Οι αριθμοί λένε ότι η ανεργία στη Δυτική Μακεδονία αγγίζει το 25%, με τα πραγματικά στοιχεία να αποκαλύπτουν ότι σε καμία περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας, που συγκεντρώνει και τον κύριο όγκο της βιομηχανίας, δεν καταγράφεται κάτω από 30%. Αντίστοιχα στους νέους η ανεργία ξεπέρασε το 52%, ενώ μία στις τρεις γυναίκες είναι χωρίς δουλειά. Την τελευταία δεκαετία οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη και οι βιομηχανικές ζώνες θυμίζουν νεκροταφεία, με τα κτήρια των άλλοτε κραταιών βιοτεχνιών να θυμίζουν ότι κάποτε υπήρχε ζωή.
Η ανάπτυξη στο επίκεντρο λέει η κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση του PSI και κάποιοι περιμένουν ότι μετά την οδυνηρή προηγούμενη δεκαετία οι κάτοικοι της Μακεδονίας θα πίνουν νερό στο όνομα του Παπαδήμου και της Διαμαντοπούλου. Άλλωστε με την ανάπτυξη οι Μακεδόνες είχαν πάντα μια ιδιαίτερη σχέση. Στο πάρτυ των Ολυμπιακών αγώνων κατήγγειλαν το Αθηναϊκό κράτος, γιατί τα έργα υποδομής πέρασαν και δεν ακούμπησαν. Κάθε Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ κάνουν ουρά οι τοπικοί φορείς που ζητούν ένα μικρό κατασκευαστικό να γίνει δικό τους. Η φιγούρα του Δραμινού βιοτέχνη να ζητάει μεροκάματα Βουλγαρίας για να διατηρήσει την επιχείρησή του σημάδευε για χρόνια τις πρωινές εκπομπές, σε βαθμό που να θεωρεί κάποιος ότι πρόκειται πλέον για μόνιμη στήλη.
Τελικά το περίφημο Fast Track ξεκινά από τη Μακεδονία και μεγάλα επενδυτικά έργα είναι έτοιμα να μπουν μπροστά. Χώροι αποκομιδής σκουπιδιών, μεταλλεία χρυσού, κατασκευαστικά στις εθνικές οδούς, αξιοποίηση ιστορικών κτιρίων. Και ξαφνικά οι κάτοικοι των περιοχών, με το φετίχ της ανάπτυξης να τους συνοδεύει λένε όχι σε όλα. Γίνονται οικολόγοι, υπερασπιστές της ιστορικής μνήμης, αρνητές της μαύρης εργασίας και των μεροκάματων της πείνας.
Κινήματα γειτονιάς, επιτροπές κατοίκων και φορείς κάνουν αλυσίδες και αποτρέπουν την έναρξη των εργασιών, συγκρούονται με τραμπούκους των μεγάλων πολυεθνικών και επιστρέφουν τα «δώρα» στους αποστολείς τους. Οι ίδιοι άνθρωποι που είναι άνεργοι, που φιλοξενούν τα 35χρονα παιδιά τους και έγραφαν ώρες αναμονής στα γραφεία βουλευτών για μια θέση συμβασιούχου, λένε όχι στις υποσχέσεις για θέσεις εργασίας και θέτουν ως προτεραιότητα τη διάσωση του τόπου τους. Στη Μακεδονία η ανάπτυξη έχει αντικατασταθεί από την αποανάπτυξη και οι Fast track επενδύσεις από τα Fast track κινήματα. Οι προθάλαμοι των βουλευτικών γραφείων είναι πλέον άδειοι και οι πρώτες προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ –των υπερασπιστών της ανάπτυξης δηλαδή- πήγαν άπατες. Οι άλλοτε οπαδοί είχαν συνέλευση.