in

Τουρκία: Συλλήψεις και δακρυγόνα από την αστυνομία που διέλυσε την συγκέντρωση για το Gay Pride

Τουρκία: Συλλήψεις και δακρυγόνα από την αστυνομία που διέλυσε την συγκέντρωση για το Gay Pride

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 19 άτομα και έκανε χρήση δακρυγόνων στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης την Κυριακή για να διαλύσει δεκάδες ακτιβιστές που προσπάθησαν να συγκεντρωθούν για να σηματοδοτήσουν την ετήσια εβδομάδα Gay Pride, καθώς οι αρχές απαγόρευσαν την πορεία τους.

Ένας Γερμανός βουλευτής και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τέθηκε επίσης υπό κράτηση για λίγη ώρα  ενώ η αστυνομία κυνήγησε τους ακτιβιστές σε δρομάκια προκειμένου να αποκλείσει την συγκέντρωση και την ανάγνωση μιας δήλωσης λέγοντας ότι είχε απαγορευτεί.

Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν την ματαίωση της ετήσιας πορείας Gay Pride, που πραγματοποιείται σε μεγάλο βαθμό ειρηνικά από το 2003, όταν οι αρχές δεν επέτρεψαν την πορεία να προχωρήσει, αλλά αντίθετα παρέταξαν εκατοντάδες ΜΑΤ κοντά στην κεντρική πλατεία Ταξίμ.

Ο Volker Beck, μέλος της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής και ένας βετεράνος γκέι ακτιβιστής για τα δικαιώματα, ήταν μεταξύ εκείνων που για λίγο υπό κράτηση. Δύο άλλοι Γερμανοί πολίτες τέθηκαν επίσης υπό κράτηση.

“Δεν εκαναν τίποτα λάθος. Τους έβαλαν σε ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας”, δήλωσε στο Reuters την ώρα που αστυνομικοί και πάλι προσπαθούσαν να τον αναγκάσουν να μπει σε ένα ταξί λέγοντας ότι θα πρέπει να δώσει την συνέντευξη Τύπου στην δική του  τη χώρα.

Ο Beck είπε πως οι Τούρκοι διαδηλώνουν ελεύθερα στη Γερμανία στους δρόμους του Βερολίνου, του Αμβούργου και σε άλλες πόλεις της Γερμανίας υπέρ ή κατά των γερμανικών και τουρκικών κυβερνήσεων.

«Είναι δίκαιο και δημοκρατικό δικαίωμα στην Τουρκία, καθώς και στη Γερμανία και δεν μπορώ να κατανοήσω τέτοιες απειλές εναντίον ενός  βουλευτή να μπροούν να συμβούν μπροστά στην αστυνομία», είπε.

Το κυβερνητικό γραφείο στην Κωσνταντινούπολη είπε ότι η διαδήλωση απαγορεύτηκε εξαιτίας ανησυχιών για την δημόσια τάξη. Τα μέτρα ασφαλείας έχουν γίνει πιο έντονα μετά από μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων τους τελευταίους μήνες για τις οποίες έχουν κατηγορηθεί το Ισλαμικό Κράτος και οι Κούρδοι μαχητές.

Όμως, και μια υπερ-εθνικιστική ομάδα νέων είχε επίσης απειλήσει με  βία, εάν η πορεία γινόταν, χαρακτηρίζοντάς την ανήθικη.

Ενώ η ομοφυλοφιλία δεν αποτελεί έγκλημα στην Τουρκία σε αντίθεση με πολλές άλλες μουσουλμανικές χώρες, η ομοφοβία εξακολουθεί να είναι διαδεδομένη. Οι επικριτές λένε ότι ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και το  Ισλαμικών καταβολών Κόμμα Δικαιοσύνης έχουν δείξει ελάχιστο ενδιαφέρον για την επέκταση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, για τους ομοφυλόφιλους και τις , και δείχνουν δυσανεξία στην διαφωνία.

Ιστορικά η παρέλαση του  Gay Pride στην Κωνσταντινούπολη – μια πόλη που θεωρείται ως ένα σχετικά ασφαλές καταφύγιο από τα μέλη της ομοφυλοφιλικής κοινότητας από την  Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ – ήταν μια ειρηνική εκδήλωση.

Όμως την περασμένη χρονιά η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και κανόνια νερού για να διαλύσει τους συμμετέχοντες, αφού οι διοργανωτές είπαν ότι οι αρχές αρνήθηκαν να τους δώσουν  την άδεια, γιατί συνέπιπτε  με τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού, όπως και φέτος.

Ορισμένοι ξένοι διπλωμάτες που είχαν παρακολουθήσει τα γεγονότα των προηγούμενων ετών έχουν στείλει μηνύματα αλληλεγγύης για την εβδομάδα Gay Pride μέσω των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης. Το σουηδικό προξενείο πραγματοποίησε εκδήλωση, ενώ η αντιπροσωπεία της Νορβηγίας συνδιοργάνωσε ένα ταξίδι με πλοίο.

Ο John Bass, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, δημοσίευσε μια φωτογραφία στο λογαριασμό του Instagram που δείχνει μια σημαία- ουράνιο τόξο να κυματίζει στον κήπο της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα σηματοδοτώντας την εβδομάδα Gay Pride.

«Θυμίζει σε όλους μας ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι οικουμενικά δικαιώματα και ανήκουν σε όλους, ανεξάρτητα από το σε ποιον αρέσουν», έγραψε.

πηγή: Reuters

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Το Brexit ως βούληση και ως παράσταση.Του Χρήστου Λάσκου

Επίθεση των ΜΑΤ σε εργαζόμενους της ΒΙΟΜΕ έξω από το Υπουργείο Εργασίας