in

CoHabiting Vacancies: Συν-κατοικώντας τα κενά

Ένας Φοιτητικός και Νεανικός Συνεργατικός Διαγωνισμός για την μετατροπή Κενών Κτιρίων σε Στεγαστικούς Συνεταιρισμούς

Η ομάδα CoHab διοργανώνει φοιτητικό και νεανικό συνεργατικό διαγωνισμό για την μετατροπή Κενών Κτιρίων σε Στεγαστικούς Συνεταιρισμούς με τίτλο CoHabiting Vacancies / Συν-κατοικώντας τα κενά. Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η επεξεργασία εναλλακτικών σεναρίων για τη μετατροπή κενών κτιρίων -που ανήκουν κυρίως σε δημόσιους ή κοινωφελείς οργανισμούς, όπως δήμους, πανεπιστήμια, ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, ιδρύματα, εκκλησία κ.λπ.- σε διαφορετικούς τύπους σεναρίων συνεταιριστικής στέγασης σύμφωνα με τις τοπικές και κοινοτικές ανάγκες.

Η συλλογική πρόκληση του διαγωνισμού είναι να φανταστούμε, να σχεδιάσουμε και να διεκδικήσουμε εναλλακτικά μοντέλα στέγασης, που θα βασίζονται στην αυτοδιαχείριση, την δημοκρατία, την αλληλεγγύη και τον διαμοιρασμό των πόρων, και να πειραματιστούμε με διαφορετικές μορφές συλλογικής ιδιοκτησίας, βιώσιμης αρχιτεκτονικής και κοινής διαβίωσης.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε φοιτητές/τριες ή/και νέους/ες απόφοιτους/επαγγελματίες (έως επτά χρόνια από την αποφοίτηση από το πρώτο πτυχίο). Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό απαιτείται εγγραφή. Η φόρμα εγγραφής θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 15 Μαΐου.

Η διαδικασία συμμετοχής περιλαμβάνει μια σειρά επιμορφωτικών σεμιναρίων για το τι είναι οι στεγαστικοί συνεταιρισμοί με διαφορετικά παραδείγματα από την Ευρώπη, για το θεσμικό πλαίσιο, τις δημόσιες πολιτικές και τους τρόπους χρηματοδότησής που τους υποστηρίζουν, και τέλος τις διαδικασίες συμμετοχικού σχεδιασμού και παραγωγής τους. Στα σεμινάρια θα συμμετέχουν ειδικοί και μέλη συνεταιρισμών από διαφορετικές πόλεις της Ευρώπης.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ΣΑΔΑΣ, και με την υποστήριξη των Τμημάτων Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης ΑΠΘ και του μεταπτυχιακού Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΟ) του ΕΑΠ.
Συμβουλευτική υποστήριξη στις συμμετέχουσες ομάδες θα παρέχουν το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου (ΕΙΠΑΚ), η Community Energy River και η Electra Energy Cooperative, το ερευνητικό project Places of Togetherness, η αρχιτεκτονική κολεκτίβα Recual, του ACAN Greece, της Ελληνικής ομάδας του διεθνούς οργανισμού Architects Climate Action Networκ (ACAN) και ομάδες που ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν ένα συνεταιριστικό στεγαστικό εγχείρημα.

Διοργάνωση: CoHab

Η ομάδα CoHab είναι μια ανοιχτή ομάδα έρευνας-δράσης, μια πλατφόρμα ανταλλαγής γνώσης για ερευνητές, ακτιβίστριες και οποιοδήποτε ενδιαφέρεται να διεκδικήσει τη στέγαση ως δικαίωμα και να εξερευνήσει εναλλακτικά μοντέλα στέγασης που βασίζονται στην αυτοδιαχείριση, την δημοκρατία, την αλληλεγγύη και την συλλογική ιδιοκτησία.

Δημιουργήθηκε το 2016, αντλώντας έμπνευση από επιτυχημένα συνεταιριστικά στεγαστικά εγχειρήματα σε πόλεις της Ευρώπης και από την πρόσφατη αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για αυτά, τους στεγαστικούς συνεταιρισμούς και την συνεργατική κατοικία, ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.

Η ομάδα CoHab διοργανώνει συζητήσεις και εργαστήρια εφαρμόζοντας συμμετοχικές μεθόδους, συμμετέχει σε δημόσιες εκδηλώσεις και παράγει συλλογικά γνώση για την διάγνωση των τοπικών στεγαστικών αναγκών και δυνατοτήτων.

Τον Ιούλιο του 2023 δημοσίευσε το CoHab Toolkit μια συλλογή πληροφοριακών κειμένων και εργαλείων για την συνεταιριστική κατοικία και τις δυνατότητες ανάπτυξης συνεταιριστικών στεγαστικών εγχειρημάτων στην Ελλάδα. Αποτελεί μια συμβολή στον δημόσιο διάλογο και μια αποτύπωση της συλλογικής δουλειάς που γίνεται τα τελευταία χρόνια με στόχο την ωρίμανση της συζήτησης -και την παραγωγή της απαραίτητης γνώσης- για τη δημιουργία του πρώτου έργου συνεταιριστικής στέγασης/συλλογικής ιδιοκτησίας στην Αθήνα.

Σημαντικές ημερομηνίες/Πρόγραμμα διαγωνισμού

  1. Προθεσμία εγγραφών: 15/04/24-15/05/24
  2. Σεμινάρια: 20/05-07/06
  3. Προθεσμία κατάθεσης προτάσεων: Μετά το καλοκαίρι. Η ημερομηνία θα συναποφασιστεί με τους/ις συμμετέχοντες/ουσες.

Ιστοσελίδα διαγωνισμού: cohabathens.org/competition

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ομάδα Cohab: https://cohabathens.org

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους στεγαστικούς συνεταιρισμούς και τα μοντέλα συνεργατικής κατοικίας στην Ευρώπη δείτε:  Cohab Toolkit

Επικοινωνία

[email protected] (για ερωτήματα σχετικά με το διαγωνισμό), [email protected] (για ερωτήματα σχετικά με το CoHab)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απεργία 1η Μάη: Από το Σικάγο του 1886 μέχρι και σήμερα-Συγκεντρώσεις και διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Δεν μας περισσεύουν 30.000 δέντρα-Διαμαρτυρία για την υλοτόμηση 187.000 τ.μ. δάσους για το Flyover