in ,

Ανησυχία για μόλυνση του Θερμαϊκού και της Χαλκιδικής από τις πλημμύρες της Θεσσαλίας

Ανησυχία έχει προκαλέσει σε κατοίκους της Χαλκιδικής, της Θεσσαλονίκης και της Πιερίας εικόνα από τον δορυφόρο Sentinel (10/9/23, βράδυ), που απεικονίζει μεγάλη εξάπλωση των νερών που εκρέουν από τον Πηνειό ποταμό προς τον νότιο Θερμαϊκό και την ανατολική πλευρά του πρώτου ποδιού της Χαλκιδικής.

Ήδη πολίτες της Χαλκιδικής αναφέρουν την ύπαρξη λάσπης στις παραλίες της ενώ ερώτημα αποτελεί αν αυτά φέρουν φορτίο ρύπων (π.χ. φυτοφάρμακα), φερτά υλικά ή ακόμη και βιολογικό φορτίο από τα νεκρά ζώα λόγω των πλημμυρών στη Θεσσαλία. Είναι γνωστό, όπως ανέφερε μιλώντας στο alterthess ο Γ. Κρεστενίτης, oμότιμος Καθηγητής Παράκτιας Τεχνικής & Ωκεανογραφίας του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ, ότι το νερό των πλημμυρών έχει περάσει από αγροτοκτηνοτροφικές περιοχές και εγκαταστάσεις, βόθρους και εγκαταστάσεις βιολογικών καθαρισμών που έπαψαν να λειτουργούν. Επομένως, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι μεγάλη η ανάγκη η Διεύθυνση Υγιεινής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να αποφανθούν μέσω μετρήσεων για το αν πληρούν οι θάλασσες τις προδιαγραφές για κολύμπι.

Ερώτημα αποτελεί ακόμη για το αν η ποιότητα του νερού επηρεάζει τις μυδοκαλλιέργειες στην Χαλάστρα της Θεσσαλονίκης και την παράκτια αλιεία.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον καθηγητή, στις εικόνες που ακολουθούν παρουσιάζεται η εξέλιξη της κατανομής της χλωροφύλλης-α στα επιφανειακά νερά του Θερμαϊκού Κόλπου, στο διάστημα από 7 έως 13 Σεπτεμβρίου 2023, υποδηλώνοντας και τη διασπορά των νερών που εκβάλλουν στη θάλασσα από τις εκβολές του Πηνειού. Ο δείκτης της χλωροφύλλης που αποτυπώνεται στις δορυφορικές εικόνες δείχνει νερά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που πριν δεν υπήρχαν και ενδεχομένως προέκυψαν από την συμπαράσυρση ρύπων και βιολογικού φορτίου.

Η ενδεχόμενη επιπλέον ρύπανση του Θερμαϊκού είναι μια ακόμη παράμετρος των επιπτώσεων της πλημμύρας της Θεσσαλίας, όπου είναι γνωστή η χρήση φυτοφαρμάκων λόγω εντατικής γεωργίας, με κινδύνους για όλους τους ζωντανούς οργανισμούς.

Σύμφωνα με δηλώσεις της δήμαρχου Κασσάνδρας Αναστασίας Χαλκιά στο voria.gr, ειδοποιήθηκε το «Κέντρο Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης Μονάδων Αντιρρύπανσης Χαλκιδικής (ΚΕΠΑΜΑΧ) που προχώρησε σε δειγματοληψίες. Παράλληλα, ενημερώθηκε και η Αντιπεριφέρεια και η υπηρεσία υδάτων του Λιμεναρχείου. Τα αποτελέσματα των δειγμάτων αναμένονται σε δύο με τρεις μέρες». Η δήμαρχος αναφέρει ότι «είναι λογικό ο κόσμος να ανησυχεί μετά από όσα έγιναν στη Θεσσαλία, γι’ αυτό κινητοποίησα και όλες τις υπηρεσίες». Ωστόσο, η δήμαρχος Κασσάνδρας διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια απαγόρευση και η επιλογή βρίσκεται στη κρίση του καθενός για το αν θα επιλέξει να μπει στη θάλασσα.

Ο κ. Κρεστενίτης τονίζει ακόμη ότι, «ο όγκος του νερού που έρχεται από τον Πηνειό έχει επιφορτιστεί με ρύπους από ζώα που έχουν πνιγεί στις περιοχές που πλημμύρισαν, σημαντικό ρυπαντικό φορτίο και φορτίο με μολυσματικές παραμέτρους, κάτι που καθιστά επιτακτική την ανάγκη να γίνουν αυτές οι μετρήσεις τόσο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και κυρίως από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που δέχεται τις επιπτώσεις, για την προστασία της δημόσιας υγείας».

Σταυρούλα Πουλημένη

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η ΒΙΟΜΕ είναι σε κίνδυνο-Έκτακτη συνέλευση σήμερα στις 19:00

Διαδηλώσεις για την άφιξη του Κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη