Αναβολή της δίκης του καθηγητή που κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση φοιτητριών

Αναβολή για τις 8 Δεκεμβρίου πήρε η δίκη του καθηγητή Γυναικολογίας του τμήματος Μαιευτικής στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση φοιτητριών του.

Συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια σε ένδειξη αλληλεγγύης στις φοιτήτριες πραγματοποίησε η συλλογικότητα «Καμία Ανοχή» καθώς και άλλες φεμινιστικές συλλογικότητες.

Ο καθηγητής κατηγορείται ότι παρενοχλούσε φοιτήτριες του τμήματος κατά τη διάρκεια γυναικολογικού ελέγχου στο ιατρείο του.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των φοιτητριών, ο καθηγητής εκμεταλλευόταν την εξουσία που του παρείχε η θέση του και καλούσε τις φοιτήτριες για δωρεάν εξέταση κατά τη διάρκεια της οποίας τις παρενοχλούσε.  Η  «εξέταση» περιλάμβανε ολοκληρωτική αφαίρεση των ρούχων (χωρίς παροχή ρόμπας ή κάποιου άλλου καλύμματος), αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση χωρίς γάντια, ερεθισμό της κλειτορίδας με τη χρήση του δαχτύλου, άσεμνες κινήσεις, πολύ στενή επαφή με τον ίδιο καθώς και άλλα.  

Οι συλλογικότητες που συγκεντρώθηκαν στα δικαστήρια δήλωσαν ότι οι φοιτήτριες δεν είναι μόνες και ζήτησαν να αφαιρεθεί η άδεια εργασίας του καθηγητή μέχρι να γίνει η δίκη.

Να σημειωθεί ότι ο καθηγητής, που απουσίαζε σήμερα, συνεχίζει να διδάσκει στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Στην ανακοίνωσή της η «Καμία Ανοχή» τονίζει ότι «η κοινωνικά εμπεδωμένη κουλτούρα του βιασμού και οι ενοχές που αυτή γεννά στα γυναικεία σώματα, οδήγησε πολλές από τις φοιτήτριες να πιστεύουν ότι το φαντάστηκαν, ότι έφταιγαν οι ίδιες, κι έπειτα έπρεπε να παρακολουθήσουν το μάθημά του γεμάτες ντροπή και αηδία»...«Όμως τώρα τα στόματα άνοιξαν. Η επανεμφάνιση του φεμινιστικού κινήματος παγκόσμια δυνάμωσε τις αδερφές μας να ξεπεράσουν τον φόβο τους, να καταθέσουν και να φωνάξουν απέναντι στον λευκό άντρα με εξουσία, στον παντοδύναμο καθηγητή και γνωστό γυναικολόγο, στον άνθρωπο που θα μπορούσε να κανονίσει να μην ξαναβρούν δουλειά, ένα φτάνει πια, #metoo!» σημειώνει μεταξύ άλλων.