in

ΦΥΛ.ΙΣ. ΑΠΘ για τη δολοφονία στη Σέρρες: Στόχος της πατριαρχίας είναι η επιβολή του «σωστού άντρα» σε όλους τους άλλους

«Πρέπει να καταλάβουμε δηλαδή, πως η πατριαρχία δεν αφορά και δεν απειλεί μόνο της γυναίκες αλλά και τους άντρες. Στόχος της πατριαρχίας είναι η δημιουργία ανισοτήτων και η επιβολή, όχι του άντρα στην γυναίκα, αλλά του «σωστού άντρα» σε όλους τους άλλους».

Αυτό σημειώνει μεταξύ άλλων η Φοιτητική Ένωση για το Φύλο και την Ισότητα (ΦΥΛ.ΙΣ.), Α.Π.Θ. για τη δολοφονία τα ξημερώματα της Τετάρτης στην Άνω Καμήλα Σερρών, όταν ένας 21χρονος δολοφόνησε ένα παιδί μόλις ένα χρόνο μικρότερό του. Το περιστατικό συνέβη στην πλατεία με αυτόπτες μάρτυρες την κοινή τους παρέα.

Οι δύο νεαροί άντρες ξεκίνησαν να καυγαδίζουν και ο μεγαλύτερος επιτέθηκε με μαχαίρι. Το θύμα τραυματίστηκε στην θωρακική χώρα, με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατό του. Ο δράστης τράπηκε σε φυγή και ακόμα αναζητάται από τις αρχές. Ταυτόχρονα, η αστυνομία παίρνει καταθέσεις σχηματίζοντας δικογραφία για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και για παραβίαση του νόμου περί όπλων.

«Αν και ακόμα λείπουν αρκετές πληροφορίες για το συμβάν, φαίνεται πως η αιτία της ανθρωποκτονίας είναι η «ερωτική αντιζηλία» όπως την χαρακτήρισαν κάποια άρθρα. Σύμφωνα με τις καταθέσεις ο 21χρονος μαχαίρωσε το θύμα επειδή είχε σχέση με την πρώην σύντροφό του.

Το σενάριο αυτό είναι πλέον ανησυχητικά οικείο σαν άκουσμα καθώς μέσα στον προηγούμενο μήνα έχουν σημειωθεί και άλλες δολοφονίες με την ίδια αφορμή. Το θέμα είναι πως σε αυτήν την περίπτωση δεν έχουμε θύμα μια γυναίκα άλλα έναν άντρα. Δυστυχώς ορισμένα άρθρα βρήκαν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αυτήν την πληροφορία και χωρίς καμία ντροπή έσπευσαν να της δώσουν ρομαντικό χαρακτήρα με φράσεις τύπου «για τα μάτια μια κοπέλας έγινε φονικό». Δεν πρόκειται για ένα λαϊκό παραμύθι αλλά για τη δολοφονία ενός ανθρώπου. Ένας νεαρός άνδρας έχασε την ζωή του γιατί έπεσε θύμα της τρομερής “ζήλιας” που πλέον σκοτώνει ό,τι και όποιον βρει στο πέρασμά της» επισημαίνει η φεμινιστική συλλογικότητα.

«Το γεγονός αυτό πρέπει να μας κάνει να καταλάβουμε πως η κτητική συμπεριφορά που επιβάλλει η πατριαρχία, μας καθιστά όλ@ μας, ανεξαρτήτως φύλου, πιθανά θύματα. Ακόμα και οι άντρες/τα αγόρια/οι αρρενωπότητες που για να είναι κοινωνικά αποδεκτοί πρέπει να επιτελούν (τοξικά) αρρενωπές συμπεριφορές, μπορεί να απειληθούν άμεσα από την πατριαρχία.

Πρέπει να καταλάβουμε δηλαδή, πως η πατριαρχία δεν αφορά και δεν απειλεί μόνο της γυναίκες αλλά και τους άντρες. Στόχος της πατριαρχίας είναι η δημιουργία ανισοτήτων και η επιβολή, όχι του άντρα στην γυναίκα, αλλά του «σωστού άντρα» σε όλους τους άλλους» καταλήγει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ολοκληρώθηκε το οδοιπορικό στον Αχελώο-Κάλεσμα για σύσταση Πρωτοβουλίας Αγώνα

Να συνεχιστεί η καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού ζητάει ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος