονομικής τους ανοχής λόγω των καθυστερήσεων στις πληρωμές τους.

«Χρειάζεται να βρεθεί μόνιμη λύση που θα του εξασφαλίσει βιωσιμότητα και προοπτική ανάπτυξης» αναφέρεται, μεταξύ άλλων και επισημαίνεται ότι «η δημοσιοποίηση των θεμάτων του φορέα έχει μοναδικό στόχο και σκοπό να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη που είναι ο απόλυτος και μοναδικός κριτής της αξίας, της ιστορίας, της πολιτιστικής και εκπαιδευτικής συνεισφοράς και του έργου του».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ