in , ,

Ταξικός αγώνας σε ένα γήπεδο από τα παλιά: Ποιους θα χωράει τελικά η επόμενη ημέρα στην Καβάλα;

του Δημήτρη Ρόκκου

Με την Energean να προαναγγέλλει απολύσεις για όσους συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, διατεθειμένη ακόμα και να φέρει προσωπικό από το εξωτερικό, αλλά και τους εργαζόμενους να εμμένουν στο δίκιο του αγώνα τους, διοργανώνοντας μεγάλο συλλαλητήριο με τη στήριξη σωματείων και φορέων της Καβάλας την Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου και προχωρώντας σε επίσχεση εργασίας από την αρχή του ερχόμενου έτους, η πόλη βιώνει μετά από πολλά χρόνια, όσα έχει εγγράψει στο DNA της το μελάνι της ιστορίας .

Οι μεγαλειώδεις αγώνες των αρχών του προηγούμενου αιώνα, οι εξεγέρσεις των καπνεργατών το 1924, το 1933 και το 1936, οι μετέπειτα απεργιακές μάχες αλλά και οι στιγμές πάλης για ελευθερίες, δικαιώματα, δημοκρατία γίνονται και πάλι ζώσα ιστορία της πάλαι ποτέ «Κόκκινης Καβάλας» που παλεύει για ένα καλύτερο μέλλον.

«Η επόμενη μέρα δεν χωράει τους ταραξίες», ισχυρίζεται η εταιρεία.

Η επόμενη μέρα δεν χωράει κασταστολή, δουλειά χωρίς δικαιώματα, χωρίς ασφάλεια για την υγεία και την ζωή μας, χωρίς προστασία του περιβάλλοντος, τονίζουν οι εργαζόμενοι.

Αυτή η περιβόητη επόμενη μέρα, αφορά τελικά πολλούς περισσότερους από τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Η εταιρεία υπόσχεται ανεργία για τους «ταραξίες»

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της τοπικής εφημερίδας «Χρονόμετρο» η διοίκηση της Energean δεν αρκείται στην χρήση της αστυνομικής βίας και τις διώξεις των εργαζομένων και του σωματείου τους, διαμηνύοντας πως έρχονται απολύσεις και ανεργία για όσους «δεν σέβονται την νομιμότητα», με απλά λόγια για όσους επέλεξαν τον δρόμο του αγώνα για την υπεράσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων αλλά και του περιβάλλοντος της περιοχής.

Την ίδια στιγμή, η Καβάλα ζει στιγμές μίας πρωτόγνωρης κοινωνικής κινητοποίησης που στους παλιότερους θυμίζουν μεγάλους εργατικούς αγώνες προηγούμενων δεκαετιών, με τους ίδιους τους εργαζόμενους της Energean να είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν, παρά τις συλλήψεις και τις απειλές, τον αγώνα τους, καθώς όπως τονίζουν «τα χτυπήματα αυτά μας κάνουν πιο δυνατούς».

Επίσχεση Εργασίας από τους εργαζόμενους

Σε ανακοίνωσή τους την προηγούμενη Παρασκευή και μετά την κατασταλτική επέμβαση και τις συλλήψεις από την πλευρά της αστυνομίας το Σωματείο Εργαζομένων στην Καβάλα Οil σημείωσε σε ανακοίνωσή του:

«Μετά την βίαιη διακοπή της ασφαλούς περιφρούρησης των εγκαταστάσεων από εμάς τους εργαζόμενους και την αδιάλλακτη στάση της εργοδοσίας, η οποία συνεχίζει να εμμένει στις εγκληματικές αποφάσεις της αναγκαζόμαστε να προβούμε στο δικαίωμα που μας παρέχει ο Νόμος, ήτοι στην επίσχεση της εργασίας μας από 1-1-2022.

Δυστυχώς η εργοδοσία δεν μας άφησε άλλη επιλογή καθώς εντός των χερσαίων και θαλάσσιων εγκαταστάσεων του Πρίνου, όπου παρέχουμε την εργασία μας, δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας, ώστε να εξασφαλίζεται η ζωή και η υγεία μας και επαπειλείται η προσωπική μας ασφάλεια».

Συλλαλητήριο την Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου

Ως απάντηση στην κρατική καταστολή αλλά και στην στάση της Energean, αύριο, Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου στις 17.00 στο Άγαλμα του Καπνεργάτη στην πόλη της Καβάλας θα πραγματοποιηθεί μεγάλο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας.

Στην συγκέντρωση καλούν το Σωματείο Εργαζομένων στην Καβάλα Οil, το Σωματείο Εργαζομένων στην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Καβάλας, το Σωματείο Οικοδομών Καβάλας, το Συνδικάτο Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμό ΠΕ Καβάλας Θάσου, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καβάλας, η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Ν. Καβάλας, το Σωματείο Εργαζομένων 6ου ΕΚΑΒ Καβάλας, η ΑΔΕΔΥ Νομαρχιακό Τμήμα Ν. Καβάλας, ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας, η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος παράρτημα Καβάλας, το Σωματείο Συνταξιούχων Ι.Κ.Α. Ν. Καβάλας, το Σωματείο Συνταξιούχων στην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, το Σωματείο Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων Ν. Καβάλας, το Σωματείο Συνταξιούχων ΝΑΤ Καβάλας και Θάσου, το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, το Σωματείο Συνταξιούχων Καλλιράχης Θάσου και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Θάσου.

Στη σχετική ανακοίνωση που συνυπέγραψαν σωματεία και φορείς της πόλης αναφέρεται:

«Την τελευταία εβδομάδα ζήσαμε στην πόλη μας τη βαρβαρότητα από την κυβέρνηση και την “Energean”, με τα ΜΑΤ να προσπαθούν να επιβάλλουν συνθήκες γαλέρας στους εργαζόμενους στα πετρέλαια.

Ζήσαμε άμεσα τους κινδύνους για την ασφάλεια των εργαζομένων, των εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος, από την “τυφλή” στάση τόσο της εργοδοσίας όσο και των δυνάμεων καταστολής.

Ζήσαμε την αποφασιστικότητα των συναδέλφων να μην παραδώσουν όσα κατακτήθηκαν με αγώνες από τις προηγούμενες γενιές.

Ζήσαμε την αλληλεγγύη, από δεκάδες σωματεία και χιλιάδες εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα, στα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων.

Η επίθεση στους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων στα Πετρέλαια είναι μέρος της επίθεσης που δεχόμαστε όλοι οι εργαζόμενοι στην Καβάλα. Γίνεται λίγους μήνες μετά την απόλυση των εργαζομένων στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων. Την ίδια στιγμή που ξεχαρβαλώνονται οι εργασιακές σχέσεις και το οκτάωρο σ’ όλους τους εργαζόμενους με το νόμο “Χατζηδάκη”.

Την ώρα που οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι παίρνουν ζεστό χρήμα από την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αυξήσουν την κερδοφορία τους, όχι μόνο οι εργάτες, αλλά ολόκληρος ο λαός της Καβάλας καταδικάζεται στη φτώχεια και τη μιζέρια.

Οι αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες που προσπαθούν να επιβιώσουν σε ένα περιβάλλον όπου το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό, είναι αντιμέτωποι με την πτώση του τζίρου, την αύξηση της τιμής της ενέργειας, την υψηλή φορολογία, τα συσσωρευμένα χρέη.

Οι συνταξιούχοι βλέπουν τις περικοπές στις συντάξεις τους να συρρικνώνουν το εισόδημά τους και οι νέοι και οι νέες, οι άνεργοι, να υπονομεύεται το μέλλον και τα όνειρά τους.

Είτε στην οικονομική κρίση είτε στην ανάπτυξη τους, ο λαός γίνεται φτωχότερος και μια χούφτα “επενδυτές” πλουσιότεροι.

Γι’ αυτό ο αγώνας των εργαζομένων στα Πετρέλαια είναι αγώνας όλων μας!

Καμιά απόλυση!

Καμιά διαθεσιμότητα!

Καμιά αλλαγή εργασιακών σχέσεων προς το χειρότερο!

Καμιά δικαστική δίωξη στους αγωνιστές εργάτες!

Κάτω τα χέρια από τα σωματεία!».

Συμπαράσταση και αλληλεγγύη από δεκάδες σωματεία και πολιτικές οργανώσεις

Στο πλευρό των εργαζομένων με ανακοινώσεις τους στέκονται επίσης η ΓΣΕΕ, η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία, η ΟΕΧΒΕ, το ΠΑΜΕ, η συνδικαλιστική παράταξη ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ, το Σωματείο εργαζομένων στα διυλιστήρια ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ Κορίνθου, η Ομοσπονδία Ηλεκτρολόγων Ελλάδας, η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού ΕΚΟ ΑΒΕΕ, αλλά και δεκάδες ακόμα σωματεία, ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα από όλη τη χώρα.

«Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, βαδίζοντας τον δρόμο της ανατροπής» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας δηλώνοντας την αλληλεγγύη του στον αγώνα των εργαζομένων.

«Να δικαιωθούν οι εργαζόμενοι, να σταματήσει άμεσα κάθε δίωξη. Καμία απόλυση, όχι στην εργολαβοποίηση» σημειώνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Από την πλευρά της η Ταξική Αντεπίθεση (ομάδα αναρχικών και κομμουνιστών) καλεί να αγκαλιαστεί ο αγώνας των εργαζομένων από τον λαό σημειώνοντας καθώς «η ελπίδα βρίσκεται στους ταξικούς αγώνες» και τονίζει:

«Οι εργαζόμενοι της Energean, μετά τους εργαζόμενους της E-food και της Cosco φόρτωσαν στις πλάτες τις ανάγκες και τα δίκια, τα όνειρα και τις ελπίδες της εργατικής τάξης όλης της χώρας που βλέπει τα εισοδήματά της να εξανεμίζονται, την ανεργία και την φτώχεια να απλώνονται, τα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα να συρρικνώνονται. Μία νέα εποχή σκληρών εργατικών αγώνων έχει ήδη ξεκινήσει…».

 

Leave a Reply

One Ping

  1. Pingback:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Gunda

Ένας Γιος