in , ,

Ύστατη έκκληση την ύστατη στιγμή για τον Θ. Χατζηαγγέλου

Έκκληση να σωθεί η ζωή του κρατούμενου απεργού πείνας και δίψας Θ. Χατζηαγγέλου που διανύει σήμερα την 17η μέρα απεργίας με την κατάσταση της υγείας του να βρίσκεται σε οριακό σημείο, απευθύνουν φορείς και συλλογικότητες στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς του νοσοκομείου Σερρών, όπου νοσηλεύεται φρουρούμενος, η υγεία του επιδεινώνεται ώρα με την ώρα ενώ μέχρι και αυτή τη στιγμή δεν έχει μάθει τον λόγο της ξαφνικής μεταγωγής του στις 19 Δεκεμβρίου από τις φυλακές Κορυδαλλού στις φυλακές Νιγρίτας.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσαν σήμερα φορείς και συλλογικότητες τονίστηκε η σημασία να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα του απεργού που αξιοπρεπώς και με μόνο όπλο την ίδια του τη ζωή διεκδικεί το αυτονόητο δικαίωμά του ως κρατουμένου.

«To κράτος δείχνει το αληθινό του πρόσωπο αρνούμενο να κάνει αποδεκτό το αίτημα του απεργού να μεταφερθεί πίσω στις φυλακές Κορυδαλλού απ’ όπου μετήχθη βιαίως» σημείωσε ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Σπυριδωνίδης που συντόνισε τη συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Ο προσωπικός γιατρός του Θ. Χατζηαγγέλου και μέλος του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Γιάννης Ράπτης σημείωσε μεταξύ άλλων πως ο Θάνος Χατζηαγγέλου είναι αποφασισμένος να δώσει τον αγώνα αυτόν μέχρι τέλους. «Μια από τις τελευταία κουβέντες που μοιράστηκε μαζί μου ήταν ότι “Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εμείς θα νικήσουμε”» σημείωσε χαρακτηριστικά ο γιατρός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εικόνα από τις εργαστηριακές εξετάσεις ήταν στην αρχή καλή ωστόσο ήδη από την παραμονή του νέου έτους άρχισε να επιδεινώνεται σοβαρά λόγω και της έλλειψης νερού. Εκτίμησε ότι η κατάσταση της υγείας του βρίσκεται σε κίνδυνο καθώς από στιγμή σε στιγμή αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο ενός υπογλυκαιμικού κώματος, οξείας νεφρικής ανεπάρκειας, θρομβολυτικού επεισοδίου, αρρυθμίας και ανακοπής. «Αυτά είναι τα δεδομένα για έναν άνθρωπο που στερείται το νερό» πρόσθεσε.

Ο Γ. Ράπτης ευχαρίστησε τόσο τον πρόεδρο των Νοσοκομειακών Ιατρών Σερρών Β. Παπαμιχάλη αλλά και τον διευθυντή της Παθολογική Κλινικής του νοσοκομείου Σερρών Θ. Καλλινικίδη για την ενεργοποίησή τους καθώς, όπως είπε, «αντιλήφθηκαν τι ακριβώς γίνεται και με μεγάλο σεβασμό στην επιθυμία του Θάνου και την κοινωνία, στάθηκαν στο ύψος του ανθρώπου».

Ο Γ. Ράπτης διέψευσε τα όσα έχουν ακουστεί για απόπειρες αναγκαστικής σίτισης του απεργού πείνας και δίψας. Ωστόσο επιβεβαίωσε ότι υπήρξε αρχικά προφορική συνομιλία της Εισαγγελέα με τον διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής ενώ τις επόμενες μέρες στάλθηκε έγγραφο της ίδιας περί αναγκαστικής σίτισης. Ο ίδιος ο απεργός αρνήθηκε να λάβει ορό αλλά, όπως είπε ο γιατρός, δεν έγινε κάποια βίαιη απόπειρα. Μάλιστα ο διευθυντής της κλινικής έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του νοσοκομείου τονίζοντας ότι δεν μπορεί να παραβεί τον ιατρικό όρκο και τη συνείδησή του. Την ίδια στάση κρατούν και οι υπόλοιποι γιατροί.

Από την πλευρά του ο Μπάμπης Μπίκας, μέλος του ΔΣ ΕΣΗΕΜΘ και δημοσιογράφος στο infolibre.gr  υπενθύμισε ότι ο Θάνος Χατζηαγγέλου είχε συλληφθεί πριν έντεκα μήνες κατηγορούμενος για τρομοκρατική δράση σχετικά με εμπρηστική ενέργεια σε ίδρυμα Θρησκευτικού προβληματισμού στην Άνω Πόλη.

«Ο ίδιος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και βρέθηκε προφυλακισμένος στις φυλακές Κορυδαλλού. Ο Θ. Χατζηαγγέλου  στις 19 Δεκεμβρίου μετήχθη βιαίως στις φυλακές Νιγρίτας χωρίς να του εξηγηθούν οι λόγοι της μεταγωγής του. Ο ίδιος τη θεωρεί εκδικητική για τη συμμετοχή του στον αγώνα των κρατουμένων ενάντια στον νέο σωφρονιστικό κώδικα» πρόσθεσε αναφέροντας πως πολλοί κρατούμενοι κινητοποιούνται ενάντια στον νέο σωφρονιστικό κώδικα μέσω του οποίου εντείνεται ασφυκτικά η πίεση στα σώματα και στις ζωές τους. «Ο Θάνος αγωνίζεται στις νέες μεθοδεύσεις που θέλουν να μετατρέψουν τα κάγκελα της δημοκρατίας σε σύγχρονα νεκροταφεία ζωντανών νεκρών. Είναι η ύστατη πράξη αντίστασης στην καταπάτηση των δικαιωμάτων και στον έλεγχο της ζωής μέχρι την εξόντωσή της» κατέληξε.

Να σημειωθεί πως εδώ και μέρες απεργία πείνας έχουν ξεκινήσει και άλλοι αναρχικοί κρατούμενοι στις φυλακές ενώ πλήθος αλληλέγγυων προχωρούν σε δράσεις για να αναδείξουν τον αγώνα του Θ. Χατζηαγγέλου.

Την καταφανώς παράνομη μεταγωγή του και την απουσία τήρησης των κανόνων του σωφρονιστικού κώδικα από τις αρμόδιες αρχές ανέδειξε ο Β. Τσιγαρίδας, δικηγόρος μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, πρόεδρος της Επιτροπής Δημοκρατικών Θεσμών του ΔΣΘ και μέλος της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας Δικηγόρων.

«Είναι η τρίτη φορά στον ίδιο χρόνο που βρισκόμαστε στα πρόθυρα θανάτου απεργού πείνας στις φυλακές» δήλωσε ο Β. Τσιγαρίδας επεσήμανε ότι από τη στιγμή της ξαφνικής μεταγωγής του «δεν του κοινοποιήθηκε ούτε η πρόταση του Συμβουλίου Φυλακών για την Μεταγωγή του, ούτε η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών παρά μόνο ένα διαβιβαστικό έγγραφο ότι θα γίνει η μεταγωγή». Τόνισε ακόμη ότι «ο απεργός πείνας έχει μεταχθεί εντελώς παράνομα χωρίς να έχει τηρηθεί κανένας κανόνας από αυτούς που προβλέπει ο σωφρονιστικός κώδικας για την μεταγωγή του, χωρίς να έχει τηρηθεί οποιοσδήποτε τύπος της διαδικασίας. Πρόκειται για μια συνθήκη στην οποία θα πρέπει να αντιταχθεί όχι μόνο κάθε αριστερός και αναρχικός αλλά κάθε δημοκρατικός και φιλελεύθερος πολίτης. Ο κρατούμενος ξεκινάει την ίδια μέρα απεργία πείνας και δίψας ενώ έχει ασκήσει και κάθε ένδικο μέσο και μέχρι τώρα δεν έχει λάβει καμία απάντηση. Οι αρμόδιες αρχές κωφεύουν και αδιαφορούν τόσο για τις νόμιμες διαδικασίες όσο και για την κατάσταση της υγείας του απεργού αναλαμβάνοντας την ευθύνη να έχουμε νεκρό απεργό πείνας στην Ευρώπη τα τελευταία πολλά χρόνια».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η συνθήκη δεν μας εκπλήσσει καθώς είναι προφανές ότι η κυβέρνηση εξαντλεί κάθε περιθώριο για να ικανοποιήσει το συντηρητικό της ακροατήριο παίζοντας με τη ζωή ενός νέου ανθρώπου. Το έχει ξανακάνει και με την περίπτωση του Δ. Κουφοντίνα του οποίου τα δίκαια αιτήματα δεν ικανοποιήθηκαν ποτέ για να δικαιωθεί από το δικαστήριο πρόσφατο χωρίς κανέναν ΜΜΕ να το αναφέρει.  Θεωρούμε ότι τα αιτήματα του απεργού είναι δίκαια, νόμιμα και πρέπει να ικανοποιηθούν άμεσα. Η πρακτική της διοίκησης και των αρμόδιων αρχών δεν είναι τίποτα άλλο από μια επίδειξη αυταρχισμού λόγω της ιδεολογίας του απεργού, γιατί πλησιάζουν εκλογές και για να ενεργοποιηθούν τα συντηρητικά αντανακλαστικά του ακροατηρίου της κυβέρνησης».

Να μην υπάρξει νεκρός της πείνας απεργός ζήτησε η Λουκία Αργυριάδου, δημοτική σύμβουλος, επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Πόλη Ανάποδα» τονίζοντας ότι «ο Θάνος Χατζηαγγέλου επειδή υπερασπίζεται την πολιτική του ταυτότητα σε κάθε στιγμή της ζωής του με την στάση του, με την δράση του αλλά και κατόπιν της σύλληψης του, μέσα στο δικαστήριο, μέσα στην φυλακή και τώρα μέσα στο νοσοκομείο, αντιμετωπίζεται από το κράτος ως ένας από τους πιο επικίνδυνους “εγκληματίες”»

Σύμφωνα με την κα Αργυριάδου, ο απεργός πείνας και δίψας μετήχθη «γιατί το τιμωρητικό σύστημα των φυλακών επιδιώκει συστηματικά να κάμψει το ηθικό και να διαλύσει με κάθε τρόπο ό,τι απομένει στην ζωή ενός κρατουμένου, και δη ενός πολιτικού κρατουμένου, την κοινωνικοποίηση, την αίσθηση της κοινότητας, την καθημερινότητα που χτίζει με κόπο και στερήσεις κάποιος ή κάποια μέσα στην βία της φυλακής».

Την ύστατη στιγμή, εδώ και τώρα δηλαδή, πρέπει, όπως κατέληξε, «το δίκαιο αίτημα του να αγκαλιαστεί από τους μαζικούς συλλογικούς φορείς, τις οργανώσεις της αριστεράς, το δημοκρατικό κόσμο και τις πρωτοβουλίες για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες».

Τη στήριξη στα δίκαια αιτήματα του Θ. Χατζηαγγέλου εξέφρασε τόσο ο Ηλίας Σμήλιος, εκ μέρους του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, μέλος του ΔΣ του ΣΦΕΑ 1967-1974 και ο τραγουδοποιός Δημήτρης Ζερβουδάκης.

Σταυρούλα Πουλημένη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Άγριο ξύλο και καταστολή στους/ις αλληλέγγυους-ες στον απεργό πείνας Θ. Χατζηαγγέλου

ΣΦΕΑ 1967-1974: Η ζωή των κρατουμένων ‘μετράει’!