in

Μυστήριο παραμένουν ακόμη οι λόγοι διάνοιξης δρόμου στον Γράμμο

Ανάβαση και συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή στο βουνό

Η μπουλντόζα δίπλα στην εκκλησία στο μνημείο στην κορυφή Γκέσος

Χωρίς απαντήσεις παραμένουν ακόμη κάτοικοι και σύλλογοι κατοίκων στον Γράμμο σχετικά με τη διάνοιξη δρόμου στον Γράμμο στην προστατευόμενη περιοχή του βουνού, ψηλά στην αλπική ζώνη, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση, χωρίς μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και χωρίς να έχει εξηγηθεί η σκοπιμότητα ενός έργου που καταστρέφει υφιστάμενο πεζοπορικό μονοπάτι.

Πρόκειται για δύο μπουλντόζες, μία του στρατού από την πλευρά του Δήμου Νεστορίου και μία της Περιφέρειας Ηπείρου από την πλευρά της Αετομηλίτσας, οι οποίες ξεκίνησαν πριν μια εβδομάδα τη διάνοιξη ενός νέου δρόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργασίες από την πλευρά της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας έχουν σταματήσει μετά από καταγγελία του Δήμου Νεστορίου ενώ από την πλευρά της Περιφέρειας Ηπείρου συνεχίζονται.

Όπως καταγγέλλει η Πρωτοβουλία κατοίκων Αετομηλίτσας σε ανακοίνωσή της «την εβδομάδα που πέρασε ειπώθηκαν και γράφτηκαν ασύστολα ψέματα, σε μια απέλπιδα προσπάθεια “αφεντάδων”και δούλων να καταδείξουν την δήθεν χρησιμότητα του παράνομου δρόμου στον Γράμμο. Ο δρόμος εξυπηρετεί τους κτηνοτρόφους, είπαν. Ο δρόμος εξυπηρετεί την “ασφάλεια” την δική μας, του βιος μας και των φυτών του Γράμμου, είπαν. Ο δρόμος προϋπήρχε, είπαν. Τα ψέματα αυτά αποδομήθηκαν στην πλατεία του χωριού μας ένα προς ένα και μάλιστα χωρίς κανέναν αντίλογο». «Που ήταν όλοι αυτοί που διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους για την αναγκαιότητα του δρόμου; Άφαντοι, όπως πάντα από τον ανοιχτό και δημόσιο διάλογο» διερωτάται.

Υπενθυμίζεται ότι ο ορειβατικός σύλλογος Ιωαννίνων μαζί με συλλογικότητες της περιοχής διοργάνωσε την Κυριακή ανάβαση διαμαρτυρίας στο βουνό, στο ύψωμα Γκέσος. Εκεί, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Αετομηλίτσας, διαπιστώθηκε  ότι οι εργασίες του εργολάβου στην περιοχή της Ηπείρου συνεχίσθηκαν κανονικά.

«Παρόλο που πρόκειται για μια πέρα ως πέρα παράνομη και αχρείαστη διάνοιξη, η μπουλντόζα κατακρεούργησε τον Γράμμο για ακόμη ένα χιλιόμετρο. Το μήκος της συνολικής διάνοιξης πλέον είναι περίπου 3 χιλιόμετρα και έχει φτάσει πάνω στα σύνορα των δύο περιφερειών, στα 2.300 μέτρα κάτω από το Περήφανο. Για να ενωθεί η διάνοιξη της Ηπείρου με της Μακεδονίας μένουν ακόμη γύρω στα χίλια μέτρα» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σημαντική είναι η επισήμανση από τους κατοίκους, που έχουν απευθυνθεί σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, ότι «τόσο το Δασαρχείο Κόνιτσας όσο και ο ΟΦΥΠΕΚΑ, κωλυσιεργούν καθώς επικαλούνται έλλειψη προσωπικού και δεν έχουν αποστείλει ακόμη τα πορίσματα των αυτοψιών τους».  Μάλιστα, όπως τονίζεται «στα αμείλικτα ερωτήματα που έχουν προκύψει τα εμπλεκόμενα Υπουργεία απαντούν με διαρροές ενώ ο Δήμος Κόνιτσας δηλώνει αναρμοδιότητα και ταυτόχρονα στηρίζει και την παράνομη διάνοιξη και τις αντιδράσεις σε αυτή». Η απάντηση σε όλα τα παραπάνω δόθηκε συλλογικά και κινηματικά από όλους τους ανθρώπους που βρέθηκαν στο βουνό την Κυριακή καταλήγει η ανακοίνωση.

Σταυρούλα Πουλημένη

Δείτε την ομιλία του Βασίλη Νιτσιάκου, ανθρωπολόγου και καθηγητή Κοινωνικής Λαογραφίας στη συγκέντρωση – διαμαρτυρία στην πλατεία της Αετομηλίτσας και πορεία στο ύψωμα Γκέσος, σχετικά με την αυθαίρετη και παράνομη διάνοιξη δρόμων στις κορυφές του Γράμμου.

Διαβάστε σχετικά με την υπόθεση: Έγκλημα στον Γράμμο-Ανοίγουν δρόμο σε αλπική ζώνη

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου – Συγκέντρωση της ΕΝΙΘ στο ΥΜΑΘ

Μόλις 8 προσλήψεις για τα 4 από τα 9 νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας