in

Από μουσεία για όλους σε μουσεία για λίγους: Συγκέντρωση υπεράσπισης των δημόσιων μουσείων της χώρας

Ανοιχτή συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν την Κυριακή το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στο μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού καθώς και οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των πέντε μεγαλύτερων δημόσιων αρχαιολογικών Μουσείων της χώρας. Το νομοσχέδιο μετατροπής των πέντε μεγάλων μουσείων της χώρας (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Αρχαιολογικό Μουσείου Ηρακλείου, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού) σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με την αποκοπή τους από την Αρχαιολογική Υπηρεσία αποτελεί πλήγμα για τον πολιτισμό και αφορά όλους και όλες.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση αλλάζει την μουσειακή πολιτική της χώρας, χωρίς κανέναν διάλογο και καμία συναίνεση, πολιτική ή κοινωνική, λίγο πριν κλείσει η Βουλή για εκλογές, με σκοπό, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, να «προλάβει η Υπουργός Πολιτισμού να διορίσει τους κυβερνητικούς «εκλεκτούς» ως μέλη Διοικητικών Συμβουλίων και Γενικούς Διευθυντές στα πέντε μεγάλα Μουσεία της χώρας».

Πρόκεται, σύμφωνα με τον Νίκο Τσιγάρα, μέλος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων του ΥΠΠΟ για μεγάλη αλλαγή στα μουσεία καθώς  πλέον τα ΝΠΔΔ με τα Διοικητικά Συμβούλιά τους θα διαχειρίζονται την πολιτιστική κληρονομιά που μέχρι σήμερα η διαχείρισή τους γινόταν από τα κρατικά μουσεία. «Θα παίρνονται αποφάσεις ερήμην χωρίς να υπάρχει λογοδοσία. Οι κοινωνικές επιπτώσεις θα είναι μεγάλες και έχουν να κάνουν τόσο με την εξαγωγή των αρχαιοτήτων όσο και με την πρόσβαση στα μουσεία. Σίγουρα θα αρχίσει να υπάρχει πρόβλημα με τις χρηματοδοτήσεις των υπόλοιπων μικρότερων μουσείων καθώς και γενικότερο πρόβλημα στις χρηματοδοτήσει» πρόσθεσε κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης.

Ο Γ. Καρλιάμπας, πρόεδρος του παραρτήματος Μακεδονίας Θράκης Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων που επίσης απηύθυνε χαιρετισμό κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης στην οποία συμμετείχε πλήθος πολιτών της πόλης, δήλωσε ότι «τα μουσεία αυτά θα μετατραπούν  σε μουσεία για λίγους και εκλεκτούς και αυτή είναι η ουσία του αγώνα μας». «Τα μουσεία αυτά που είναι ζωντανοί πολιτιστικοί οργανισμοί, ανοιχτοί σε όλη την κοινωνία  και στις κοινωνικές ομάδες που είναι ιδιαίτερα αποκλεισμένες, θα γίνουν μουσεία που απευθύνονται σε μια ελίτ. Η βασική στόχευση του νομοσχεδίου που ψηφίζεται αύριο δεν είναι η βελτίωση των ήδη παρεχόμενων υπηρεσιών και της λειτουργίας τους αλλά η εμπορευματοποίηση της λειτουργίας τους» κατάληξε.

Στην καμπάνια #StandwithGreekStateMuseums αναφέρονται οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο:

Θα μειωθούν οι ημέρες ελεύθερης εισόδου που στα δημόσια μουσεία είναι μέχρι σήμερα δωρεάν την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα από 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου

Οι μέχρι σήμερα δωρεάν εκπαιδευτικές δράσεις για μαθητές και ενήλικες θα έχουν συμμετοχή με πληρωμή όπως και οι δωρεάν πολιτιστικές δράσεις θα έχουν είσοδο με αντίτιμο.

Η παραγωγή εκθέσεων από το υψηλής εξειδίκευσης προσωπικό των μουσείων θα γίνεται με αύξηση του κόστους παραγωγής και με περισσότερες αναθέσεις σε εξωτερικούς συνεργάτες. Δεν θα υπάρχει δημοσιότητα και διαφάνεια δαπανών προσβάσιμων στη Διαύγεια καθώς οι ισολογισμοί πλέον δε θα αναρτώνται συστηματικά στο διαδίκτυο, παρόλο που επιβάλλεται από τον νόμο.

Με Μουσεία ΝΠΔΔ από τον μισθό ενός διευθυντή που αμείβεται σύμφωνα με το ενιαίο μισθολόγιο του δημοσίου θα περάσουμε σε αμοιβές πολυμελών Διοικητικών Συμβουλίων που θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό με χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα. Επιπλέον, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου θα επιλέγονται με τα προσωπικά κριτήρια του εκάστοτε υπουργού ενώ όσον αφορά την προβολή του ελληνικού πολιτισμού από βραχυχρόνιους δανεισμούς αρχαιοτήτων σε εκθέσεις του εξωτερικού θα περάσουμε σε εξαγωγές έως 50 χρόνια, για να δημιουργηθούν παραρτήματα μουσείων στο εξωτερικό.

«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η επόμενη πράξη του δράματος θα είναι η μετατροπή των μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, στη συνέχεια ο περιορισμός του αριθμού τους και η αντικατάστασή τους με μουσεία ιδιωτικών συμφερόντων, κάτι ανάλογο με αυτό που έγινε και με τα νοσοκομεία» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Καμπάνιας η οποία διερωτάται «χθες ήταν τα νοσοκομεία και τα πανεπιστήμια, σήμερα είναι τα μουσεία. Αύριο τι;» «Ο πολιτισμός, όπως και η υγεία και η παιδεία είναι δημόσια αγαθά».

Να σημειωθεί ότι την εκδήλωση σήμερα υποστήριξαν εκτός από τους δεκάδες πολίτες που πέρασαν από το αρχαιολογικό μουσείο, και τους σπουδαστές των δραματικών σχολών που βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, οι μουσικοί Κώστας Πρατσινάκης, Γιώργος Καραβελάκης, Γιάννης Φιλιππουπολίτες και πολλοί άλλοι Θεσσαλλονικείς καλλιτέχνες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Υπερασπιζόμενες/οι το μοναδικό αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο στη χώρα

Αναβολή της δίκης δύο υψηλόβαθμων στελεχών της Ελληνικός Χρυσός και εκπροσώπου μεταφορικής εταιρείας για κακουργηματική υποβάθμιση του περιβάλλοντος