Εγκλωβισμένοι στα σύνορα με Ισραήλ και Ιορδανία 270.000 πρόσφυγες

Τουλάχιστον 270.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους τις τελευταίες δύο εβδομάδες που είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση των κρατικών δυνάμεων κατά των ανταρτών της αντιπολίτευσης στη Συρία. Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για νέα «ανθρωπιστική καταστροφή», καθώς Ισραήλ και Ιορδανία έχουν κλείσει τα σύνορά τους για τους πρόσφυγες.

Οι περισσότεροι από τους εκτοπισμένους, κυρίως από τις επαρχίες Ντεράα και Κουνέιτρα, κατευθύνονται προς την Ιορδανία και τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από την ώρα που κλιμακώθηκαν οι συγκρούσεις, τουλάχιστον 130 άμαχοι πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους στις επαρχίες αυτές, που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν σχετικά «ήρεμες», χάρη στη συμφωνία «αποκλιμάκωσης» των συγκρούσεων που είχαν πετύχει πριν από μήνες ΗΠΑ, Ρωσία, Ιορδανία και οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις που επελαύνουν με την υποστήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την πόλη Μπόσρα αλ-Σαμ, όπου οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης συμφώνησαν να παραδώσουν τα όπλα.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ πριν από έξι ημέρες υπολόγιζαν τους εκτοπισμένους σε 50.000 ανθρώπους, ωστόσο πλέον ο αριθμός αυτός έχει υπερπενταπλασιαστεί.

«Περιμέναμε ότι οι εκτοπισμένοι από νότια Συρία θα έφταναν τις 200.000, αλλά διαψευστήκαμε. Είναι ήδη 270.000 χιλιάδες μέσα σε χρόνο ρεκόρ», τόνισε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ιορδανία, Μοχάμαντ Χαουάρι.

Εξ αυτών περίπου 70.000 έχουν συγκεντρωθεί κοντά σε ένα κλειστό πέρασμα στα σύνορα με την Ιορδανίας, όπου ολόκληρες οικογένειες ζουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς, ακόμη και στο ύπαιθρο, με ελάχιστη πρόσβαση σε νερό και τρόφιμα.

Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσεΐν προειδοποιεί ότι νέα ανθρωπιστική καταστροφή είναι πιθανή και κάλεσε τις γειτονικέες χώρες να προσφέρουν βοήθεια και ασφαλές πέρασμα στους εκτοπισμένους.

Ωστόσο η Ιορδανία αρνείται να ανοίξει τα σύνορά της, λέγοντας ότι δεν μπορεί να φιλοξενήσει άλλους πρόσφυγες, ενώ το Ισραήλ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επιτρέψει σε Σύρους πολίτες να εισέλθουν στα εδάφη του.

Η Ιορδανία ανακοίνωσε ότι στέλνει σκηνές και φάρμακα στους πρόσφυγες που είναι κοντά στα σύνορά της, αρκεί να βρεθεί κάποιος να τους τις μεταφέρει.

«Δεν συμφέρει κανένα η αναχώρηση των Σύρων από την πατρίδα τους» δήλωσε ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι.

Βοήθεια έχει υποσχεθεί και ο ισραηλινός στρατός, προσφέροντας σκηνές, τρόφιμα, ρουχισμό, φάρμακα, ενώ παρέλαβε έξι τραυματίες, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά, που χρειάζονταν επείγουσα φροντίδα.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε:

«Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα σύνορά μας. Θα προσφέρουμε όση ανθρωπιστική βοήθεια επιτρέπουν οι δυνάμεις μας, αλλά δεν θα επιτρέψουμε είσοδο στα εδάφη μας».

Πηγή: efsyn.gr