in

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για υπόθεση Alterthess: Μια επίμονη υπόθεση SLAPP

Ανακοίνωση με αφορμή την εκδίκαση της Έφεσης κατά της πρωτόδικης απόφασης που έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή του στελέχους της Ελληνικός Χρυσός Ευστάθιου Λιάλιου εναντίον του συνεργατικού μέσου Alterthess και της Σταυρούλας Πουλημένη εξέδωσε η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τονίζοντας πως “η αντιμετώπιση της ερευνητικής δημοσιογραφίας ως απειλής και οι εκδικητικές μηνύσεις και αγωγές κατά δημοσιογράφων δημιουργούν μεγάλη ανησυχία, όχι μόνο για την παραβίαση των δικαιωμάτων τους, αλλά, πρωτίστως, για το μέλλον της ελευθερίας του τύπου στην Ελλάδα, μέλλον που διαφαίνεται ζοφερό και συμπληρώνει την εικόνα της γενικότερης απαξίωσης των δημοκρατικών θεσμών”.

Παράλληλα η ΕλΕΔΑ υπενθυμίζει πως έχει ζητήσει τη λήψη μέτρων προστασίας των ερευνητών δημοσιογράφων στην κατεύθυνση της σχετικής Πρότασης Οδηγίας και της Σύστασης 2022/758 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προστασία δημόσιων προσώπων δημοσιογράφων και υπερασπιστών/τριών ανθρωπίνων δικαιωμάτων από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες.

Ολόκληρη η ανακοίνωση: 

“Την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024 στο Εφετείο Αθηνών εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση της δημοσιογράφου του Alterthess, Σταυρούλας Πουλημένη. Τον Οκτώβριο του 2020, η δημοσιογράφος δέχθηκε αγωγή SLAPP από υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» σε συνέχεια δικαστικού ρεπορτάζ που είχε δημοσιεύσει.

Οι αγωγές κατά δημοσιογράφων, λόγω των ερευνών ή της κριτικής που έχουν ασκήσει σε ζητήματα δημόσιου ενδιαφέροντος, συνιστούν υποθέσεις SLAPPs (Strategic Lawsuit Against Public Participation), έχουν ως στόχο τον εκφοβισμό καθώς και την ηθική και οικονομική εξόντωσή τους.

Στην υπόθεση της δημοσιογράφου του Alterthess, ο ενάγων ζήτησε 100.000€ ως αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης που υπέστη για δημοσίευμα με θέμα την καταδίκη της «Ελληνικός Χρυσός» για ρύπανση του νερού στη Β. Χαλκιδική και άλλων παραβιάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Το δικαστήριο πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2022 και έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή του στελέχους της «Ελληνικός Χρυσός» αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για παράνομη επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων του ενάγοντος και επέβαλε στη δημοσιογράφο την καταβολή ποσού 3.000€ για αποκατάσταση ηθικής βλάβης.

H αντιμετώπιση της ερευνητικής δημοσιογραφίας ως απειλής και οι εκδικητικές μηνύσεις και αγωγές κατά δημοσιογράφων δημιουργούν μεγάλη ανησυχία, όχι μόνο για την παραβίαση των δικαιωμάτων τους, αλλά, πρωτίστως, για το μέλλον της ελευθερίας του τύπου στην Ελλάδα, μέλλον που διαφαίνεται ζοφερό και συμπληρώνει την εικόνα της γενικότερης απαξίωσης των δημοκρατικών θεσμών.

H Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει ζητήσει τη λήψη μέτρων προστασίας των ερευνητών δημοσιογράφων στην κατεύθυνση της σχετικής Πρότασης Οδηγίας και της Σύστασης 2022/758 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προστασία δημόσιων προσώπων δημοσιογράφων και υπερασπιστών/τριών ανθρωπίνων δικαιωμάτων από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου στο πλευρό του Alterthess

Another me. Του Χρήστου Λάσκου