in

Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας

Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας

Του Στράτου Κερσανίδη

Ξεκινά σήμερα το βράδυ και θα διαρκέσει ως το ερχόμενο Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου η 37η ετήσια συνάντηση των ελλήνων κινηματογραφιστών ταινιών μικρού μήκους. Παράλληλα, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 20 χρόνων από τη διεθνοποίηση του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο παρουσίασης οπτικοακουστικών σχεδίων μικρού μήκους σε παραγωγούς και χρηματοδότες ( pitching).

Το ελληνικό τμήμα και το pitching

Συνολικά 38 είναι οι ταινίες οι οποίες θα διεκδικήσουν τα βραβεία φέτος στο ελληνικό τμήμα. Η επιλογή τους έγινε από την προκριματική επιτροπή η οποία τις ξεχώρισε ανάμεσα από τις 165 ταινίες που κατατέθηκαν. Τα μέλη της προκριματικής επιτροπής, ήταν: Φωτεινή Κοτρώτση (σκηνοθέτιδα), Γιώργος Κρασσακόπουλος (κριτικός κινηματογράφου, δημοσιογράφος), Αντώνης Παπαδόπουλος (διευθυντής Φεστιβάλ Δράμας), Τάκης Σπυριδάκης (ηθοποιός, σκηνοθέτης), Δημήτρης Σπύρου (σκηνοθέτης, συγγραφέας, διευθυντής Φεστιβάλ Ολυμπίας για παιδιά και νέους) και Τάσος Ψαρράς (σκηνοθέτης).

Όμως με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από τότε που δημιουργήθηκε το Διεθνές Τμήμα, θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο παρουσίασης οπτικοακουστικών σχεδίων μικρού μήκους σε παραγωγούς και χρηματοδότες, δηλαδή pitching, όπως είναι γνωστό διεθνώς.

Εξειδικευμένοι εκπαιδευτές – κινηματογραφιστές θα επιμορφώσουν νέους σκηνοθέτες και παραγωγούς με σκοπό την άρτια παρουσίαση του σχεδίου τους (project) για ταινία μικρού μήκους έως 15’ με σκοπό την ανεύρεση συμπαραγωγής – χρηματοδότησης.

Την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου, θα γίνει στο Ωδείο της Δράμας το pitching forum, δηλαδή η παρουσίαση σε παραγωγούς και πιθανούς χρηματοδότες των καλύτερων σχεδίων.Ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος (σκηνοθέτης, παραγωγός, σεναριογράφος) θα είναι πρόεδρος της κριτική επιτροπής, την οποία αποτελούν οι: Δημήτρης Αθανίτης (σκηνοθέτης), Γιάννης Ζουμπουλάκης (δημοσιογράφος, κριτικός κινηματογράφου), Κατερίνα Μαραγκουδάκη (διευθύντρια φωτογραφίας) και Γιάννης Σακαρίδης (σκηνοθέτης). Τον ρόλο του κριτικού σχολιαστή του ελληνικού προγράμματος (Grand Temoin) έχει αναλάβει ο Δημήτρης Χαρίτος (κριτικός κινηματογράφου, συγγραφέας).

Διεθνές πρόγραμμα

Στο διεθνές πρόγραμμα του φεστιβάλ, θα προβληθούν 58 ταινίες από 47 χώρες. Ξεχωρίζουν τα ονόματα του James Mc Teigue, σκηνοθέτη της γνωστής ταινίας «V for Vendetta», ο οποίος θα παρουσιάσει την μικρού μήκους ταινία του, «Caserta Palace Dream», και του γνωστότερου Σκοπιανού δημιουργού Μίλτσο Μαντσέφσκι που θα παρουσιάσει το μικρό φιλμάκι του, «Thursday». Τη νέα του «μικρή», «The house of dust», θα παρουσιάσει και ο Jean – Claude Rozec, ο οποίος έχει υπάρξει υποψήφιος για Όσκαρ καλύτερης ταινίας μικρού μήκους, ενώ σε ρόλο σκηνοθέτη, θα δούμε τον Mark O’ Rowe, γνωστό Ιρλανδό σεναριογράφο ταινιών, όπως τα «Α Βοy», «Intermission» και «Broken».

Με πρόεδρο τον Τόμας Στέντερουπ (πρύτανη στη Νορβηγική Σψχολή Κινηματογράφου, καθηγητή και παραγωγού), την κριτική επιτροπή αποτελούν οι: Γκέραλντ Βέμπερ (επιμελητής κινηματογραφικών προγραμμάτων – Αυστρία), Ιωακείμ Μυλωνάς (παραγωγός, σκηνοθέτης, σχεδιαστής παραγωγής – Κύπρος), Τζωρτζίνα Κακουδάκη (θεατρική συγγραφέας, καθηγήτρια δραματουργίας, σκηνοθέτις – Ελλάδα), Μίροσλαβ Μομτζίλοβιτς (σκηνοθέτης – Σερβία). Τον ρόλο του κριτικού σχολιαστή έχει αναλάβει η Μανουέλα Τσέρνατ (συγγραφέας, ιστορικός κινηματογράφου, δημοσιογράφος, σεναριογράφος – Ρουμανία).
Ιδιαίτερη θέση στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ έχει το αφιέρωμα στην Πολωνία, στο πλαίσιο του οποίου θα παρουσιαστούν πολωνικές ταινίες (μυθοπλασία, animation, ντοκιμαντέρ), που προβλήθηκαν και αναγνωρίστηκαν σε εγχώρια και διεθνή Φεστιβάλ, και οι πιο πρόσφατες ταινίες που δημιουργήθηκαν από τους σπουδαστές του Τμήματος Ραδιοφώνου και Τηλεόρασης του Πανεπιστημίου Silesian στο Κατοβίτσε.
Συνέντευξη με τον καλλιτεχνικό διευθυντή, Αντώνη Παπαδόπουλο

Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, «ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ στην Ευρώπη και τον κόσμο», όπως είπε ο καλλιτεχνικός του διευθυντής, κ. Αντώνης Παπαδόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Εποχή.

Τι είναι για σας η ταινία μικρού μήκους;

Θεωρώ ότι η κινηματογραφική τέχνη κι ιδιαίτερα η ταινία μικρού μήκους είναι δυνατόν να καταγράφει φερέγγυα την κοινωνική, οικονομική και πνευματική πραγματικότητα στην Ελλάδα. Και μάλιστα να προκαλεί ακόμα και συγκρουσιακές καταστάσεις και ενδεχομένως να τις αποφορτίζει.

Όπως συνηθίζω να λέω εδώ και χρόνια η ταινία μικρού μήκους είναι “άμεσης απόδοσης”. Μια ταινία μικρού μήκους δύναται να πραγματοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα άρα και να αποτυπώσει τη ζώσα πραγματικότητα. Κι έτσι η οθόνη της Δράμας γίνεται καθρέφτης της κοινωνίας μας, άλλοτε άκρως ρεαλιστικός κι άλλοτε λιγότερο.

Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ;

H οικονομική κρίση και η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα στην Ελλάδα συνεχίζουν να απασχολούν και φέτος μια μεγάλη μερίδα των νεαρών δημιουργών -είτε ως κεντρικός πυρήνας των ιστοριών τους, είτε ως φόντο σε μια Ελλάδα που δοκιμάζεται: ανεργία, φτώχια, έξαρση του εθνικισμού, ρατσισμός, άστεγοι. Σταθερή θεματική οι διαπροσωπικές σχέσεις (οικογένεια, έρωτας, φιλία), οι υπαρξιακές αναζητήσεις, το επερχόμενο τέλος, η μοναξιά και η Τρίτη ηλικία. Το θέμα ταμπού του παιδικού θανάτου, η πώληση βρεφών, το μπούλινγκ, η αδυναμία των γονιών να μεγαλώσουν τα παιδιά τους στην Ελλάδα της κρίσης, αποτελούν μερικές ακόμα φετινές θεματικές.

Τα τελευταία χρόνια έχει ενεργοποιηθεί τα μέγιστα η συνέργεια των ελλήνων κινηματογραφιστών εκτινάσσοντας τις ανεξάρτητες παραγωγές παρόλο που δυστυχώς ελαχιστοποιεί ή ακόμα και μηδενίζει τις αμοιβές των κινηματογραφιστών.

Ποια είναι η θέση του Φεστιβάλ της Δράμας ανάμεσα στα ομοειδή διεθνή φεστιβάλ;

Το Φεστιβάλ Δράμας είναι ένα από τα σημαντικότερα Φεστιβάλ στην Ευρώπη και άρα τον κόσμο. Η συνεπής παρουσία του, η υψηλή καλλιτεχνική επιλογή των ταινιών, ξένων και ελληνικών, το καθιστούν ένα από τα πιο φερέγγυα κινηματογραφικά φεστιβάλ.

Η προσέλκυση φέτος ιδιαίτερα μεγάλου αριθμού σημαντικών κινηματογραφικών φεστιβάλ της Ευρώπης προσδίδει μεγαλύτερο κύρος. Κυρίως όμως μας τιμά η παρουσία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (EFA) και φέτος για πρώτη φορά της FIPRESCI (Διεθνής Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου).

Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το φεστιβάλ;

Ευελπιστώ να καλυφθούν και να διορθωθούν αβελτηρίες, παραλείψεις και καθυστερήσεις στον υπό αναμόρφωση Νόμο για τον Κινηματογράφο.

Θα επιθυμούσα επίσης να δω να επανακάμπτουν και οι κρατικοί παραγωγοί όπως το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και η δημόσια ραδιοτηλεόραση που θα πλουτίσουν και πάλι την ελληνική παραγωγή.

Εξακολουθεί να κυριαρχεί το αίτημά για μία κτιριακή υποδομή που θα είναι αντάξια ενός μεγάλου Φεστιβάλ και μιας πόλης που εμπράκτως το στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Στη Βουλή οι καταγγελίες της Λαγκάρντ περί απειλών κατά της ζωής της

Τηλεφωνήματα Σαμαρά σε εφημερίδες και ιδιωτικά κανάλια για την φίμωση του Α. Τσίπρα