in

Αυξάνονται τα κρούσματα απάτης δια τηλεφώνου: Η ιστορία της Κ. από την Νέαπολη

Αυξάνονται τα κρούσματα απάτης δια τηλεφώνου: Η ιστορία της Κ. από την Νέαπολη

Απ`ότι φαίνεται δεν είναι και τόσο δύσκολο να πέσεις θύμα απάτης ειδικά όταν ξαφνικά από το τηλέφωνο μαθαίνεις ότι ο γιός σου έχει πάθει τροχαίο και χρειάζονται πολλά χρήματα για να σωθεί….Δεν πρόκειται για την μοναδική ιστορία που έρχεται στην δημοσιότητα ούτε και αποτελεί το μοναδικό “σενάριο”. Σύμφωνα με την αστυνομία το τελευταίο διάστημα τα περιστατικά απάτης και απόπειρας απάτης έχουν αυξηθεί με τα κυκλώματα αυτά να “βάζουν τα δυνατά τους” γνωρίζοντας πως αρκετοί άνθρωποι έχουν ακόμη κάποια χρήματα “αποθηκευμένα” στο σπίτι .

Η κυρία Κ από την Νεάπολη (τα στοιχεία της οποία βρίσκονται στη διάθεση του alterthess) δέχτηκε την Κυριακή 11/10 το απόγευμα ένα τηλεφώνημα στο σπίτι της από άγνωστο ο οποίος της δήλωσε πως είναι γιατρός και πως ο γιος της έχει χτυπήσει άσχημα σε τροχαίο και βρίσκεται στο Ιπποκράτειο. Εξαιτίας του ατυχήματος θα χρειαζόταν, όπως της έλεγε ο “γιατρός”, να χειρουργηθεί άμεσα και να μεταφερθεί με αεροπλάνο σε νοσοκομείο της Αθήνας και για τον λόγο αυτό θα έπρεπε να βρει άμεσα 15.000 ευρώ τα οποία θα ερχόταν εντεταλμένο άτομο να τα πάρει από το σπίτι της.

Η γυναίκα, που μας μεταφέρει το περιστατικό, έπαθε, όπως είναι φυσικό, σοκ και μέσα στην αγωνία της για την υγεία του γιού της ρωτούσε πληροφορίες για το περιστατικό, με τον υποτιθέμενο γιατρό να συνεχίζει να της μιλά για το επείγον της κατάστασης και της ανάγκης μεταφοράς του στην Αθήνα. Η ιστορία αρχίζει να γίνεται ακόμη πιο τρομακτική όταν στο τηλεφώνο βγαίνει δεύτερο άτομο το οποίο υποτίθεται είναι ο γιος της (!) που έχει πάθει το ατύχημα και ο οποίος με βραχνή φωνή λέει “μαμά αιμορραγώ, βρες τα λεφτά γρήγορα, πρέπει να εγχειριστώ”.

Η γυναίκα που δεν κατάλαβε ότι η φωνή αυτή δεν ήταν του γιού της του απάντησε ότι “θα κάνει τα πάντα να βρει τα λεφτά” δηλώνοντας του πως θα έρθει αμέσως στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο για να τον δει. Οι δράστες όμως της το απαγόρεψαν με έμμεσο τρόπο κρατώντας την απασχολημένη στο τηλέφωνο προκειμένου να της αποσπάσουν πληροφορίες για το που μένει. Της έλεγαν επιπλέον ότι δεν θα προλάβει να φτάσει γρήγορα στο Ιπποκράτειο για να τους δώσει τα χρήματα γιατί ο γιος της θα πρέπει να μεταφερθεί άμεσα, επιμένοντας στο να περάσει κάποιος να τα πάρει από το σπίτι. Παράλληλα την ρωτούσαν πόσα χρήματα είχε εκείνη την στιγμή στο σπίτι, αν είχε χρυσαφικά και πόσο αυτά περίπου κοστολογούνται.

Η γυναίκα αηδιασμένη από την απανθρωπιά τους και την επιμονή τους για τα χρήματα και χωρίς ακόμη να μπαίνει στο μυαλό της το ενδεχόμενο εξαπάτησης δίνει το τηλέφωνο στον άνδρα της από τον οποίο αποσπούν και το νούμερο του κινητού του προκειμένου να μιλούν σε αυτόν και όχι στη γυναίκα του που, όπως λένε, “δεν είναι ήρεμη και δεν μπορεί να συννενοηθεί”. Στο διάστημα αυτό η άτυχη γυναίκα έχει ξεσηκώσει τους συγγενείς της ψάχνοντας χρήματα με τα τηλέφωνα – το σταθερό και το κινητό του άνδρα της -να χτυπούν συνεχώς από τους δράστες (υποτιθέμενους γιατρούς) που ζητούσαν πληροφορίες για το αν βρήκε τα χρήματα.

Η απάτη αποκαλύπτεται όταν μετά από σχεδόν μισή ώρα ασταμάτητων κλήσεων η γυναίκα καταφέρνει να επικοινωνήσει με την σύζυγο του γιού της για να της μεταφέρει το δυσάρεστο όπου και ανακαλύπτει…. πως ο γιος της κοιμάται σπίτι του.

Μετά το πρώτο σοκ της είδησης του ατυχήματος ήρθε ένα δεύτερο σοκ της συνειδητοποίησης πως είχαν πέσει θύματα εξαπάτησης με τα ερωτήματα να αυξάνονται αντί να μειώνονται. Όταν προσπάθησαν να πάρουν πίσω το νούμερο από το οποίο ήρθε η κλήση το τηλέφωνό τους ήταν φυσικά κλειστό!

Η γυναίκα στη συνέχεια κατήγγειλε το συμβάν στην αστυνομία. Εκεί ενημερώθηκε πως σπείρα που προέρχεται κυρίως από την Βουλγαρία χρησιμοποιεί διαδικτυακές γραμμές Νιγηρίας και άλλων χωρών προκειμένου να αποσπάσουν με αυτού του τύπου την ψυχολογική επίθεση πληροφορίες και να εξαπατήσουν ανυποψίαστους ανθρώπους. Όπως μάθαμε στη συνέχεια σε επικοινωνία με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ήδη έχουν σχηματιστεί πολλές δικογραφίες, οι οποίες έχουν ενιαιοποιηθεί σε μία, καθώς πρόκειται για παρόμοια περιστατικά. Ο εντοπισμός των δραστών είναι, σύμφωνα με την αστυνομία, δύσκολος καθώς οι χώρες από τις οποίες προέρχονται οι διαδικτυακές συνδέσεις- δεν πρόκειται δηλαδή για πραγματικά τηλεφωνικά νούμερα -δεν συνεργάζονται για παροχή στοιχείων.

Σταυρούλα Πουλημένη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυγή. Του Κωνσταντίνου Χατζηνικολάου

Θεσσαλονίκη: Πορεία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες την Τρίτη