in

Δήλωση αλληλεγγύης προς το Alterthess και την Σ. Πουλημένη από την Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων Θεσσαλονίκης

Δήλωση αλληλεγγύης στη δημοσιογράφο Σταυρούλα Πουλημένη και στο Alterthess εξέδωσε η Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων Θεσσαλονίκης – Συνεργαζόμενοι, με αφορμή την αυριανή εκδίκαση της Έφεσης για την SLAPP αγωγή που έχουν δεχθεί το συνεργατικό μέσο και η δημοσιογράφος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας:

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά θεσμικής αποδρομής τα τελευταία χρόνια. Η υπαναχώρηση του Κράτους Δικαίου και η κρίση των δημοκρατικών θεσμών δεν συνιστούν -πιά-ανησυχία των λίγων αλλά διαπίστωση των πολλών. Όχι πολύ καιρό μετά το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 7ης Φεβρουαρίου 2024 σχετικά με το κράτος δικαίου και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα, η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία και η ελευθεροτυπία πλήττονται για ακόμα μία φορά.

Την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024 στο Εφετείο Αθηνών, δικάζεται σε δεύτερο βαθμό η αγωγή στελέχους της «Ελληνικός Χρυσός A.E.» κατά της δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένη και του ενημερωτικού μέσου Alterthess. Η αγωγή ασκήθηκε με κίνητρα ρεβανσιστικά και εκφοβιστικά με αφορμή ρεπορτάζ που έκανε η δημοσιογράφος και δημοσιεύτηκε στο μέσο αναφορικά με την καταδίκη του ενάγοντα και ενός ακόμη στελέχους της εταιρείας, για την ρύπανση των επιφανειακών υδάτων και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος της ΒΑ Χαλκιδικής μέσα από μια σειρά παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Οι Στρατηγικές Αγωγές Κατά Της Συμμετοχής Του Κοινού, περισσότερο γνωστές ως SLAPPs, αποτελούν τις αγωγές που ασκούνται από πρόσωπα (φυσικά ή νομικά) με μεγάλη εξουσία, οικονομικούς παράγοντες ή υψηλόβαθμους αξιωματούχους και έχουν ως σκοπό να εκφοβίσουν πρόσωπα ή μέσα που ασκούν κριτική και συμμετέχουν ενεργά στο δημόσιο διάλογο. Είναι προφανές πως η φίμωση της ανεξάρτητης δημοσιογραφικής έρευνας, της κριτικής, του αντιπολιτευτικού και αντεξουσιαστικού λόγου αλλά και η καταχρηστική εργαλειοποίηση ως προς αυτό του κατοχυρωμένου στο Σύνταγμα δικαιώματος δικαστικής προστασίας δεν αρμόζει σε ένα Κράτος δημοκρατικό αλλά σε ένα Κράτος βαθιά αυταρχικό.

Ως Εναλλακτική Πρωτοβουλία δικηγόρων-Συνεργαζόμενοι, έχοντας βαθιά συναίσθηση του ρόλου μας ως υπέρμαχοι της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και του Κράτους δικαίου, εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση, την στήριξη και την αλληλεγγύη της στη δημοσιογράφο Σταυρούλα Πουλημένη και στο Alterthess και δηλώνουμε ότι η ελευθερία του τύπου αποτελεί θεμέλιο λίθο της Δημοκρατίας και η υπονόμευσή της ταφόπλακά της».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εξαγγελίες της Γερμανίας για επαναπροωθήσεις και απελάσεις στα σύνορά της: Τι θα σημάνουν για τους πρόσφυγες που θα επιστρέφονται στην Ελλάδα;

Επιτροπή Αγώνα Μεγάλης Παναγίας: Eπικίνδυνη η προσπάθεια φίμωσης όσων μιλούν για τη λεηλασία του φυσικού περιβάλλοντος