in , ,

Βία, δακρυγόνα και συλλήψεις στο συλλαλητήριο ενάντια στην καύση σκουπιδιών στο Βόλο

Βία, δακρυγόνα και συλλήψεις στο συλλαλητήριο ενάντια στην καύση σκουπιδιών στο Βόλο

Με δακρυγόνα, βία και συλλήψεις αντιμετώπισε η αστυνομία το μεγάλο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα στο Βόλο ενάντια στην καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ καθώς και την δημιουργία εργοστασίου που SRF.

Η επίθεση της αστυνομίας ξεκίνησε όταν έφτασε η πορεία έξω από τις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ με χρήση δακρυγόνων που είχαν ως αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό διαδηλωτών μεταξύ αυτών μικρών παιδιών και ηλικιωμένων.

Να σημειωθεί ότι η συγκέντρωση που ξεκίνησε από το νοσοκομείο Βόλου και αριθμούσε περισσότερους από 3.000 διαδηλωτές με πλακάτ, πανό και συνθήματα υπέρ του δικαιώματος στην δημόσια υγεία κατέληξε σε ένα ρεσιτάλ καταστολής και συλλήψεων. Η αστυνομία προχώρησε σε 11 προσαγωγές, δύο συλλήψεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες εννέα άτομα αφέθηκαν ελεύθεροι.

Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας όπου πραγματοποιήθηκε εκ νέου συγκέντρωση η οποία αργά τα μεσάνυχτα δέχθηκε ξανά την καταστολή της αστυνομίας. Τα ΜΑΤ άσκησαν βία και προπηλάκισαν ακόμη και ηλικιωμένους ενώ συλλήψεις έγιναν και σε σημεία πολύ πιο απομακρυσμένα από τη διαδήλωση.

Η συνέλευση κατά της καύσης σκουπιδιών αναφέρει «Η απάντηση των ΜΑΤ ήρθε ξανά: ξύλο, γκλομπς στο κεφάλι, στο σώμα, κυνηγητά. Αυτή η βία που έχει συγκεντρωθεί σε επικίνδυνο βαθμό στα χέρια των ΜΑΤ και επιτίθεται σε ό,τι διεκδικεί την αυτονόητη κοινωνική (και την περιβαλλοντική) δικαιοσύνη αναπαράγεται πλέον καθημερινά. Ζητάμε άμεσα παραίτηση του διευθυντή της αστυνομίας και του δημάρχου».

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν λαϊκές συνελεύσεις, επιτροπές κατοίκων και πρωτοβουλίες ενάντια στη καύση, μέλη περιβαλλοντικών κινημάτων από τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική αλλά και δημοτικές κινήσεις.

Προληπτική απαγόρευση σε φορτία RDF από Ιταλία ζητάει η Επιτροπή αγώνα Πολιτών Βόλου

Την προληπτική απαγόρευση σε φορτία RDF από Ιταλία με το αιτιολογικό της πιθανής ύπαρξης υπολειμμάτων ιατρικών μέσων προστασίας όπως μάσκες, γάντια, ποδιές κλπ., ζητά με επιστολή της προς τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για την πανδημία του κορωνοϊού Σωτήρη Τσιόδρα, η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου:

Όπως αναφέρεται στην επιστολή:

Στο Βόλο λειτουργεί εντός αστικού ιστού το εργοστάσιο τσιμέντου της Lafarge-Hocim (ΑΓΕΤ). Το εν λόγω χρησιμοποιεί ως καύσιμη ύλη υπολείμματα στερεών αστικών αποβλήτων προερχόμενα από την περιοχή της Νάπολης της Ιταλίας, η οποία έχει πληγεί βαρύτατα από τον κορονοϊό.

Πρόσφατα έφθασε το πλοίο HEBA M για να ξεφορτώσει 4.000 τόνους τέτοια σκουπίδια με προοπτική να καούν τις επόμενες ημέρες εντός της πόλης μας.

Η “Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ”, ζήτησε με έγγραφες αναφορές της, τόσο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, όσο και από την Εισαγγελία Βόλου να σταματήσει η εκφόρτωση και να γίνουν έκτακτοι έλεγχοι στα εισαγόμενα απόβλητα για τυχόν ύπαρξη υπολειμμάτων ιατρικών μέσων προστασιας όπως μάσκες, γάντια, ποδιές κλπ.
Απο την Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν πήραμε απάντηση και υπήρξε εχθρική αντιμετώπιση στα μέλη της Επιτροπής μας.

Η Εισαγγελέας Βόλου μας δήλωσε ότι είναι αναρμόδια για να παραγγείλει τέτοιους ελέγχους.

Αναγκαζόμαστε λοιπόν να επικοινωνήσουμε με σας, με την ελπίδα ότι θα κατανοήσετε τις ανησυχίες μας και θα διατάξετε να αντιμετωπιστεί το θέμα με την επιβεβλημένη σοβαρότητα που επιβάλλεται λόγω πανδημιας. Η πιθανή ύπαρξη τέτοιων υλικών σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, δεν μπορεί να ποσοστοποιηθει ούτε να θεωρηθεί ότι οι υψηλές θερμοκρασίες καύσης θα εξουδετερώσουν τους κινδύνους.
Η ύπαρξη τέτοιων υπολειμμάτων εντός της μάζας του rdf, είναι apriori επικίνδυνη κατάσταση που πρέπει να απαγορευθεί προληπτικά. Τόσο προληπτικά, όσο επιβάλουν οι οδηγίες σας για όλες τις πτυχές λειτουργίας της καθημερινότητας.

Ζητάμε λοιπόν να απαγορευτεί η μεταφορά τέτοιων αστικών αποβλήτων απο χώρες της Ευρώπης που πλήττονται ακόμη από τον κορονοϊό. Όσα φορτία εκφορτώθηκαν να δεσμευτούν και να επιστραφούν.
Μόνο έτσι θα αισθανθούμε ότι εμείς, οι πολίτες του Βόλου, προστατευόμαστε από κράτος δικαίου, όπου η αρχή της πρόληψης τίθεται ηθικά σε πρώτη επιλογή αλλά και ότι σεις σέβεστε και τηρείτε τις γενικές αρχές πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας απαρέγκλιτα, προς κάθε κατεύθυνση, μη υπολογίζοντας τις πιέσεις των μεγάλων εταιρειών που θίγονται.
Αναμένουμε άμεσα την απάντησή σας.

Βόλος, 13 Ιουνίου 2020

Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου Κατά της Καύσης Σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιστολές σε έναν ανασφαλή τύραννο, τον σύντροφο Στάλιν. Του Δημοσθένη Παπαδάτου-Αναγνωστόπουλου

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Η καταστολή και η τρομοκρατία δεν θα περάσει – Η μαζική διαδήλωση στην ΑΓΕΤ έδειξε τον δρόμο!