in

Υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι

Υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι

“Έχουμε εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την τρέχουσα βιωσιμότητά του ελληνικού χρέους” δήλωσε στην “Καθημερινή της Κυριακής” ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος προσθέτει ότι “θα πρέπει να υπάρξει ένα στοιχείο ελάφρυνσης του χρέους”.

Στη συνέντευξη του προειδοποιεί ότι η χώρα θα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης μόνο εφόσον εφαρμόσει όλες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί και βρίσκει την ευκαιρία να στείλει ένα προσωπικό μήνυμα “ελπίδας και αποφασιστικότητας”, όπως λέει, προς τον ελληνικό λαό: “Μην αφήσετε να σας κυριεύσει ξανά η απόγνωση”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τη σημαντική πρόκληση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, καθιστά σαφές πως τα απαιτούμενα ποσά θα απελευθερωθούν μόνο μετά την πρώτη αξιολόγηση, σε ό,τι αφορά στο χρηματοπιστωτικό τους κομμάτι.

Διαστάσεις λαμβάνει το ζήτημα του ελληνικού χρέους

Στην ατζέντα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται το ζήτημα του ελληνικού χρέους, με τις διαφορετικές εκτιμήσεις και προτάσεις να διατυπώνονται πλέον ανοικτά και δημόσια.

Τη σημασία που αποδίδει στην τήρηση της δέσμευσης της Ευρώπης να καταστήσει το ελληνικό δημόσιο χρέος βιώσιμο διαμέσου της ελάφρυνσής του, επαναβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζέικομπ Λιου, σύμφωνα με εκπρόσωπό του, κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο, στο περιθώριο των Ετήσιων Συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Λίμα του Περού.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ σημείωσε ακόμη ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, επαναβεβαιώνοντας, επίσης, τη σημασία που αποδίδεται στη συνέχιση της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση.

Την Κυριακή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συναντηθεί με την επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde.

Μετά την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, εξέφρασε την θέση ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, αν προηγουμένως η Ευρώπη δεν προχωρήσει σε μία γενναία ελάφρυνση του δημοσίου χρέους της χώρας.

Ο Πολ Τόμσεν μιλώντας στην ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Λίμα του Περού έστειλε μήνυμα προς την Ευρώπη να προχωρήσει σε μία γενναία ελάφρυνση του χρέους καθώς, όπως είπε, οι μεταρρυθμίσεις από μόνες τους δεν αρκούν για να επανέλθει η χώρα στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ξεκαθάρισε ότι χωρίς ελάφρυνση του χρέους, το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο νέο πρόγραμμα, ενώ απέφυγε να προσδιορίσει το πώς εννοεί το ΔΝΤ την ελάφρυνση αυτή.

Ο κ. Τόμσεν έδειξε να προκρίνει μία λύση ανάλογη εκείνης που εφαρμόστηκε το 2011 με το PSI, αναφέροντας ότι, αν επιλεγεί τελικά η αναδιάρθρωση του χρέους με τη χρονική επιμήκυνσή του, αυτή θα πρέπει, για να είναι αποτελεσματική, να μεταθέτει τις λήξεις των ομολόγων σε «ιδιαίτερα μεγάλο βάθος χρόνου».

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις τόνισε πως θα πρέπει να αφορούν το συνταξιοδοτικό, αλλά και το δημοσιονομικό πεδίο. Ωστόσο, όπως είπε χαρακτηριστικά, «καλωσωρίζουμε την ελληνική κυβέρνηση η οποία φαίνεται να αντιλαμβάνεται αυτή την αναγκαιότητα».

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Λίμα του Περού, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ αναγκάστηκε σε μερική αναδίπλωση από προηγούμενες δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες το ζήτημα του χρέους δεν είναι κρίσιμο, υποστηρίζοντας ότι το χρέος είναι ένα από τα προς συζήτηση κρίσιμα θέματα.

Η Ελλάδα είναι πολιτικά σταθερή και το πρόγραμμά της είναι πάλι σε τροχιά, δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξη που έδωσε από τη Λίμα στο πρακτορείο Bloomberg.

Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε: «Θέλω να είμαι πολύ σαφής. Χρειάζονται ένα – δύο πρόσθετα μέτρα και διαβεβαιώσεις πριν συμμετάσχουν. Ένα από αυτά είναι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, κάποιες διαβεβαιώσεις για τα δημοσιονομικά και φυσικά το θέμα του χρέους.

Θα έρθουμε στο θέμα του χρέους τον Νοέμβριο. Θεωρώ ότι η προσέγγιση γίνεται όλο και πιο καθαρή. Θα εξετάσουμε πώς θα μπορεί η Ελλάδα να διαχειρίζεται το χρέος της σε ετήσια βάση. Όπως γνωρίζετε, έχουμε κάνει πολλά για να μειώσουμε τα επιτόκια που πρέπει να πληρώνει η Ελλάδα και έχουμε δώσει περίοδο αποπληρωμής 32,5 ετών. Επομένως δεν αναμένεται να υπάρχει πρόβλημα με τη διαχείριση του χρέους. Αλλά, θα μιλήσουμε για αυτό με το ΔΝΤ. Είμαι βέβαιος ότι θα συμφωνήσουμε».

«Αν χρειάζεται περισσότερη ελάφρυνση χρέους η Ελλάδα και εφόσον έχει πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις θα την λάβει», δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε χαρακτηριστικά: «Κι εμείς θέλουμε, όπως και το ΔΝΤ, να υπάρξει βιωσιμότητα χρέους, αλλά κοιτάμε περισσότερο μακροπρόθεσμα απ’ ό,τι το Ταμείο».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το «ήθος της Αριστεράς»: μια έννοια για σκότωμα. Των Αυγουστίνου Ζενάκου και Χρήστου Νάτση

Αυξάνονται τα κρούσματα απάτης δια τηλεφώνου: Η ιστορία της Κ. από την Νέαπολη