in , ,

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου κλείνει το ενταξιακό πρόγραμμα HELIOS – Στον «αέρα» 4.000 ωφελούμενοι και 500 εργαζόμενοι

*Φωτογραφία αρχείου

Το μοναδικό ενταξιακό πρόγραμμα στην Ελλάδα,  το HELIOS (Ηellenic Integration Support for Beneficiaries of International Protection), του Υπουργείου Μετανάστευσης-Ασύλου σε συνεργασία με τον ΔΟΜ (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης), από 1 Οκτώβρη έχει παγώσει. Χιλιάδες ωφελούμενοι και εργαζόμενοι βρίσκονται στον αέρα, χωρίς καμία απολύτως ένδειξη και ενημέρωση για χρηματοδότηση ή συνέχεια των δράσεών του.

Την ανησυχία τους για τους περίπου 4.000 ωφελούμενους του προγράμματος αλλά και τις 500 θέσεις εργασίας που χάνονται εκφράζουν με ανακοίνωση τους οι εργαζόμενοι/ες του προγράμματος και ζητούν την Η άμεση συνέχιση και επέκταση του προγράμματος HELIOS.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των εργαζόμενων:

«Μέσω του προγράμματος HELIOS έχει εξασφαλιστεί στέγη για 22.883 πρόσφυγες/ισσες, ενώ έχουν ενοικιαστεί 7.293 διαμερίσματα. Έχουν δεχτεί εργασιακή συμβουλευτική 7.204 ωφελούμενοι/ες, που δέχονται επίσης καθοδήγηση ως προς το κλείσιμο ραντεβού σε νοσοκομεία και υπηρεσίες, την εγγραφή σε φορείς εκπαίδευσης και για ποικίλα θέματα που εμπίπτουν στις ανάγκες ένταξής τους. Μαθήματα ελληνικής γλώσσας έχουν παρακολουθήσει 9.811 άτομα, με δυνατότητα συμμετοχής στις εξετάσεις πιστοποίησης ελληνομάθειας. Οι υπηρεσίες αυτές ενισχύουν την αυτόνομη διαβίωση των προσφύγων/ισσών στην Ελλάδα, καθώς αυτοί/αυτές αποκτούν τη δυνατότητα να επικοινωνούν και να δημιουργούν σχέσεις με το ντόπιο πληθυσμό, να διαπραγματεύονται με υπηρεσίες και φορείς, και να συνδιαμορφώνουν την ελληνική πραγματικότητα μαζί με την τοπική κοινωνία.

Με το κλείσιμο του προγράμματος σταματά κάθε διαδικασία ένταξης του προσφυγικού πληθυσμού. Οι ωφελούμενοι/ες μένουν κυριολεκτικά στο δρόμο, καθώς διακόπτεται η υποστήριξή τους ως προς την καταβολή ενοικίου, αφήνοντας ταυτόχρονα και τους ιδιοκτήτες ακινήτων ξεκρέμαστους/ες. Παύει η εργασιακή συμβουλευτική και η σύνδεση με την αγορά εργασίας.

Εκτός από τους/τις ωφελούμενους/ες του προγράμματος, οι εργαζόμενοι/ες μένουν στον αέρα. Από την μια πλευρά πρακτικά άνεργοι (χωρίς συμβάσεις), ιδιαίτερα σε μια περίοδο, που το κόστος ζωής έχει εκτοξευθεί. Από την άλλη ουσιαστικά βρίσκονται σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας, περιμένοντας μέρα με τη μέρα να παρθεί απόφαση επανεκκίνησης του προγράμματος, χωρίς να μπορούν να προγραμματίσουν τίποτα στη ζωή τους ή να βρουν άλλη δουλειά, εξουθενώνοντας τους και ψυχικά. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που οι περιφερειακές πολιτικοοικονομικές εξελίξεις τείνουν να ενισχύουν ένα νέο μαζικό προσφυγικό κύμα και θα χρειαστεί προσωπικό με μακροχρόνια εμπειρία στην εκπαίδευση και υποστήριξη προσφυγικού πληθυσμού.

Γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω, ότι οι αρνητικές επιπτώσεις του αιφνίδιου κλεισίματος του  HELIOS επηρεάζουν άμεσα πολλούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας.

-Περίπου 4.000 ωφελούμενοι μένουν χωρίς επίδομα ενοικίου και κάθε άλλης υπηρεσίας ένταξης. Εμφανής είναι ο κίνδυνος εξώσεων.

-Περίπου 500 εργαζόμενοι/ες μένουν χωρίς δουλειά και βρίσκονται σε εργασιακή επισφάλεια.

Το Υπουργείο Μετανάστευσης-Ασύλου επιδεικνύει παγερή αδιαφορία για το μέλλον χιλιάδων ανθρώπινων ζωών, που βρίσκονται υπ’ ευθύνη του. Η άμεση συνέχιση και επέκταση του προγράμματος HELIOS είναι αναγκαία για όλους τους παραπάνω λόγους. Απαιτούμε την άμεση λήψη πολιτικών αποφάσεων, που θα διασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία του.

Εργαζόμενοι/ες στο πρόγραμμα HELIOS».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μαζικές πορείες αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό στη Θεσσαλονίκη

Ο Ραφτάκος των λέξεων επιστρέφει στο Θέατρο Αμαλία από την Κυριακή 22 Οκτωβρίου για 6 μόνο παραστάσεις