in

Το Δ.Σ. της ΠΕΔΚΜ λέει όχι στο LNG στον Θερμαϊκό-Ποια είναι η θέση των Δήμων Θεσσαλονίκης, Δέλτα, Θερμαϊκού και Θέρμης;

Ανακοίνωση εξέδωσε το το ΔΣ της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας μέσω του οποίου δηλώνει την πλήρη αντίθεσή του για την κατασκευή του Πλωτού Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου «Thessaloniki FSRU», αλλά και για τη διαδικασία που τηρήθηκε ως προς την ενημέρωση των δήμων για την έκφραση της γνώμης τους.

Το θέμα, όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου, «άνοιξε στη συνεδρίαση του Δ.Σ με την κοινοποίηση στην ΠΕΔΚΜ των εγγράφων αντιρρήσεων των δήμων Πυλαίας – Χορτιάτη, Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Καλαμαριάς που ζητούν πληρέστερη και αναλυτική ενημέρωση των δημοτικών τους συμβουλίων, προκειμένου να εκφράσουν τη γνώμη τους. Παράλληλα, εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στην κατασκευή ενός τέτοιου πλωτού σταθμού μέσα στο Θερμαϊκό κόλπο και σε απόσταση αναπνοής από την παραλία της πόλης, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση για την αρχική άδεια, πόσο μάλλον για την τροποποίησή της».

Ακόμη, το Δ.Σ ζήτησε να εκφραστεί η γνώμη και η άποψη όλων των δήμων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος και όχι μόνο αυτών που έχουν θαλάσσιο μέτωπο.

«Εμείς, ως ΠΕΔΚΜ είμαστε απόλυτα αντίθετοι και όσον αφορά στη διαδικασία που ακολουθήθηκε να μας φέρουν προ τετελεσμένων, αλλά και όσον αφορά στην ουσία του θέματος. Απαιτούμε να μας ενημερώσουν μέσα από έναν ευρύ και ειλικρινή διάλογο που θα ανοίξει με την αυτοδιοίκηση και τους φορείς της πόλης, για να γίνει μια ώριμη συζήτηση», δήλωσε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Υπενθυμίζεται ότι την επιστολή απέστειλε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) σε επτά δήμους της Θεσσαλονίκης, (Θεσσαλονίκης, Δέλτα, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Πυλαίας – Χορτιάτη, Καλαμαριάς, Θέρμης και Θερμαϊκού), ζητώντας να καταθέσουν τυχόν ενστάσεις εντός 15 ημερών στο αίτημα της εταιρεία Elpedison για τροποποίηση της άδειας ΑΣΦΑ (Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου). Ειδικότερα, η ΡΑΕ ενημέρωνε τους επτά δήμους ότι η εταιρεία υπέβαλε αίτηση τροποποίησης που αφορά στην προκαταρκτική εξέταση μεταβολής της περιοχής εγκατάστασης, αλλαγή της όδευσης του υποθαλάσσιου αγωγού και προσθήκη δεύτερου πλοίου FSU στον πλωτό τερματικό σταθμό ΥΦΑ, ο οποίος κατά τον αρχικό σχεδιασμό αποτελούνταν από ένα πλοίο FSRU.

«Η εταιρεία προτίθεται να μετακινήσει τη θέση εγκατάστασης του Πλωτού Τερματικού Σταθμού Φυσικού Αερίου «Thessaloniki FSRU» σε περιοχή του Θερμαϊκού Κόλπου σε απόσταση 3,4 χιλιομέτρων νότια – νοτιοδυτικά του 6ου προβλήτα του λιμένα Θεσσαλονίκης, ενώ η απαιτούμενη επιφάνεια για τη χωροθέτηση των ναυδέτων πρόσδεσης/παραβολής και την αγκυροβόληση των πλωτών μονάδων και του εξυπηρετούμενου πλοίου LND αναμένεται  να ανέλθει σε περίπου 80 στρέμματα» τονίζεται στην επιστολή προς τους δήμους.

Στην ανακοίνωση του Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ αναφέρεται και η παρέμβαση της επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία» Δέσποινας Χαραλαμπίδου.

Όπως είπε η κ. Χαραλαμπίδου πρέπει να εμπλακούν όλοι οι δήμοι της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης και όχι μόνο οι επτά, στους οποίους εστάλη η επιστολή και να εκφραστεί η αντίθεση όχι μόνο επί της διαδικασίας, αλλά και επί της ουσίας. «Υπάρχει ζήτημα ασφάλειας από τυχόν ατύχημα, ενώ η εγκατάσταση του σταθμού θα επηρεάσει τη χλωρίδα και την πανίδα, το νερό της θάλασσας, αλλά και δραστηριότητες στον κόλπο του Θερμαϊκό» επισήμανε η ίδια.

Απορίας άξιο παραμένει γιατί ενώ έχει γίνει γνωστό το ζήτημα δεν έχουν τοποθετηθεί ούτε συνεδριάσει ως προς το ζήτημα ο Δήμοι Θεσσαλονίκης, Δέλτα, Θέρμης και Θερμαϊκού. Ποια είναι η ενημέρωση που είχαν για την επιχειρούμενη εγκατάσταση Πλωτής Μονάδας Αποθήκευσης και Αεριοποίησης Φυσικού Αερίου; Έχουν καλέσει σε κάποια ειδική συνεδρίαση για το ζήτημα; Έχουν ενημερώσει τους δημότες τους; Ποια είναι η θέση τους ως προς το ζήτημα αυτό;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ανοιχτά σύνορα για όλους-ες: Διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη για το έγκλημα στην Πύλο

ΕλΕΔΑ: Προδιαγεγραμμένη τραγωδία το ναυάγιο της Πύλου