in ,

Ξεκίνησε η δίκη του καθηγητή μαιευτικής που κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση φοιτητριών

Μετά από τρείς αναβολές, ξεκίνησε η δίκη του μαιευτήρα γυναικολόγου και καθηγητή της Μαιευτικής σχολής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας ο οποίος κατηγορείται ότι αφού εξαπάτησε τις φοιτήτριές του καλώντας τες στο ιατρείο του για δωρεάν εξέταση στα πλαίσια της συναδελφικής αλληλεγγύης, τις παρενοχλούσε σεξουαλικά κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Συγκέντρωση αλληλεγγύης στις φοιτήτριες πραγματοποιείται έξω από τα δικαστήρια.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των φοιτητριών, η «εξέταση» περιλάμβανε ολοκληρωτική αφαίρεση των ρούχων (χωρίς παροχή ρόμπας ή κάποιου άλλου καλύμματος), αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση χωρίς γάντια, ερεθισμό της κλειτορίδας με τη χρήση του δαχτύλου, άσεμνες κινήσεις, πολύ στενή επαφή με τον ίδιο καθώς και άλλα.

Για πολλά χρόνια η πρακτική του καθηγητή παρέμενε κρυφή καθώς κυριαρχούσε ο φόβος. Μόνο όταν άρχισαν μεταξύ τους να εκμυστηρεύονται το βίωμά τους ανακάλυψαν ότι παρά πολλές πρώην φοιτήτριες έχουν δεχθεί την παρενόχληση του καθηγητή. Πλέον το θέμα έχει λάβει διαστάσεις ενώ έχουν αναφερθεί περιστατικά παρόμοια και από γυναίκες που δεν ήταν φοιτήτριες στο τμήμα. Το εξοργιστικό είναι ότι ο καθηγητής συνεχίζει να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο και συνεχίζει να πραγματοποιεί γυναικολογικούς ελέγχους όλο αυτό το διάστημα, παρά το γεγονός ότι το ζήτημα έχει λάβει διαστάσεις και έχει γίνει γνωστό ότι ο καθηγητής συστηματικά προέβαινε σε πράξεις παρενόχλησης.

Όπως καταγγέλλει η Συνέλευση Γυναικών 8 Μάρτη, «με το κύρος του ως καθηγητής και γιατρός, άλλοτε προσπάθησε να εξαγοράσει τη σιωπή τους υπαινισσόμενος επαγγελματική αποκατάσταση κι άλλοτε να την εκβιάσει απειλώντας για το αντίθετο. Επί πλέον, παρά το μεγάλο χρονικό διάστημα που, με δική του υπαιτιότητα, εκκρεμούν οι κατηγορίες, παραμένει εν ενεργεία και ως καθηγητής και ως γιατρός με συνέπεια να έχει τη δυνατότητα να ασκεί παραβατική συμπεριφορά».

«Η δίκη θα πραγματοποιηθεί σε μια περίοδο και με μια κυβέρνηση που έχει βάλει στο στόχαστρο όλα τα δικαιώματά μας, εργασιακά, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και φυλής. Από το συνέδριο γονιμότητας, τον νόμο Τσιάρα για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια, τον νόμο Χατζηδάκη που εκτός από την κοροϊδία ότι παρέχει προστασία στις/στους εργαζόμενες/ους όπως «διαπίστωσαν» στο efood, εμπεριέχει και την κοροϊδία ότι προστατεύει από την σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση στους χώρους εργασίας, ως την ψεύτικη συμπαράσταση στις Αφγανές γυναίκες από τους Ταλιμπάν, που καταρρέει όταν αναζητούν καταφύγιο στην «πολιτισμένη δύση» και καλύπτει τον κάθε Μπογδάνο που στιγματίζει τα παιδιά τους» σημειώνει η συνέλευση τονίζοντας πως «γι’ αυτό δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στο αστικό νομικό σύστημα που πάρα πολλές φορές στιγμάτισε τις/τους επιβιώσασες/σαντες και επιφύλαξε ιδιαίτερα ελαφρές ποινές στους κακοποιητές, ως και την πλήρη απαλλαγή τους».

«Παρά την τίμια στάση πολλών νομικών και δικαστών σε ανάλογες περιπτώσεις, εμείς ξέρουμε πως, η μνήμη της Ελένης Τοπαλούδη δικαιώθηκε από το τεράστιο κύμα συμπαράστασης και κατακραυγής ενάντια στους βιαστές και δολοφόνους της. Ξέρουμε πως, παρά το τσουνάμι κακοποιητικών αποκαλύψεων που έφερε στο προσκήνιο το me too, η κυβέρνηση θα είχε μείνει στις αρχικές δηλώσεις ανώδυνης συμπαράστασης στην Σ.Μπεκατώρου και θα είχε συγκαλύψει τα εγκλήματα του Δ.Λιγνάδη. Η φυλάκιση του Λιγνάδη και του Φιλιππίδη οφείλονται στην υποδειγματικό χειρισμό από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) και την τεράστια συμπαράσταση του φεμινιστικού και ΛΟΑΤΚΙ κινήματος και του απλού κόσμου. Ξέρουμε πως, η δική μας κατακραυγή έκανε τον Τσιάρα να υπαναχωρήσει από το αρχικό 50- 50 υποχρεωτική συνεπιμέλεια. Είδαμε πρόσφατα πως η δική μας κατακραυγή #cancel_efood έκανε την εργοδοσία να υπαναχωρήσει από την εφαρμογή του ν.Χατζηδάκη και τώρα ξέρουμε ότι, αν οργανωθούμε όπως καλούν εκατοντάδες συνδικαλιστές βάσης, μπορούμε να τον καταργήσουμε στην πράξη, μαζί με την κοροϊδία της δήθεν προστασίας από την σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση».

«Ακριβώς επειδή ξέρουμε, σταθήκαμε από την αρχή στο πλευρό των φοιτητριών και καλούμε εκ νέου, σε συμπαράσταση έξω από τα δικαστήρια. Επειδή η δικαίωσή τους θα μας δώσει νέα ορμή να οργανώσουμε την αντίστασή μας στο σεξισμό και θα τροφοδοτήσει τις νέες νίκες μας απέναντι στο σύστημα που τον τρέφει».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Στον αέρα η παράλληλη στήριξη

Στις 12 Οκτώβρη συνεχίζεται η δίκη του καθηγητή Μαιευτικής του ΔΙ.ΠΑ.Ε που κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση φοιτητριών