in

Άμεσα μέτρα πριν να είναι αργά ζητούν οι διανομείς της Θεσσαλονίκης ενόψει του νέου κύματος καύσωνα

«Μπροστά στον παρατεταμένο καύσωνα που περιμένουμε τις επόμενες ημέρες αποκτά άμεση προτεραιότητα η κινητοποίηση όλων μας για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας μας» δηλώνει το σωματείο εργαζομένων στην efood N. Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το σωματείο, οι κίνδυνοι μεγαλώνουν αφού δίπλα στην εντατικοποίηση  έρχεται να προστεθεί η θερμική καταπόνηση που μπορεί να αποβεί μοιραία στο επάγγελμα τους όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για τρίτους.

«Η ζέστη και η υγρασία έχουν άμεσα αρνητικά αποτελέσματα (καταπόνηση, αφυδάτωση, αύξηση του κινδύνου εργατικών ατυχημάτων), αλλά και μακροπρόθεσμη επίδραση σε χρόνιες παθήσεις» αναφέρει το σωματείο στην ανακοίνωσή του και ζητά  από την εταιρεία και το υπουργείο εργασίας:

-Παύση των εργασιών από της 12:00 έως της 17:00 για όσο διαρκέσει ο καύσωνας με πλήρη αποζημίωση και για τους υπαλλήλους αλλά και για τους ελεύθερους απασχολούμενους

-Συχνότερα πληρωμένα διαλλείματα καθ΄ όλη την διάρκεια της ημέρας σε χώρους είτε που θα επιλέξει ο εργαζόμενος είτε  σε αυτούς που έχει την υποχρέωση να ορίσει η εταιρεία

-Μείωση τον χιλιομετρικών αποστάσεων  ανά παραγγελία

-Να εκδοθεί μόνιμη υπουργική απόφαση που θα δεσμεύει τους εργοδότες για τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων με απαγόρευση εργασιών από τους 38 βαθμούς κελσίου και πάνω.

-Δροσερά νερά για όλους, όλες τις μέρες.

Αν δεν τηρηθούν τα παρακάτω θα είναι υπεύθυνοι για ότι συμβεί σε εργαζόμενο δηλώνει ακόμη το σωματείο τονίζοντας ότι «δεν χαρίζουμε την υγεία μας σε κανέναν».

Επιτροπή Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκη: Χωρίς θεσμικό πλαίσιο η προστασία των εργαζομένων σε ακραίες καιρικές συνθήκες

Παρά τις δεκάδες καταγγελίες προς την κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας κανένα νομικό πλαίσιο δεν έχει ψηφιστεί για την απαγόρευση εργασίας των διανομέων υπό ακραίες καιρικές συνθήκες, τονίζει από την πλευρά της η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης ενόψει του νέου κύματος καύσωνα που ξεκινάει από αύριο και θα διαρκέσει περίπου δέκα μέρες. Η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων καλεί την κυβέρνηση  να λάβει άμεσα μέτρα, πριν να είναι αργά ενώ παράλληλα ενημερώνει τους διανομείς να μην υποκύψουν στις πιέσεις των εργοδοτών και των ψηφιακών πλατφορμών και να ενημερώνουν για τυχόν αυθαιρεσίες.

Οι διανομείς ζητούν, επίσης, αυστηρό νομικό πλαίσιο για απαγόρευση εργασίας σε ακραίες καιρικές συνθήκες, διακοπή των διανομών τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες εν μέσω καύσωνα χωρίς μείωση αποδοχών, υποχρεωτικά συχνά διαλείμματα και δωρεάν παροχή νερού. Επιπλέον ζητούν αυστηρούς ελέγχους από το ΣΕΠΕ για την τήρηση του νόμου σχετικά με τις διατάξεις για την υγεία και την ασφάλεια των διανομέων καθώς και την παροχή από τον εργοδότη των Μέσων Ατομικής Προστασίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Για τη ΜΠΕ της «αξιοποίησης» της Μαρίνας Αρετσούς: Ένα real estate σχέδιο ενάντια στους δημόσιους χώρους

«Οι καταλήψεις προτάσσουν τη συλλογική ζωή απέναντι στις καταπιέσεις»