262 τα κρούσματα σε όλη την Ελλάδα-36 στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι

Τριάντα έξι είναι συνολικά τα κρούσματα, στον οίκο ευγηρίας του Ασβεστοχωρίου, στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα εκτάκτως μετέβησαν ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου.

Οι οίκος ευγηρίας τέθηκε σε καραντίνα επτά ημερών. Δε θα μπαίνει και δε βγαίνει κανένας σύμφωνα με όσα προβλέπουν τα υγειονομιά πρωτόκολλα ενώ κάθε δύο μέρες θα γίνοται επαναληπτικά τεστ. «Τριάντα τρεις τρόφιμοι και τρεις εργαζόμενοι είναι θετικοί. Μέχρι στιγμής έχουν μεταφερθεί πάνω από είκοσι και σιγά σιγά θα μεταφέρονται και άλλοι» ανέφερε ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η διασπορά του ιού έγινε από εργαζόμενο της μονάδας. Όπως δήλωσε ο Σ. Τσιόδρας «έχουμε μια μεγάλη επιδημία σ’ αυτό το γηροκομείο που τηρούσε όλα τα μέτρα – δεν επιτρεπόταν ούτε επισκεπτήριο. Δυστυχώς προήλθε από προσωπικό, το οποίο ήταν επαφή θετικού από τη Χαλκιδική. Έτσι φαίνεται από τα πρώτα δείγματα», ενώ πρόσθεσε πως πρόκειται για «νεαρό άτομο του περιβάλλοντος του προσωπικού που είχε πάει σε συναυλία».

Ακόμα σημείωσε πως αυτό το παράδειγμα δείχνει «πώς μπορεί ο ιός να περάσει από έναν χώρο που δεν υπάρχει κίνδυνος -νέους που διασκεδάζουν σ’ ένα νησί, σ’ έναν χώρο διακοπών, σ’ ένα γηροκομείο που είναι μια πολύ ευαίσθητη μονάδα με ανθρώπους ηλικιωμένους».

Αυτό το παράδειγμα δείχνει, σύμφωνα με τον ίδιο, «πώς μπορεί ο ιός να περάσει από έναν χώρο που δεν υπάρχει κίνδυνος -νέους που διασκεδάζουν σ’ ένα νησί, σ’ έναν χώρο διακοπών- σ’ ένα γηροκομείο που είναι μια πολύ ευαίσθητη μονάδα με ανθρώπους ηλικιωμένους».

«Το ότι είναι καλοκαίρι δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσέχουμε. Και μπορεί οι νέοι και οι νεότεροι να κινδυνεύουν λιγότερο αλλά οι ηλικιωμένοι όπως αυτοί είναι ένα τραγικό παράδειγμα του τι μπορεί να συμβεί αν δεν είμαστε προσεκτικοί», υπογράμμισε.

Σημείωσε ακόμη πως «από την τελευταία ανάλυση που έχουμε κάνει στο υπουργείο Υγείας και στον ΕΟΔΥ, το 30% περίπου των περιστατικών μας είναι ασυμπτωματικοί τις τελευταίες εβδομάδες και επίσης ένα πολύ μεγάλο ποσοστό είναι ηλικίας κάτω των 40 ετών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτοί δεν μπορούν να περάσουν τον ιό σε μεγαλύτερους».

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για το γεγονός ότι έχει κατέβει ο μέσος όρος ηλικίας όσων προσβάλλονται από τον ιό, απάντησε: «Δεν με ανησυχεί από την άποψη ότι κινδυνεύουμε περισσότερο, με ανησυχεί από την άποψη ότι μπορούν να το μεταδώσουν ευκολότερα σε ευπαθείς ομάδες γιατί οι περισσότεροι είναι ασυμπτωματικοί».

262 κρούσματα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ακόμα 262 εντοπίστηκαν θετικοί στον Covid-19, εκ των οποίων οι 22 στις πύλες εισόδου, ενώ ακόμα δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους αυξάνοντας τους νεκρούς σε 216. Πρόκειται για μία 89χρονη, με υποκείμενα νοσήματα, που κατέληξε στο ΑΧΕΠΑ, και μία 81χρονη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, όπου βρίσκεται διασωληνωμένη και μία 27χρονη ειδικευόμενη γιατρός.

Συνολικά 24 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 ετών. 8 (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 54.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 132 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.