18 Μαρτίου- Διεθνής μέρα δράσης ενάντια στον ρατσισμό, τον φασισμό και την φτώχεια

Ενόψει της παγκόσμιας ημέρας ενάντια στο ρατσισμό  αντιρατσιστικές οργανώσεις  και πολιτικές οργανώσεις καλούν το Σάββατο 18 Μάρτη σε διαδηλώσεις ενάντια στον ρατσισμό, τον πόλεμο και την συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που καταπατά τα δικαιώματα των προσφύγων, υπέρ της αξιοπρέπειας κάθε ανθρώπου. Διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και στο εξωτερικό ενώ στα sosial media ήδη εδώ και μέρες κυκλοφορούν καμπάνιες με το hashtag # 18 Μ. 

Σε ανακοίνωσή της η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης που καλεί μαζί με άλλες οργανώσεις στις 12 μ.μ. στο άγαλμα Βενιζέλου τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι "η διεθνής μέρα κατά του ρατσισμού (21 Μάρτη) αποτελεί εδώ και χρόνια αφορμή για το αντιρατσιστικό κίνημα να κατέβει στο δρόμο και να συντονιστεί πανελλαδικά και πανευρωπαϊκά σε μέρες δράσης που κάθε χρόνο νοηματοδοτούνται και ειδικότερα από την τρέχουσα κατάσταση.
Η φετινή συγκυρία, με την ευρωτουρκική συμφωνία για το προσφυγικό να κλείνει ένα χρόνο από την εφαρμογή της και να επικαθορίζει το σύνολο της (αντι)μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, αλλά και του ελληνικού κράτους, μας "επιβάλλει" να τη θέσουμε στο επίκεντρο και το στόχαστρο των φετινών κινητοποιήσεων". 

"Από το Παρίσι ως την Αθήνα, τη Φρανκφούρτη, το Λονδίνο, τη Ρώμη, τη Χίο και τη Μυτιλήνη, τα Τρίκαλα, τη Λάρισα και φυσικά τη Θεσσαλονίκη, διαδηλώνουμε το Σάββατο 18 Μάρτη ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό, απαιτούμε την κατάργηση της ευρωτουρκικής συμφωνίας, καταδικάζουμε τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και οπουδήποτε στον πλανήτη, διεκδικούμε καλύτερες συνθήκες φιλοξενίας και ριζική αλλαγή της πολιτικής απέναντι στους πρόσφυγες και τους/τις μετανάστ(ρι)ες, χαρτιά, άσυλο και άδεια παραμονής κι εργασίας για όλους και όλες, ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων κι άνοιγμα των συνόρων".

"Η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, μαζί με άλλες πολιτικές, εργατικές και κοινωνικές οργανώσεις της πόλης καλεί στις 12 το μεσημέρι στο Άγαλμα Βενιζέλου σε συγκέντρωση και πορεία. Να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στο ρατσισμό, τον πόλεμο, το φασισμό και τη φτώχεια!" καταλήγει στην ανακοίνωσή της.