in , ,

24 απολύσεις από την Energean εν μέσω επίσχεσης εργασίας – «Όλοι μαζί μέχρι τέλους» διαμηνύει το σωματείο

του Δημήτρη Ρόκκου

Μετά από ένα πολύμηνο αγώνα που τις τελευταίες εβδομάδες συσπείρωσε ένα μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας αλλά και εργαζομένων από όλη την χώρα (1, 2, 3),  24 εργαζόμενοι στα Πετρέλαια Καβάλας, μεταξύ των οποίων ολόκληρο το 7μελές διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων απολύθηκαν από την Energean.

Στους επτά συνδικαλιστές όσο και σε άλλους 17 εργαζόμενους παράλληλα με την απόλυση κοινοποιήθηκαν και μηνύσεις, με τις οποίες η εταιρεία τους κατηγορεί μεταξύ άλλων για δυσφήμιση και δολιοφθορές, ενώ με επιστολές της προς τους υπόλοιπους 197 εργαζομένους που συμμετέχουν στην επίσχεση εργασίας που πραγματοποιείται από την 1η Ιανουαρίου (με συμμετοχή που αγγίζει το 98% των εργαζομένων) τους προειδοποιεί πως αν συνεχίσουν θα έχουν την ίδια τύχη με τους απολυμένους συναδέλφους τους.

Η ίδια η Energean αναφέρει πως προχώρησε στις απολύσεις ως απάντηση στη κατάληψη των εγκαταστάσεων, στην παραβίαση εντολών της διοίκησης (sic), τα διαδοχικά πειθαρχικά παραπτώματα που έθεταν σε κίνδυνο την ασφάλεια όλων μας, «το ασύλληπτο στήσιμο μηχανισμού εκτόξευσης υδρόθειου που θα μπορούσε να είχε στοιχίσει σε ανθρώπινες ζωές».

Η σχετική ανακοίνωση συνεχίζει σημειώνοντας πως στον Πρίνο δεν μπορούν να έχουν θέση όσοι παρανομούν, παραβιάζουν τους κανόνες λειτουργίας, θέτουν σεκίνδυνο την ασφάλεια όλων και συστηματικά εκφοβίζουν ή προπηλακίζουν συναδέλφους τους”.

Απεργοσπαστικός μηχανισμός και ένα «νέο κεφάλαιο» χωρίς εργασιακά δικαιώματα

Η Energean ανακοίνωσε πως προχώρησε στην πρόσληψη των 4 νέων εργαζομένων ενώ δρομολογεί προσλήψεις για την κάλυψη των κενών που δημιουργούνται από τις απολύσεις.
Η επίκληση της εταιρείας σε ένα «νέο κεφάλαιο» που ανοίγει για τον Πρίνο, δεν αφήνει περιθώρια για το ποιοί θα χωράν σε αυτό καθώς «θέλει κοντά της όλους τους εργαζόμενους που θέλουν να δουλέψουν με βάση τη νομιμότητα, τους κανόνες λειτουργίας και ασφάλειας, με σεβασμό απέναντι σε όλους τους συναδέλφους τους προς όφελος των ιδίων, των οικογενειών τους και των τοπικών κοινωνιών του νομού Καβάλας. Η εταιρεία καλεί όλους τους εργαζόμενους που εξακολουθούν να βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας να επανέλθουν άμεσα στη δουλειά τους χωρίς καμία μεταβολή των συνθηκών εργασίας που είχαν ως τώρα».

Σωματείο Εργαζομένων Καβάλα Όιλ: «Όλοι μαζί μέχρι τέλους, κανένας μόνος του!»

Το σωματείο των εργαζομένων, έχοντας στο πλευρό του την πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας, την στήριξη κομμάτων της αντιπολίτευσης όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25, αλλά και τοπικών αξιωματούχων όπως ο Δήμαρχος της πόλης της Καβάλας που ζητούν να παρθούν πίσω οι απολύσεις, σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

Μπορεί η Energean να επιχείρησε με τις 24 παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις, να αιφνιδιάσει και να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους αλλά κατάφερε το ακριβώς αντίθετο. Να μας επιβεβαιώσει για τις προθέσεις της και να μας συσπειρώσει απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία που επιδεικνύει.
Με ομόφωνη απόφαση της Γ.Σ. απαντούμε με μια φωνή «ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗΣ».

Τα τηλέφωνα από υψηλά στελέχη και τα «ταξίματα» για να απαρνηθούμε τις ηθικές μας αξίες και την αξιοπρέπεια μας θα βρίσκουν τοίχο ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ, με μοναδικό στόχο την πλήρη επαναλειτουργία του ΠΡΙΝΟΥ με ασφάλεια για τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία, όπως λειτουργεί 40 χρόνια τώρα με άριστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Οι εργαζόμενοι διαμηνύουμε για ακόμη μία φορά ότι δεν εγκαταλείψαμε και δεν θα εγκαταλείψουμε τις θέσεις εργασίας μας, αλλά είμαστε αναγκασμένοι να συνεχίσουμε την νόμιμη επίσχεση της εργασίας μας μέχρι η εργοδότρια να δεσμευτεί ότι θα επαναφέρει τις διαδικασίες και τους κανόνες ασφαλείας και ότι θα σεβαστεί τον Κανονισμό Εργασίας, τους Νόμους και τις Διεθνείς Συνθήκες.
Καλούμε όλους τους φορείς και την συντεταγμένη Πολιτεία να πάρουν θέση στα όσα άκρως επικίνδυνα για τους εργαζόμενους και την ευρύτερη περιοχή διαδραματίζονται στα πετρέλαια Καβάλας με αποκλειστική ευθύνη της Energean, που ενώ πρέπει να διαχειρίζεται τα κοιτάσματα πετρελαίου σύμφωνα με τον Ν.2779/99, συμπεριφέρεται ως αυταρχικός ιδιοκτήτης, καταπατώντας κάθε έννοια δικαίου και ασφάλειας και επιβάλλοντας συνθήκες τριτοκοσμικές στην λειτουργία των εγκαταστάσεων.

Η παρέμβαση πρέπει να είναι άμεση γιατί είμαστε σίγουροι ότι, αν δεν αποκατασταθεί η ασφαλής λειτουργία των εγκαταστάσεων, πολύ γρήγορα θα δημιουργηθούν ανεξέλεγκτες συνθήκες για την περιοχή.

Όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να δράσουν και να αποκαταστήσουν την νομιμότητα θέτοντας κάθε πλευρά έναντι των ευθυνών της.

Είμαστε και παραμένουμε υπεύθυνα θετικοί σε κάθε καλόπιστη διάθεση διαλόγου για να ξεπεράσουμε προβλήματα και να οδηγηθούμε σε λύσεις με αξιοπρέπεια, επαγγελματισμό και κοινωνική ευθύνη και προσφορά.

Η απάντηση μας όμως απέναντι στις σημερινές απολύσεις τις Energean, που σκοπό έχουν να εκδικηθούν και να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους, είναι μία και μοναδική:

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ.
Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ
ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ
ΚΑΙ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΙΝΔΥΝΟ».

ΠΑΜΕ: Η Τρομοκρατία και οι απολύσεις θα μείνουν στα χαρτιά!

Το ΠΑΜΕ εξέδωσε ανακοίνωση για τις απολύσεις αναφέροντας:

«Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους στα ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ

Σε μια νέα προκλητική επίθεση απέναντι στους αγωνιζόμενους εργαζόμενους, η εργοδοσία της «Energean», αποθρασυνόμενη από την διαχρονική στήριξη των Κυβερνήσεων, προχώρησε στην απόλυση 24 εργαζομένων, ανάμεσα στους οποίους ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ των εργαζομένων.

Οι μάσκες έχουν πέσει. Ο Νόμος Χατζηδάκη μετατρέπει τους χώρους δουλειάς σε γαλέρες εργοδοτικής ασυδοσίας και αυταρχισμού με κυβερνητική στήριξη! Είναι τεράστιες οι ευθύνες της Κυβέρνησης για αυτήν την εξέλιξη, που πάτησε στην πρωτοχρονιάτικη χρήση της αστυνομίας ως πραιτοριανών της εργοδοσίας.

Η «Energean» ποινικοποιεί την συνδικαλιστική οργάνωση, εφαρμόζει «μαύρη λίστα» ενάντια στους αγωνιζόμενους εργαζόμενους για το δικαίωμα στη δουλειά, για να επιβάλλει ένα εργασιακό μεσαίωνα, χωρίς εργατικά δικαιώματα, με εντατικοποίηση, με υπονόμευση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο δουλειάς.

Η επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους στα ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ με την προκλητική, άνευ προηγουμένου τις τελευταίες δεκαετίες απόλυση ενός ολόκληρου συνδικαλιστικού οργάνου, είναι ευθεία βολή ενάντια στους αγώνες της εργατικής τάξης και το κατακτημένο με αίμα δικαίωμα στην συνδικαλιστική οργάνωση και δράση!

Απέναντι στον αυταρχισμό και την εργοδοτική τρομοκρατία απαντάμε με

ΔΥΝΑΜΩΜΑ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ – ΔΥΝΑΜΩΜΑ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΑΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΤΣΑΚΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Άμεσα, Μαζικά να εκφραστεί από τα συνδικάτα, τις ομοσπονδίες, τα εργατικά κέντρα η αλληλεγγύη προς τους εργαζόμενους στα ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ με ανακοινώσεις, καταγγελίες, δελτία τύπου.

Να ανακληθούν ΤΩΡΑ οι απολύσεις. Καμία δίωξη, Καμία ποινικοποίηση των αγώνων των εργαζομένων για το δικαίωμα στην δουλειά».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

1 χρόνο από το ξεκίνημα του φοιτητικού κινήματος που ταρακούνησε την Θεσσαλονίκη: Πορεία ενάντια στο νόμο 4777 και το νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο την Πέμπτη

Αντιδράσεις για την τοποθέτηση ενός ομοφοβικού ρατσιστή σε θέση αντιδημάρχου