in

Ένα βιβλίο που μας διδάσκει την διαφορετικότητα, από την ομάδα «Εν Δυνάμει»

Ένα βιβλίο που μας διδάσκει την διαφορετικότητα, από την ομάδα «Εν Δυνάμει»

Ένα βιβλίο με μια …τρύπα.

Ένα βιβλίο διαφορετικό από διαφορετικούς ανθρώπους που σε κάνει να κοιτάς διαφορετικά

Κείμενο: Ιάσων Μπάντιος

Έπιασα στα χέρια μου ένα διαφορετικό από τα άλλα βιβλία. Ένα βιβλίο με μια τρύπα στη μέση, και χωρίς τίτλο. Στο ξεφύλλισμα του και μόνο διαπιστώνεις ότι πρόκειται για μια καταγραφή σκέψεων και συναισθημάτων από πολλούς όμορφους και διαφορετικούς ανθρώπους.

Για να μάθουμε όμως περισσότερα επικοινωνήσαμε με την Ελένη Δημοπούλου, μια από τους ιδρυτές της ομάδας «Εν Δυνάμει», η οποία και εξέδωσε το βιβλίο με τίτλο «Δύναμη ή Αδυναμία».

Όπως μας είπε η κ. Δημοπούλου, «Το βιβλίο είναι ένα καταγεγραμμένο αποτέλεσμα μιας δουλειάς που κάναμε για δύο χρόνια που κατέληξε σε μια θεατρική παράσταση που λεγόταν «Ο άνθρωπος ανεμιστήρας ή πώς να ντύσετε έναν ελέφαντα». Πρόκειται μια συλλογική δουλειά η οποία θελήσαμε να αποτυπωθεί σε ένα βιβλίο».

«Είναι ένα βιβλίο για να μείνει στην ιστορία, τα παιδιά μας είναι πολύ νέα, και πολύ διαφορετικά» σημειώνει η Ελένη Δημοπούλου, και συνεχίζει, «Αποτυπώνει τις σκέψεις μας και τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα. Ένα βιβλίο που βοηθάει τους αναγνώστες να μας γνωρίσουν και τους βοηθάει να νιώσουν ότι η διαφορετικότητα είναι μια κανονική υπόθεση και κατάσταση, φτάνει να την αντιμετωπίσεις με μια φυσικότητα».

Τα κείμενα προέρχονται βασικά από τα μέλη της ομάδας «Εν δυνάμει».

«Όλο μας το υλικό έχει ως πρώτη ύλη εμάς τους ίδιους και τα ερωτήματα που θέτουμε είτε στον εαυτό μας είτε προς την κοινωνία. Τα κείμενα μιλούν για το πώς βλέπουν τα ίδια τα μέλη της ομάδας την δική τους διαφορετικότητα και πως την επικοινωνούν» μας λέει η κ. Δημοπούλου.

«Έχεις ένα διαφορετικό βιβλίο. Ένα διαφορετικό βιβλίο από διαφορετικούς ανθρώπους. Ένα διαφορετικό βιβλίο με διαφορετικούς ανθρώπους. Ένα συνηθισμένο βιβλίο από συνηθισμένος ανθρώπους» γράφει στις πρώτες του σελίδες.

Ο τίτλος του βιβλίου;

Για το εξώφυλλο του βιβλίου αλλά και για την τρύπα στη μέση η κ. Δημοπούλου απαντά, «Είναι ένας τίτλος που δεν γράφεται στο εξώφυλλο. Το βιβλίο είναι άτιτλο. Αλλά εμείς το ονομάζουμε «Δύναμη ή αδυναμία» γιατί μέσω αυτού θέτουμε ερωτήματα».

«Στο εξώφυλλο υπάρχει μόνο μια τρύπα και τρεις τελίτσες. Η τρύπα προέκυψε από μια ανάγκη να μην είναι ένα κανονικό βιβλίο με ένα κανονικό σχήμα, γιατί και εμείς δεν είμαστε όπως όλοι οι άλλοι.

Η τρύπα προέκυψε επίσης και από το γεγονός ότι το βιβλίο αυτό θα μπορούσε να είναι η μάσκα σου, τα γυαλιά σου, το πρόσωπο σου, και μέσα από τα μάτια σου να δεις τα πράγματα διαφορετικά.

Οι τρεις τελίτσες στο εξώφυλλο είναι τα αποσιωπητικά, δίνει το μήνυμα ότι αν ανοίξετε αυτό το βιβλίο τα ερωτήματα και οι απορίες θα καλυφθούν» συνεχίζει.

«Το σπουδαίο είναι ότι για το βιβλίο εργάσθηκαν νέοι άνθρωποι, που ζουν διαφορετικά» τονίζει κλείνοντας την ενδιαφέρουσα και σύντομη συνομιλία μας η Ελένη Δημοπούλου.

Το βιβλίο πωλείται στα Seven Film Gallery

“Η ομάδα “Εν Δυνάμει” νιώθει ότι στο πρόσωπο του Τέλλου Φίλη βλέπει ένα μεγάλο φίλο, είναι στο πλευρό μας και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Το βιβλίο πωλείται στο Seven Film Gallery (Αλ. Σβώλου 45, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης), εκεί μπορούνε να το βρούνε όσοι θέλουν να το αγοράσουν με 10 ευρώ” μας λέει η Ελένη Δημοπούλου.

«Δεν μπορείς να ξεχνάς τα πράγματα κυρίως τα ραντεβού, αν δεν συμβεί κάτι εξαιρετικό. Και σ ’αυτή την περίπτωση τίποτα δεν συνέβη, απολύτως τίποτα ανάμεσα μας, επομένως δεν υπάρχει δικαιολογία. Κι εγώ που σκόπευα ακριβώς απόψε να ξεκινήσω. Πώς να το πω, ένα κάτι».

Οι συντελεστές της έκδοσης του βιβλίου

Εκδοτική Επιμέλεια: Ελένη Δημοπούλου

Ερευνά: Ελένη Δημοπούλου, Ελενη Ευθυμίου,Richard Anthony, Μαρία Καβαλιώτη, Δημήτρης Ζάχος, Οδυσσέας Γκάλλιος, Σοφία Ευτιχιάδου

Σχεδιασμός: Colibri

Εικονογράφηση: Αναλίζα Αζά                                                            

Επιμέλεια Ύλης: Σοφία Ευτυχιάδου

Η ιστορία της ομάδας

Η ομάδα «Εν δυνάμει» είναι μια ανεξάρτητη ομάδα ξεχωριστών νέων, συνομήλικων εθελοντών, γονιών και φίλων. Συστάθηκε από την Ελένη Δημοπούλου και τη Μαρία Ιωαννίδου το 2008 με σκοπό να στηρίξει και να διευκολύνει τα μέλη της να ενταχθούν ισότιμα στο κοινωνικό σύνολο.

Η ομάδα δημιουργίας «Εν δυνάμει» οργανώνει, αναπτύσσει και προωθεί  μεικτές καλλιτεχνικές, πολιτιστικές, κοινωνικές και εκπαιδευτικές δράσεις, δίνει βήμα σε δημιουργικούς ανθρώπους, υποστηρίζει την ανοιχτή πρόσβαση στην τέχνη και ενισχύει  τη διάθεση για συμμετοχή, προσφορά και συνεργασία.

Επιθυμία του θεατρικού συνόλου «Εν δυνάμει» είναι η συμβολή του σε μια Τέχνη που επιδιώκει τη ρήξη με την παραδοσιακή αντίληψη του κοινώς αποδεκτού, μια Τέχνη που συνειδητά απομακρύνεται από τις συμβατικές φόρμες κατανόησης της κοινωνικής ζωής. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρωτοχρονιάτικος ανασχηματισμός «πακέτο» με κόντρες στη διοίκηση Μπουτάρη

Νιγηρία: Περισσότεροι από 100 νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο αερίου