in

Λευκάδα: Η «Πρωτοβουλία για τη διάσωση της περιοχής του Κάστρου» στο πλευρό του Alterthess

Η Πρωτοβουλία για τη διάσωση της περιοχής του Κάστρου στην Λευκάδα εκφράζει τη στήριξή της στο Alterthess με αφορμή την εκδίκαση της έφεσης στις 19 Σεπτέμβρη κατά της πρωτόδικης απόφασης που έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή SLAPP κατά της Σταυρούλας Πουλημένη, που άσκησε ένα από δύο από υψηλόβαθμα στελέχη της «Ελληνικός Χρυσός», τα οποία ανέφερε σε τεκμηριωμένο ρεπορτάζ δημόσιου συμφέροντος που δημοσίευσε στις 27-10-2020 στο συνεργατικό μέσο alterthess, με βάση πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση εναντίον τους για σειρά παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

«Οι παραβάσεις είχαν βεβαιωθεί από την Επιθεώρηση Μεταλλείων. Αφορούσαν στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος της ΒΑ Χαλκιδικής, με υπαιτιότητα τη δραστηριότητα της εταιρείας, σε γεγονότα δηλαδή που επηρεάζουν τη ζωή ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας της ΒΑ Χαλκιδική, από την επιχειρούμενη έναρξη των εξορύξεων στις Σκουριές μέχρι την καταστροφή που έχει υποστεί το δάσος της περιοχής, που συνεχίζει να ξεσηκώνει πλήθος αντιδράσεων.

Πρωτόδικα το δικαστήριο έκρινε ότι η δημοσιογράφος παραβίασε τα προσωπικά τους δεδομένα, καθώς δεν είχε λάβει τη ρητή τους συγκατάθεση για αναφορά του ονόματός τους και της επαγγελματικής του ιδιότητας του στο ρεπορτάζ. Επιπλέον, παρέβλεψε το γεγονός ότι δεν μπορεί να υπάρξει δημοσιογραφία που να αναφέρεται σε δημόσια πρόσωπα, όπως ο ενάγων, με αρχικά ονομάτων και υπονοούμενα. Κι αυτό, τη στιγμή που τα ονόματά τους είχαν ανακοινωθεί και δημόσια από το δικαστήριο που τους καταδίκασε. Η, δε, δίκη τους αφορούσε σε αυτό ακριβώς:

Η αγωγή SLAPP κατά της Σταυρούλας Πουλημένη αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα στην ελευθερία της στην ελευθερία του τύπου, στην ενημέρωση και στην έκφραση. Στοχεύει στον εκφοβισμό και στο σταμάτημα κάθε ενασχόλησης με τις επιπτώσεις της δραστηριότητας μιας πολυεθνικής εταιρείας, η οποία πρέπει να υπόκειται σε δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο. Και όπως είναι εμφανές, αυτό ακριβώς συνέβη κι εδώ. Μια πολύ μεγάλη εταιρεία μολύνει το νερό μια περιοχής με βαρέα μέταλλα και αρσενικό. Αυτό αποδεικνύεται και μια δημοσιογράφος το μεταδίδει. Γνωρίζαμε ήδη πολύ καλά πόσο θα θέλανε να σωπάσει. Δεν το έκανε και πληρώνει το τίμημα. Θα καταστρέφουν το περιβάλλον επιβάλλοντας παράλληλα καθεστώς σιωπής.

Ενδεχόμενη αρνητική δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης εγκυμονεί τον κίνδυνο να προκαλέσει βιομηχανία παρόμοιων διώξεων κατά δημοσιογράφων, συλλογικοτήτων και πολιτών, συνεχίζουν να ασχολούνται με ζητήματα δημόσιου ενδιαφέροντος, με την πολιτική δράση, τα πεπραγμένα κάποιου κέντρου εξουσίας, μιας εταιρείας, ενός δημόσιου προσώπου, τολμούν να ερευνούν την Αλήθεια και να την αναδεικνύουν. Τον κίνδυνο αυτό, εξάλλου, έχουν επισημάνει και διεθνείς και εγχώριες Δημοσιογραφικές Ενώσεις, Οργανισμοί και φορείς.

Η Πρωτοβουλία μας έχοντας εμπειρία από τέτοιες διώξεις , εκφράζει την αλληλεγγύη της και στέκεται στο πλευρό της Σταυρούλας Πουλημένη και του δημοσιογραφικού site που εργάζεται».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δήλωση αλληλεγγύης προς το Alterthess και την Στ. Πουλημένη από την Κατάληψη ΕΣΗΕΑ

MFFR: Δικάζεται η ελευθερία του Τύπου-Υποστηρίζουμε την έφεση του Alterthess