in ,

Το Facebook επιμένει στην λογοκρισία: Έπεσε η σελίδα του Alerta.gr

Το Facebook έριξε την σελίδα του Alerta.gr, αλλά και τα προφίλ των διαχειριστών της. Υπενθυμίζουμε ότι πριν λίγους μήνες, κατά τη διάρκεια της απεργίας πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα, πολλές ήταν οι δημοσιογραφικές, πολιτικές αλλά και προσωπικές σελίδες που μπλοκαρίστηκαν ή διαγράφτηκαν εντελώς ενώ όπως φαίνεται, τόσο το Facebook όσο και οι ντόπιες εταιρείες που συνεργάζεται, θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν λογοκριτικές πρακτικές απέναντι σε όλο και περισσότερες σελίδες και με όλο και πιο «ξεχειλωμένες» αφορμές.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Συντακτικής Ομάδας του Alerta.gr:

«Το Alerta.gr βρέθηκε τους προηγούμενους μήνες στην πρώτη γραμμή της κάλυψης των κοινωνικών αγώνων, όντας άλλωστε ένα site που απαρτίζεται από συντάκτες – μέλη πολιτικών και αγωνιστικών κινήσεων αλλά και άτομα που εντάσσονται στις τάξεις του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού, αναρχικού και ανταγωνιστικού κινήματος.

Στις 19/8 το Alerta.gr δέχθηκε αιφνιδίως την καταστολή του Facebook. Συνεχίζοντας το Facebook – και οι τοποτηρητές του στην Ελλάδα- την “παράδοση” που ξεκίνησε πριν από κάποιους μήνες, όπου σειρά site και σελίδων του αναρχικού-αντιεξουσιαστικού και του ευρύτερου ανταγωνιστικού κινήματος (εγχώρια αλλά και διεθνώς) “κατέβηκαν”, ενώ οι διαχειριστές τους μπλοκαρίστηκαν (ακόμη και στα προσωπικά τους προφίλ), απενεργοποίησε τόσο τα προσωπικά προφίλ των διαχειριστών του Alerta.gr (παροδικά ή εντελώς) όσο-και κυρίως!- και την σελίδα του site στην πλατφόρμα (την εξαφάνισε εντελώς).

Το σβήσιμο της σελίδας συνεπάγεται -εκτός από την απώλεια μεγάλου μέρους πρωτότυπου υλικού από ρεπορτάζ του δρόμου, από απεργίες, διαδηλώσεις κλπ, ανεκτίμητης αξίας- και την απώλεια των κάτι παραπάνω από 14.000 ανθρώπων που ακολουθούσαν την σελίδα και ενημερώνονταν από αυτήν. Όλα τα παραπάνω αποτελούν αποτέλεσμα μιας δουλειάς ενάμιση και πλέον χρόνου, τεράστιου προσωπικού κόπου και εκατοντάδων ωρών εργασίας, που τα μέλη του Alerta.gr αφιέρωσαν αποκλειστικά για τις ανάγκες του αγώνα.

Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι αυτές οι ιδιωτικές εταιρείες, που με αδιαφανή τρόπο και για δικούς τους σκοπούς, συλλέγουν συνεχώς προσωπικά δεδομένα των χρηστών τους, όταν σε περιπτώσεις όπως του Αlerta.gr ή άλλων ανάλογων σελίδων (περιπτώσεις προερχόμενες στη συντριπτική πλειονότητα τους από τον χώρο του αγώνα και των δυναμικών κοινωνικών – ταξικών διεκδικήσεων) συναντούν φωνές που διαρρηγνύουν την επίπλαστη ληθαργική ομοφωνία των κατευθυνόμενων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, φερέφωνων του Κόσμου της Κυριαρχίας και του Κεφαλαίου, είναι έτοιμες με κάθε αφορμή να παρεμποδίσουν το έργο αυτών των ανεξάρτητων και ριζοσπαστικών μέσων (site, σελίδες σε social media κλπ). Με αυτόν τον τρόπο θεωρούν ότι μπορούν να σφραγίσουν και να σωπάσουν κάθε φωνή αμφισβήτησης και ουσιαστικής ελεύθερης έκφρασης. Γελιούνται.

Από τη μεριά μας, χωρίς να έχουμε καμία αυταπάτη για τον ρόλο και την φύση των υπαρχόντων social media, απαιτούμε την επαναφορά σε κανονική λειτουργία της Facebook σελίδας του αυτοδιαχειριζόμενου ριζοσπαστικού portal ενημέρωσης Αlerta.gr και μαζί με αυτό την προστασία στο μέλλον, όχι μόνον της δραστηριότητας της συγκεκριμένης σελίδας, αλλά και όλων εκείνων των ανεξάρτητων και δυναμικών ελεύθερων φωνών αληθινής και σε βάθος ενημέρωσης.

Οι προσπάθειες φίμωσης της ελεύθερης έκφρασης, της ριζοσπαστικής ενημέρωσης και της αντιπληροφόρησης δεν θα περάσουν ούτε στα Κοινωνικά Δίκτυα ούτε ΠΟΥΘΕΝΑ!

ΥΓ: Ζούμε εμφανέστατα σε μια περίοδο όπου επιχειρείται ένας καθολικός έλεγχος της πληροφορίας που αναπαράγεται από τα Μέσα Ενημέρωσης, κάτι που, όπως προαναφέραμε, έγινε ιδιαίτερα αισθητό και κατά τους προηγούμενους μήνες. Αναμένουμε από κάθε δημοσιογραφικό και ενημερωτικό μέσο, από κάθε έναν που ασκεί (ή ισχυρίζεται ότι ασκεί) το επάγγελμα του δημοσιογράφου και που δηλώνει πως υπερασπίζεται την ελευθερία της έκφρασης και του τύπου, να πάρει θέση σχετικά με το γεγονός και να δημοσιεύσει την παραπάνω ανακοίνωση.

ΥΓ2: Προς το παρόν έχουμε δημιουργήσει μια καινούρια σελίδα στο Facebook, την οποία μπορείτε να βρείτε και να ακολουθήσετε σε αυτό το link: Alerta.gr».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αύξηση των ανέργων τον Ιούλιο-Κυριαρχούν οι γυναίκες, ελάχιστοι παίρνουν επίδομα

Η ανισότητα στα τεστ COVID-19 έχει εκτεταμένες συνέπειες για τις φτωχές χώρες