in ,

Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ-ΔΙΠΑΕ: Τελικά για την πτώση του ανελκυστήρα φταίνε οι φοιτητές;

«Τελικά για την πτώση του ανελκυστήρα φταίνε οι φοιτητές;» διερωτάται η Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ-ΔΙΠΑΕ τονίζοντας ότι το γεγονός της πτώσης την περασμένη Δευτέρα 7 Οκτώβρη στις φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ αποτελεί ένα ακόμα επικίνδυνο περιστατικό, σε μια αλυσίδα «ατυχημάτων» που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια στο πανεπιστήμιο: πτώση φοιτητή από παράθυρο αίθουσας με υπεράριθμο ακροατήριο, κατάρρευση οροφών σε εργαστήρια, βιβλιοθήκες και διδακτικές αίθουσες, πυρκαγιές κ.ο.κ.

Τα περιστατικά αυτά, σύμφωνα με τους πανεπιστημιακούς, δείχνουν την εγκατάλειψη των κτιριακών υποδομών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έχουν επισημανθεί επανειλημμένα από τον ΕΣΔΕΠ, τον σύλλογο διοικητικών υπαλλήλων, φοιτητικούς συλλόγους αλλά και από πανεπιστημιακά τμήματα.

«Όπως συνέβη και στο παρελθόν, οι υπεύθυνοι των φοιτητικών εστιών (η πρυτανεία του ΑΠΘ, η ιδιωτική εργολαβική εταιρεία συντήρησης και το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, το οποίο εποπτεύεται άμεσα από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού) ρίχνουν ο ένας στον άλλον την ευθύνη για την πτώση του ανελκυστήρα. Καθόλου τυχαία, η εγκατάλειψη των φοιτητικών εστιών στο ΑΠΘ συνδυάζεται με την άνθηση ιδιωτικών φοιτητικών εστιών που ξεφυτρώνουν παντού μέσα στη Θεσσαλονίκη – για τις οποίες το συγκεκριμένο ατύχημα αποτελεί πρώτης τάξης διαφήμιση» τονίζεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας.

Οι πανεπιστημιακοί δηλώνουν: «Γνωρίζουμε καλά από τα Τέμπη και μετά ότι ο κρατικός μηχανισμός και τα ιδιωτικά συμφέροντα δεν νοιάζονται ούτε υπολογίζουν τη σωματική μας ακεραιότητα ή ακόμα και την ίδια μας τη ζωή. Ιδιαίτερα στην περίπτωση του ΑΠΘ οι πρυτανικές αρχές και η κυβέρνηση έχουν δείξει ξανά και ξανά ότι προτεραιότητά τους είναι η επικοινωνιακή διαχείριση, η προώθηση της  ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης, η πειθάρχηση και η τιμωρία για όσες και όσους διαμαρτύρονται.

Και αυτό έδειξαν και πάλι την Πέμπτη 10 Οκτώβρη, όταν σε παρέμβαση διαμαρτυρίας φοιτητών/φοιτητριών στον πρύτανη, ο ίδιος επέλεξε, να καλέσει τα ΜΑΤ και την ΟΠΚΕ. Έχει μάλιστα ενδιαφέρον ο συγκεκριμένος τρόπος που το έκανε, ο οποίος απηχεί μία καλά μελετημένη ψυχολογική τεχνική της αυταρχικής νεοφιλελεύθερης δεξιάς: Εξαρχής πεισματικά αρνητική στάση σε οποιοδήποτε συλλογικό φοιτητικό αίτημα ή διαμαρτυρία και προσπάθεια πόλωσης, η οποία πάντα λύνεται με την επέμβαση των ΜΑΤ.

Τα τελευταία εισέβαλαν για ακόμα μια φορά στον χώρο του ΑΠΘ για να διαλύσουν τη φοιτητική παρέμβαση ξυλοκοπώντας και συλλαμβάνοντας στον σωρό όποιον και όποια βρήκαν μπροστά τους. Και πάλι αλόγιστη βία. Κινδυνεύουμε από τις κακές, φθαρμένες, ασυντήρητες υποδομές, κινδυνεύουμε και από τις επιθέσεις των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες τα τελευταία χρόνια γίνονται ολοένα και πιο συχνές και βάρβαρες. Σε λίγο θα μένουν και ασχολίαστες».

Απαιτούν λοιπόν:

Να αφεθούν τώρα οι συλληφθέντες/είσες της φοιτητικής διαμαρτυρίας. Είμαστε μαζί τους.

Να αναλάβει το Υπουργείο Παιδείας άμεσα τη χρηματοδότηση, συντήρηση και επέκταση των φοιτητικών εστιών.

Να προστατευθεί και να ενισχυθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της φοιτητικής στέγασης. Να αναλάβουν σχετικές πρωτοβουλίες οι πρυτανικές αρχές των πανεπιστημίων της χώρας.

Να αντιληφθεί επιτέλους η πρυτανεία του ΑΠΘ ότι η αστυνομική καταστολή ποτέ δεν είναι λύση στα προβλήματα του πανεπιστημίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Στις 18 Οκτωβρίου η δίκη των συλληφθέντων φοιτητών

Στην πλαζ Αρετσούς με livestreaming η συναυλία μνήμης για τα Τέμπη