in ,

Ξεκινάει το 8ο Thessaloniki Pride-«Γράφουμε Ιστορία!»

Ξεκινάει το 8ο Thessaloniki Pride-«Γράφουμε Ιστορία!»

Ξεκινάει σήμερα, Τρίτη, 18 Ιουνίου, το 8ο Thessaloniki Pride, που θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο, 22 Ιουνίου. Τo Thessaloniki Pride είναι η μεγάλη γιορτή για την αγάπη και την αποδοχή των γκέι, λεσβιών, αμφιφυλόφιλων, τρανς, κουήρ και ίντερσεξ, αλλά και γενικότερα όσων ανθρώπων δεν εντάσσονται στις επικρατούσες κατηγορίες σεξουαλικότητας και φύλου.

Στη συνείδηση πολιτών έχει καθιερωθεί ως η μεγαλύτερη πλατφόρμα ελεύθερης έκφρασης και σεβασμού της διαφορετικότητας, γι’ αυτό και αναμένεται και φέτος να συμμετέχουν πάνω από 15.000 κόσμου, που πέρα από τη στήριξή τους στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, θα δώσουν το στίγμα ότι η Θεσσαλονίκη πρέπει να προχωρήσει στο μέλλον και να παγιώσει τη θέση της ανάμεσα στις σύγχρονες ευρωπαϊκές μητροπόλεις.

Με σύνθημα “Γράφουμε Ιστορία”, το 8ο Thessaloniki Pride συμμετέχει στους εορτασμούς του παγκόσμιου ΛΟΑΤΚΙ κινήματος για την 50ή επέτειο της εξέγερσης του Stonewall στη Νέα Υόρκη, όπου οι θαμώνες του ομώνυμου γκέι μπαρ εξεγέρθηκαν ενάντια στην ασύστολη αστυνομική βία που δέχονταν, γεγονός που θεωρείται η απαρχή του Pride. Με αφορμή την ιστορική αυτή επέτειο λοιπόν η φετινή διοργάνωση αποκτά ιστορική διάσταση και αφιερώνεται στην πορεία του κινήματος μέχρι σήμερα. «Θυμόμαστε τους αγώνες που δόθηκαν και τους ανθρώπους που θυσιάστηκαν, για να μπορούμε να ζούμε σήμερα ελεύθερα, χωρίς ντροπή γι’ αυτό που είμαστε και νιώθουμε, για να μπορεί κάθε παιδί να μεγαλώνει χωρίς καταπίεση και ενοχές για τον σεξουαλικό του προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου του. Η θεματική αυτή υπενθυμίζει ότι η ομοφυλοφιλία, η διεμφυλικότητα και κάθε άλλη μη κυρίαρχη μορφή σεξουαλικότητας και φύλου δεν είναι κάποια μόδα του τελευταίου καιρού που μας ήρθε απ’ τη Δύση, παρά μια παγκόσμια πραγματικότητα που το ΛΟΑΤΚΙ κίνημα φέρνει στο δημόσιο χώρο και το δημόσιο λόγο, σε θέση δηλαδή ισότιμη με την υπόλοιπη κοινωνία. Ταυτόχρονα, γιορτάζουμε τις νίκες μας, καθώς το Pride είναι το πιο επιτυχημένο κίνημα κοινωνικής αλλαγής του τελευταίου μισού αιώνα, έχοντας καταφέρει να βελτιώσει την ζωή εκατομμυρίων ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπων ανά τον κόσμο ασκώντας πίεση στις κυβερνήσεις για νομοθετικές ρυθμίσεις και προσανατολίζοντας την κοινή γνώμη υπέρ των δικαιωμάτων μας» αναφέρεται στο κάλεσμα της διοργάνωσης. 

Παράλληλα με την επετειακή διάσταση το  8ο Thessaloniki Pride ζει στην προσμονή του επικείμενου EuroPride 2020 την διοργάνωση του οποίου έχει αναλάβει η Θεσσαλονίκη. 

Σύμφωνα με τον Θάνο Βλαχογιάννη, εκπρόσωπο τύπου του Thessaloniki Pride «το Pride στοχεύει στην άσκηση πιέσεων για νομοθετικές ρυθμίσεις που θα κατοχυρώνουν τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας ενώ παράλληλα θα προσανατολίζει την κοινή γνώμη σχετικά με τα ζητήματα που την αφορούν. 

Στην συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης για την διοργάνωση το παρών έδωσε μεταξύ άλλων ο Γ. Μπουτάρης που θα παραστεί και φέτος για τελευταία χρονιά από τη θέση του δημάρχου. Ο Γ. Μπουτάρης επεσήμανε την εχθρότητα που συνεχίζει να εκφράζεται από κομμάτια της κοινωνίας μας εναντίον της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, μια εχθρότητα, που όπως είπε, έχει βαθιές ρίζες. «Διοργανώσεις σαν και αυτή έχουν ως σκοπό να αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα αυτά προτάσσοντας την αποδοχή και την συμβίωση» σημείωσε και επεσήμανε ότι είναι πολύ μεγάλης σημασίας το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη επιλέχθηκε να αναλάβει τη διοργάνωση του Europride το 2020.

Eκ μέρους του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών μίλησε ο Τάσος Ζαρίφης δηλώνοντας ότι «βαδίζουμε στο δρόμο της παρακαταθήκης που άφησε το Stonewall για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα της κοινότητά μας. Η ιστορία γράφεται σε δύσβατα μονοπάτια για την περηφάνεια και την ορατότητά μας. Κάθε χρόνο ο καθένας και η κάθε μία από μας γράφει τη δική του ιστορία» Ο κ. Ζαρίφης ανέφερε ακόμη ότι το Thessaloniki Pride γίνεται φέτος στη σκιά της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου «που μας υπενθυμίζει ότι δεν μπορούμε ούτε στιγμή να εφησυχάζουμε καθώς το τέρας της δυσανεξίας πάντα εμφανίζεται ζωντανό απέναντί μας, ότι τίποτα δεν μας χαρίστηκε ούτε θα μας χαριστεί στο μέλλον». Επιπλέον, μίλησε για τις θετικές νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν γίνει από την κυβέρνηση για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα όπως το σύμφωνο συμβίωσης και η αναγνώριση της ταυτότητας φύλου τονίζοντας ωστόσο τις δυσκολίες και τα προβλήματα που υπάρχουν ακόμη και δυσκολεύουν την καθημερινότητα της τρανς κοινότητας σε διοικητικό και νομικό επίπεδο.

Αναλυτικά το πρόγραμμα 

Τρίτη, 18.6

18:00-00:00 THE ART FESTIVAL OF THESSALONIKI Καφωδείο (Βενιζέλου 45)

Φεστιβάλ Καλλιτεχνικής & Πολιτιστικής Συνείδησης βασισμένο στο σχέδιο δράσης “Antithesis” της Καλλιτεχνικής Ένωσης Ulysses με εκθέσεις, δρώμενα, εργαστήρια, μουσική “Αντίθεση στα στερεότυπα”

 

Τετάρτη, 19.6

18:30 & 19:30 THESSALONIKI RAINBOW WALKING TOURS Σημείο εκκίνησης: οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου

Θεματικός περίπατος στο ιστορικό κέντρο σε σημεία LGBTI ενδιαφέροντος [απαιτείται εγγραφή στο tiny.cc/trwt]

21:30-22:30 SHORT ANIMATION FILMS Urania Bar (Πάικου 4, ταράτσα)

Προβολή επιλεγμένων animated films από το TAF – Thessaloniki Animation Festival

από την AddArt

 

Πέμπτη, 20.6

11:00-12:30 DIVERSE YOUTH IDENTITIES Kinissi Palace (Εγνατία 41 & Συγγρού)

Εμπειρίες ζωής LGBTI ατόμων (διαδοχική μετάφραση ελληνικά-αγγλικά και αντίστροφα)

από τον πολιτιστικό οργανισμό Πράξις με τη στήριξη του Erasmus+

18:30 & 19:30 THESSALONIKI RAINBOW WALKING TOURS Σημείο εκκίνησης: οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου

Θεματικός περίπατος στο ιστορικό κέντρο σε σημεία LGBTI ενδιαφέροντος [απαιτείται εγγραφή στο tiny.cc/trwt]

20:30-22:00 ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΩΝ ENEKEN (Προξ. Κορομηλά 37, ημιόροφος)

3 βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους, μια λεσβιακή: μια γκέι και μια τρανς (αγγλικοί & ελληνικοί υπότιτλοι / English & Greek subtitles)

από το Διεθνές Φεστιβάλ Θεσ/νίκης ΓκΛΑΤ+ Ταινιών

21:30-01:30 BE PROUD PARTY BAU’s (πλ. Ναυαρίνου 5 & Βύρωνος)

Πάρτι του ThessCheckpoint

από τη Θετική Φωνή

 

Παρασκευή, 21.6

18:30 & 19:30 THESSALONIKI RAINBOW WALKING TOURS Σημείο εκκίνησης: οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου

Θεματικός περίπατος στο ιστορικό κέντρο σε σημεία LGBTI ενδιαφέροντος [απαιτείται εγγραφή στο tiny.cc/trwt]

18:30-20:00 PRIDE FORUM Ypsilon (Εδέσσης 5)

Επιστροφή στις Ρίζες: ιστορίες από τις απαρχές του ελληνικού LGBTI κινήματος από το Γρ. Βαλλιανάτο, τη Μ. Κατσικαδάκου (Cyber) και το Γ. Τσιτιρίδη

21:00-2:00 STREET PARTY πλ. Χρηματιστηρίου

Το καθιερωμένο υπαίθριο πάρτι με DJ sets

 

Σάββατο, 22.6 Λευκός Πύργος

12:00-18:30 PRIDE FAIR

info kiosks, body painting, πωλητήριο, γρήγορο τεστ, παιχνίδια και διάφορες άλλες δράσεις

18:30-19:00 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

από τις συμμετέχουσες οργανώσεις, φορείς και το Δήμαρχο

19:00-21:00 PRIDE PARADE

Πορεία υπερηφάνειας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης, Τσιμισκή, Βενιζέλου, Νίκης)

21:30-00:30 “WELCOME EUROPRIDE” CONCERT

Συναυλία κάτω από το φωταγωγημένο στα χρώματα του ουράνιου τόξου Λευκό Πύργο

Thessaloniki Queer Arts Festival (7-23.6.2019)

Το TQAF 2019 περιλαμβάνει 16 ημέρες δραστηριοτήτων και εκθέσεων σε διάφορα σημεία στην πόλη. Το φεστιβάλ θα φέρει σε επαφή καλλιτέχνες, ακτιβιστές και εκπαιδευτικούς από όλον τον κόσμο, για να εξετάσει τον έρωτα, το queerness και τις ανησυχίες και εμπειρίες της LGBTI κοινότητας μέσω καλλιτεχνικών πρακτικών. Το αναλυτικό πρόγραμμα: queerartsfestival.gr/el/programma

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Έφυγε από τη ζωή η Χιλιανή κοινωνιολόγος και ακτιβίστρια Μάρτα Χάρνεκερ

Στις 21 Ιουνίου το Δείπνο της Άνοιξης 2019