in ,

Επιτροπή Αγώνα Μεγάλης Παναγίας: Eπικίνδυνη η προσπάθεια φίμωσης όσων μιλούν για τη λεηλασία του φυσικού περιβάλλοντος

Ανακοίνωση αλληλεγγύης για τη Σταυρούλα Πουλημένη

Τη στήριξή της με ανακοίνωσή της εκφράζει η Επιτροπή Αγώνα Μεγάλης Παναγίας στη δημοσιογράφο του Alterthess Σταυρούλα Πουλημένη ενόψει της εκδίκασης της έφεσης για την αγωγή SLAPP που κατέθεσε ο Ευστάθιος Λιάλιος εναντίον της δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένη. Η αγωγή αφορά ρεπορτάζ που η ίδια δημοσίευσε το 2020 σχετικά με μία δίκη για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας εκ μέρους της Ελληνικός Χρυσός.

Όπως αναφέρει η Επιτροπή Αγώνα Μεγάλης Παναγίας «το διακύβευμα είναι μεγάλο και η υποκρισία της Ελληνικός Χρυσός και των  υψηλόβαθμων στελεχών της τεράστια. Η Σταυρούλα Πουλημένη δικάζεται γιατί λένε, κατά κάποιο τρόπο, πρόσβαλε την αξιοπιστία της εταιρείας και την αξιοπρέπεια κάποιων στελεχών της. Για να θιχτεί όμως η αξιοπιστία μιας εταιρείας και κατά συνέπεια η αξιοπρέπεια των στελεχών της, είναι λογικά απαραίτητη η ίδια η ύπαρξη των παραπάνω ιδιοτήτων.

Είναι γνωστό πως το ασύστολο ψέμα, η καθαρή προπαγάνδα και η λογική του “εκτελούσα εντολές” και “απλά έκανα τη δουλειά μου”, σίγουρα δεν χαρακτηρίζονται από αξιοπρέπεια ούτε βέβαια από αξιοπιστία. Όπως είναι επίσης γνωστή και η ιστορία της Ελληνικός Χρυσός στη Β.Α. Ψαλκιδική».

Η Επιτροπή υπενθυμίζει ακόμη πώς ξεκίνησε η υπόθεση της καταστροφικής επιχειρούμενης εξόρυξης χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική:

«Όλα άρχισαν με τη σύμβαση μεταβίβασης των Μεταλλείων Κασσάνδρας, το νόμο 3220/2004, που είχε χαρακτηριστεί σχεδόν ομόφωνα μέγα σκάνδαλο και είχε “κοστίσει” στον υπεύθυνο τότε υπουργό Πάχτα την πολιτική του καριέρα. Ακόμη, είναι γνωστό ότι η ίδια η εταιρεία προσπαθούσε επί εννιά συναπτά έτη να αποφύγει την καταβολή του πραγματικού αντιτίμου της αγοραίας αξίας των Μεταλλείων Κασσάνδρας, προκαλώντας έτσι την καταδίκη της, το 2013, από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Μπορεί βέβαια στο τέλος, όπως υποστηρίζουν τα φερέφωνα της Ελληνικός Χρυσός, η οφειλή προς το ελληνικό δημόσιο να καταβλήθηκε (αν και κανείς δεν το γνωρίζει πραγματικά), για την αξιοπρέπεια όμως και τη φερεγγυότητα των εν λόγω είχε ήδη αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Είναι επίσης γνωστό ότι στην Ελληνικός Χρυσός-Eldorado Gold, το 2016, επιβλήθηκε πρόστιμο 1,2 εκ. ευρώ για περιβαλλοντικές παραβάσεις και ότι μέσα από δικονομικά παιχνίδια και ελληνικο-γραφειοκρατικά κολλήματα κατάφερε να μην το αποπληρώσει ποτέ.

Στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία και τη λογική σκέψη, τα παραπάνω και άλλα πολλά, συνοδευόμενα από 20 χρόνια εταιρικών αυθαιρεσιών, λεηλατιτικών περιβαλλοντικών καταστροφών και διάλυσης του κοινωνικού ιστού των τοπικών κοινοτήτων, οδήγησαν τελικά και εν μέσω πανδημίας στην υπερψήφιση από μέρους της κυβερνητικής παράταξης, στη νομική αθλιότητα που ακούει στον αριθμό ν.4785/2021 ή “επικαιροποιημένη νέα επενδυτική συμφωνία”. Χαρακτηρίστηκε δικαίως ως “αποικιοκρατική” καθώς εκχωρεί στην Ελληνικός Χρυσός-Eldorado Gold κυριολεκτικά γη και ύδωρ, ακυρώνει τις δικαιοδοσίες των κρατικών ελεγκτικών και οικονομικών υπηρεσιών και καταργεί το συνταγματικό δικαίωμα στην απεργία».

Εμείς, οι αγωνιζόμενες/οι στο δήμο Αριστοτέλη στη Β.Α. Χαλκιδική ενάντια στην καταστροφή της φύσης και της ζωής, βιώνουμε εδώ και ένα χρόνο, την επανέναρξη και εντατικοποίηση των καταστροφικών δραστηριοτήτων της εν λόγω εταιρείας μαζί με την απόλυτη κοροϊδία της φλύαρης εταιρικής αυτοδιαφήμισης και της ξετσίπωτης κυβερνητικής προπαγάνδας περί της “μεγαλύτερης και με ίδια κεφάλαια αμιγώς ξένης επένδυσης”.

Η αλήθεια όμως, όταν είναι όντως αλήθεια, είναι πικρή για τους ψεύτες και ναι πληγώνει και προσβάλλει τις ματαιοδοξίες, τις αλαζονείες, τις αυθαιρεσίες και τις ανύπαρκτες αξιοπρέπειες εταιρειών, αχυρανθρώπων και εγκαθέτων.

Ο “επενδυτικός κολοσσός” Eldorado Gold, χωρίς ούτε ένα ευρώ ιδίων κεφαλαίων, επανεκκίνησε το καταστροφικό της έργο, κονιορτοποιώντας μεγάλο μέρος ενός από τα πιο σημαντικά δασικά οικοσυστήματα της χώρας και της νότιας-Ν.Α Ευρώπης, με χρήματα δανεικά. Σύναψε δάνειο 680 εκ. ευρώ με τις τράπεζες Εθνική και Πειραιώς και έλαβε και επιδότηση 200 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Εγγυητής του εν λόγω ιδιωτικού δανείου είναι “φυσικά” το ελληνικό δημόσιο».

«Γι ́αυτές τις αλήθειες και γι ́αυτή την πραγματικότητα, όλα αυτά τα χρόνια, ελάχιστοι δημοσιογράφοι ενδιαφέρθηκαν και ακόμα λιγότεροι ασχολήθηκαν, τους λόγους τους γνωρίζουν οι ίδιοι καλύτερα.

Η Σταυρούλα εδώ και χρόνια στηρίζει τον αγώνα κατά της καταστροφικής μεταλλευτικής δραστηριότητας στη Χαλκιδική αναδεικνύοντας τις δράσεις του κινήματος και καταδεικνύοντας την εγκληματική στάση του κράτους και της εταιρίας και γι ́αυτό διώκεται.

Θεωρούμε απολύτως απαράδεκτη και κοινωνικο-πολιτικά επικίνδυνη αυτήν την προσπάθεια φίμωσης του δημόσιου λόγου και τρομοκράτησης όσων ενδιαφέρονται και μιλούν ανοιχτά, επιτελώντας το επαγγελματικό τους καθήκον, για θέματα σχετικά με τη λεηλασία του φυσικού περιβάλλοντος και ενώ απειλείται άμεσα η υγεία των ανθρώπων και το μέλλον του τόπου.

Αντιλαμβανόμενοι για άλλη μια φορά την επικαιρότητα της ρήσης ότι “σ ́έναν κόσμο καθολικής εξαχρείωσης το να λες την αλήθεια αποτελεί επαναστατική πράξη”, δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στη Σταυρούλα και απαιτούμε την άμεση παύση κάθε ενέργειας που στοχοποιεί την ίδια, το δημοσιογραφικό της έργο και την ελευθερία του τύπου και της έκφρασης εν γένει» καταλήγει στην ανακοίνωσή της.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δήλωση αλληλεγγύης προς το Alterthess και την Σ. Πουλημένη από την Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων Θεσσαλονίκης

Φασιστική επίθεση δέχτηκε ξανά το Στέκι ΆΠΑΝ-λαϊκή βιβλιοθήκη λίγες μέρες μετά την αντιφασιστική πορεία στη Νεάπολη