in ,

Αποκλείστε τον Τραμπ από τις εκλογές

Του Δημήτρη Γκιβίση

Μια αναφορά στο MoveOn.org που ζητάει από το Κογκρέσο και τις αμερικανικές πολιτείες να αποκλείσουν τον Ντόναλντ Τραμπ από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου λόγω του ρόλου του στην επίθεση στο Καπιτώλιο , έχει συγκεντρώσει περίπου 600.000 υπογραφές μέχρι στιγμής. Στόχος είναι να θεωρηθεί ο Τραμπ, που προηγείται στην κούρσα για την προεδρική υποψηφιότητα στους Ρεπουμπλικανικούς, ως «υπεύθυνος για την εξέγερση υπό την ηγεσία της λευκής υπεροχής στις 6 Ιανουαρίου του 2021, και την απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης για να πάρει την εξουσία». «Η 14η τροποποίηση του αμερικανικού Συντάγματος προβλέπει τον αποκλεισμό από το αξίωμα οποιουδήποτε ατόμου έχει εμπλακεί σε ανταρσία ή εξέγερση εναντίον» των ΗΠΑ» σημειώνεται, «και αυτό περιλαμβάνει τον Ντόναλντ Τραμπ». Η αναφορά καλεί τους εκλογικούς αξιωματούχους κάθε πολιτείας «να σεβαστούν το Σύνταγμα και να απορρίψουν τον Τραμπ από τα ψηφοδέλτιά τους, και το Κογκρέσο να διευκρινίσει ότι απαγορεύεται στον Τραμπ να εκτελεί τα καθήκοντά».

Η συγκέντρωση των διαδικτυακών υπογραφών για την υποστήριξη της πρωτοβουλίας ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης, ενώ η εκστρατεία άρχισε πριν από περίπου ένα χρόνο με την συγκέντρωση υπογραφών, καθώς πολλές πολιτείες ξεκίνησαν να ανταποκρίνονται στα αιτήματα των κατοίκων της περιφέρειάς τους να αφαιρεθεί ο πρώην αμερικανός πρόεδρος από τα ψηφοδέλτια τους. Δύο πολιτείες μέχρι στιγμής έχουν ανακηρύξει τον Τραμπ ως εξτρεμιστή που δεν έχει τα προσόντα για να θέσει υποψηφιότητα. Στο Κολοράντο, το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας εξέδωσε μια τέτοια απόφαση επιβεβαιώνοντας την απόφαση ενός κατώτερου δικαστηρίου που αναφέρει ότι ο Τραμπ ενεπλάκη σε εξέγερση στις 6 Ιανουαρίου του 2021, και διέταξε την αποπομπή του από το ψηφοδέλτιο. Στο Μέιν  η απόφαση ελήφθη από τον υφυπουργό Εξωτερικών, που έχει την εξουσία να καθορίζει αν ένας υποψήφιος έχει τα προσόντα για να θέσει υποψηφιότητα. Αρκετές άλλες πολιτείες βρίσκονται επίσης σε διάφορα στάδια για να αποφασίσουν αν ο Τραμπ θα αποκλειστεί από τις εκλογές.

Σήμερα, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα ακούσει προφορικά επιχειρήματα σχετικά με την απόφαση του Κολοράντο να αποκλείσει τον πρώην αμερικανό πρόεδρο. Αρκετοί  νομικοί εμπειρογνώμονες έχουν εκφράσει την άποψη ότι ο Τραμπ πρέπει να αποκλειστεί, αλλά με δεδομένη την συντηρητική πλειοψηφία 6-3 του Δικαστηρίου η πιθανότητα αυτού του αποτελέσματος είναι πολύ μικρή. Πριν λίγες ημέρες, σε μια νομική κατάθεση που υπερασπίζεται τις ενέργειες του Ανώτατου Δικαστηρίου της πολιτείας της, η υπουργός Εξωτερικών του Κολοράντο Τζένα Γκρίσγουολντ προέτρεψε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να αποτρέψει τις προσπάθειες του Τραμπ «να περιορίσει την κρατική εκλογική εξουσία». Και συμπλήρωσε, λέγοντας «όπως το Κολοράντο δεν μπορεί να αναγκαστεί να βάλει στο προεδρικό του ψηφοδέλτιο έναν ανήλικο ή κάποιον καταδικασθέντα ή έναν που εκλέχθηκε δύο φορές στην προεδρία, δεν πρέπει επίσης να αναγκαστεί να συμπεριλάβει έναν υποψήφιο που διαπιστώθηκε από τα δικαστήρια ότι παραβίασε τον όρκο του να υπακούσει το Σύνταγμα και συμμετείχε σε εξέγερση».

Μια δημοσκόπηση που έγινε πριν λίγες ημέρες σε όλες τις ΗΠΑ για το θέμα αυτό, έδειξε ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί θα αποδέχονταν μια απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που θα επιβεβαιώσει τα επιχειρήματα της Γκρίσγουολντ. Επίσης, μια έρευνα του ABC News/Ipsos στα μέσα Ιανουαρίου έδειξε ότι το 30% των ψηφοφόρων υποστηρίζουν πως το Ανώτατο Δικαστήριο πρέπει να αποκλείσει τον Τραμπ από κάθε ψηφοδέλτιο στη χώρα, το 26% υποστήριξε πως το Δικαστήριο πρέπει να αποφασίσει ότι οι πολίτες θα πρέπει να δείξουν στις κάλπες την αντίθεσή τους στον Τραμπ, και το 39% είπε ότι ο πρώην πρόεδρος δεν πρέπει να αποκλειστεί από κανένα ψηφοδέλτιο.

                                                                                    

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Παρατηρώ. Του Δημοσθένη Παπαδάτου-Αναγνωστόπουλου

Οι 11 προτάσεις Αγγελούδη για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού λόγω flyover