in , ,

Υπερασπιζόμενες/οι το μοναδικό αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο στη χώρα

Διαδήλωση υπεράσπισης της ΒΙΟΜΕ

Την πρόθεση να υπερασπιστούν με κάθε τρόπο το μοναδικό αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο στη χώρα εξέφρασαν αλληλέγγυοι-ες στη ΒΙΟΜΕ πραγματοποιώντας μια μαζική διαδήλωση που ξεκίνησε από την Καμάρα και κατέληξε στο κατειλημμένο από σπουδαστικές των δραματικών σχολών Βασιλικό Θέατρο.

Μέσα από μια μαζική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στη ΒΙΟΜΕ την προηγούμενη Κυριακή οι εργάτες και οι εργάτριες του εργοστασίου ανακοίνωσαν τη κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το εγχείρημα λόγω της πώλησης του οικοπέδου μέσω ηλεκτρονικού πλειστηριασμού σε fund του εξωτερικού.

Στόχος του fund που αγόρασε την έκταση φαίνεται πως είναι η δημιουργία ενός νέου εμπορικού mall και ενός κτιρίου με χώρους γραφείων με την ΒΙΟΜΕ να βρίσκεται σε πραγματικό κίνδυνο.

Σήμερα στη διαδήλωση υπεράσπισής της συμμετείχε πλήθος συλλογικοτήτων και οργανώσεων, μελών περιβαλλοντικών κινημάτων, δημοτικές κινήσεις αλλά και το συντονιστικό των σπουδαστών-στριών των δραματικών σχολών.

Όχι μόνο τα συνθήματα που ακούστηκαν αλλά και η ίδια η διαδήλωση αποτελούσε μια σύνδεση των εργατικών αγώνων στην πόλη με στόχο να διασωθεί ένα εγχείρημα που αποτελεί φάρο για τον συνεργατισμό και την εργατική διαχείριση χωρίς αφεντικά.

«Μπάτσοι Funds αφεντικά, Η ΒΙΟΜΕ θα μείνει σε χέρια εργατικά!», «Μετά από δέκα χρόνια δεν είναι ουτοπία, το εργοστάσιο γράφει ιστορία» φώναξαν εργάτες-τριες της ΒΙΟΜΕ και αληλλέγγυοι-ες ενώ καταλήγοντας στο κατειλημμένο Βασιλικό ακούστηκαν συνθήματα ενάντια στο ΠΔ 85 που υποβαθμίζει την τέχνη και τον πολιτισμό. Μάλιστα μέλη του συντονιστικού των δραματικών σχολών «ύψωσαν σημαία αλληλεγγύης στηρίζοντας τους αγώνες που υπερασπίζονται την ζωή, το δίκαιο και την ελευθερία».

Από την πλευρά τους οι εργάτες-τριες της ΒΙΟΜΕ δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να παράγουν στο εργοστάσιο,  όπως είπαν, «ακόμακαι αν το κεφάλαιο και το κράτος μας στείλουνε τα ματ». Γιατί, όπως τονίζουν, «αυτό το μέρος είναι η ζωή μας και γιατί το χρωστάμε σε εσάς. Το χρωστάμε στους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που βρεθήκαμε μαζί όλα αυτά τα χρόνια. Που ήρθατε στο εργοστάσιο, που τιμήσατε τη δουλειά μας αποκτώντας τα προϊόντα των κόπων μας. Που φωνάξατε μαζί μας στις διαδηλώσεις. Που σιγοτραγουδήσατε σε κάποια συναυλία στο κατειλημμένο εργοστάσιο. Που σταθήκαμε ώμο με ώμο απέναντι απ’ την αστυνομία».

Πρόκειται για το μοναδικό εργοστάσιο της χώρας που από το 2013 λειτουργεί χωρίς αφεντικά και το οποίο μέσα από έναν μεγάλο αγώνα απελευθερώθηκε από τον ιδιοκτήτη του που προηγουμένως είχε εγκαταλείψει τους εργαζόμενους και αποδόθηκε στην κοινωνία.

Οι εργάτες της ΒΙΟΜΕ κάλεσαν τον κόσμο να στηρίξει τις κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα καθώς κάθε μικρή ή μεγαλύτερη πράξη έχει αυτή τη στιγμή μεγάλη σημασία.

«Έχουμε ελάχιστο καιρό ακόμα, για να τους μπλοκάρουμε. Και θα το κάνουμε. Κάθε δράση μετράει. Κάθε συζήτηση για τη ΒΙΟΜΕ, κάθε αφίσα, κάθε σύνθημα σε τοίχο, κάθε μοτοπορεία, κάθε συναυλία αλληλεγγύης, κάθε μικροφωνική, κάθε μικρή και μεγάλη συγκέντρωση σε όλη την Ελλάδα. Κάθε παρέμβαση σε ΜΜΕ. Κάθε ψήφισμα σωματείου και κάθε υπογραφή. Και όλα αυτά σα ρυάκια να οδηγήσουν σε ένα μεγάλο ποτάμι κόσμου που θα διαδηλώσει στους δρόμους.

Οι νόμοι του κεφαλαίου είναι πανίσχυροι. Αλλά ο νόμος του οργισμένου λαού, μπορεί να τους διαλύσει».

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Roger Waters: Κοράκια κάτω τα χέρια από τη ΒΙΟΜΕ!

Από μουσεία για όλους σε μουσεία για λίγους: Συγκέντρωση υπεράσπισης των δημόσιων μουσείων της χώρας