in ,

Τo alterthess.gr πάει θέατρο… στον «Ρομπέν των δασών» από τον κουκλοθίασο Redicolo

Τo alterthess.gr πάει θέατρο… στον «Ρομπέν των δασών» από τον κουκλοθίασο Redicolo

Κουκλοθέατρο με κούκλες σε ανθρώπινο μέγεθος, θέατρο και ζωντανή μουσική αλλά και αλληλεπίδραση μεταξύ κοινού και ηθοποιών συνθέτουν το παζλ των παραστάσεων της ομάδας «Redicolo».

Από το 2011, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ο κουκλοθίασος «Redicolo» έχει ταξιδέψει σε σχολεία, φεστιβάλ και χώρους πολιτισμού σε όλη την Ελλάδα.  Μέσα από τις περιπέτειές τους και το χιούμορ, προκαλούν τη σκέψη των παιδιών καλώντας τα να πάρουν θέση σε διάφορα ζητήματα και να αναγνωρίσουν αξίες όπως η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη, η συλλογικότητα.

Αυτόν τον καιρό οι «Redicolo» παρουσιάζουν τη δική τους εκδοχή στην ιστορία του Ρομπέν των Δασών…. Η Δέσποινα Καλπενίδου και  ο Γιάννης Μόμτσιος μιλούν στο alterthess.gr.

Συνέντευξη στην Ευγενία Χατζηγεωργίου

Ποια είναι η διαφορετική προσέγγιση του «Ρομπέν των Δασών» που παρουσιάζεται από την ομάδα «Redicolo»;

Ο Ρομπέν των Δασών είναι ένας λαϊκός ήρωας με μεγάλη ιστορία που έγινε δημοφιλής για τη δράση του υπέρ των φτωχών και καταπιεσμένων. Σε αντίθεση με τον γνωστό Ρομπέν, ο δικός μας Ρομπέν, επηρεασμένος από τον έντονο ατομικισμό της εποχής μας, δεν έχει συντρόφους, πολεμάει μόνος του και μάλιστα έχει πολύ μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του! Οι κάτοικοι του χωριού, που υποφέρουν από τον άδικο βασιλιά, τον θαυμάζουν και περιμένουν παθητικά από αυτόν να τους βοηθήσει. Και ο Ρομπέν νομίζει ότι είναι τόσο σπουδαίος που μπορεί να τα καταφέρει μόνος του να σώσει όλο τον κόσμο. Έτσι στην τελική μονομαχία με τον δυνατό βασιλιά χάνει. Τα παιδιά καλούνται να σκεφτούν γιατί έγινε αυτό και να αναζητήσουν εκείνα τον τρόπο να ρίξουν οι κάτοικοι τον βασιλιά από το θρόνο…

Οπότε Ρομπέν των Δασών ήρωας ή αντιήρωας;

Εκείνος νομίζει ότι είναι ήρωας όμως τα αρνητικά χαρακτηριστικά του τον καθιστούν αντιήρωα. Πιστεύει ότι δεν χρειάζεται βοήθεια από κανέναν και αυτό ακριβώς είναι που τον κάνει ευάλωτο. Στην ιστορία μας, έχει ενδιαφέρον ότι τα παιδιά αρχικά πιστεύουν ότι θα δουν ένα συνηθισμένο παραμύθι όπου ο Ρομπέν, ως τυπικός ήρωας σίγουρα θα θριαμβεύσει στο τέλος. Μόνο σταδιακά αποκαλύπτονται τα ελαττώματά του που θα τον οδηγήσουν στην ήττα… Επιδίωξη μας είναι να φέρουμε αντιμέτωπα τα παιδιά με το ενδεχόμενο να χάνει ο “καλός” και μέσω αυτού να προβληματιστούν για το αν αυτό που μας λείπει τελικά είναι ένας ήρωας ή η συλλογικότητα και το ομαδικό πνεύμα. Το έργο μας θα μπορούσε να έχει υπότιτλο τη γνωστή φράση του Μπρεχτ: “Αλίμονο στους λαούς που έχουν ανάγκη από ήρωες…”

Πως αποφασίσατε οι κούκλες να είναι σε ανθρώπινο μέγεθος; Πως αντιδρούν τα παιδιά;

Το ανθρώπινο μέγεθος προέκυψε καθώς μας ενδιέφερε πολύ η συμμετοχή του σώματος του κουκλοπαίκτη στην εμψύχωση της κούκλας και ταυτόχρονα θέλαμε να είναι ισότιμη η σχέση της κούκλας με τον ηθοποιό πάνω στη σκηνή. Εξάλλου το μέγεθος εντυπωσιάζει και κερδίζει τα παιδιά από την πρώτη στιγμή. Πάντα αντιδρούν με ενθουσιασμό και τα πρόσωπά τους φωτίζονται από χαρά και ενδιαφέρον. Ήταν μία επιλογή που σίγουρα έχει δικαιωθεί και, για την ώρα τουλάχιστον, μας έχει ταιριάξει.

Ποια είναι τα βασικά «συστατικά» της παράστασης που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των μικρών αλλά και των μεγάλων θεατών;

Το σημαντικότερο στοιχείο που κερδίζει μικρούς και μεγάλους μάλλον είναι το ιδιαίτερο χιούμορ και η πρωτότυπη τεχνοτροπία. Πιθανόν αρκετά παιδιά γοητεύονται από τον Ρομπέν που έχει χαρακτηριστικά που εντυπωσιάζουν: είναι εξαιρετικός ξιφομάχος, τοξοβόλος, καβαλάρης και γενικά φαίνεται υπερβολικά τέλειος σε όλα. Όταν βέβαια στην πορεία αποδεικνύεται πως όλα αυτά δεν αρκούν για να κερδίσει, τα παιδιά καλούνται να πάρουν θέση στην εξέλιξη της ιστορίας και να δώσουν τη λύση. Αυτού του είδους η ενεργή συμμετοχή πάντα κρατάει σε εγρήγορση τους μικρούς θεατές, που με φοβερή προθυμία προτείνουν τα πιο απίθανα πράγματα.

Πως δημιουργήθηκε η ομάδα «Redicolo»;

Δημιουργήθηκε από την ανάγκη μας για δημιουργία με βασικά στοιχεία το θέατρο, την κούκλα, τη μουσική και την επικοινωνία με τα παιδιά. Αποφασίσαμε να φτιάξουμε αυτήν την μικρή και ευέλικτη ομάδα που θα μπορεί να κάνει κουκλοθέατρο με τους όρους της και θα μπορεί να ταξιδεύει με τις παραστάσεις της σε σχολεία και χώρους πολιτισμού και να δίνει χαρά. Ο κουκλοθίασός μας είναι ο τρόπος να μοιραστούμε και να επικοινωνήσουμε, κάνοντας αυτό που αγαπάμε.

«Redicolo», μία ονομασία με -αν μη τι άλλο- αυτοσαρκασμό. Πως προέκυψε;

Μας φάνηκε ενδιαφέρον ένα όνομα κόντρα στη σοβαροφάνεια, που τόσο μας ενοχλεί γενικά, αλλά και ειδικότερα στην τέχνη. Η λέξη redicolo παραπέμπει στην Ιταλία, μία χώρα με τεράστια παράδοση στο κουκλοθέατρο, στο θέατρο αλλά και στους περιοδεύοντες θιάσους. Υπονοεί ίσως ότι έχουμε την διάθεση των γελωτοποιών ή των σαλτιμπάγκων που με παιδική αφέλεια αλλά αληθινό πάθος στήνουν οπουδήποτε τις μικρές και ευέλικτες παραστάσεις τους και είναι έτοιμοι να γελοιοποιηθούν για να διασκεδάσουν τον κόσμο. Τέλος έχει ωραία ακουστική και όποιος το ακούει το θυμάται. Ενδιαφέρον έχει ότι βρήκαμε ελεύθερο και το domain www.redicolo.com, γεγονός που δείχνει ότι ίσως είμαστε οι μόνοι redicolo στον κόσμο!

Λένε πως όσοι ασχολούνται με τα παιδιά, παραμένουν κι οι ίδιοι παιδιά. Τι σας προσφέρει η ενασχόληση μαζί τους;

Για να επικοινωνήσεις με τα παιδιά πρέπει να μπεις στον δικό τους τρόπο σκέψης και αυτό είναι από μόνο του αναζωογονητικό. Ειδικά στο θέατρο, τα παιδιά είναι το πιο αυστηρό κοινό και το να προσπαθείς να κρατήσεις το ενδιαφέρον τους σε αναγκάζει να κάνεις όλο και καλύτερα τη δουλειά σου. Η μεγαλύτερη ανταμοιβή όμως είναι αυτό το αίσθημα που έχεις όταν διαπιστώνεις πόσο έντονη ανάμνηση μπορεί να είναι μία θεατρική παράσταση για ένα μικρό παιδί και η σκέψη πως μπορεί να έβαλες κι εσύ ένα μικρό λιθαράκι στο να γίνει αυτό το παιδί καλύτερος άνθρωπος.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια της ομάδας;

Μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου ο Ρομπέν θα παρουσιάζεται στον Πολυχώρο ΕΝΩ (Ερμού και Δραγούμη γωνία), κάθε Σάββατο στις 6μμ για το κοινό της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα και μέχρι το καλοκαίρι συνεχίζουμε με παραστάσεις του Ρομπέν σε σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας ενώ του ετοιμάζουμε ταξίδια και περιοδείες σε σχολεία της Δυτικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και όπου αλλού προλάβουμε να οργανώσουμε. Ταυτόχρονα συνεχίζεται για τα σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας και η παράσταση με γιγαντόκουκλες “ο Κύκλος με την Κούκλα” για όσους δεν πρόλαβαν την προηγούμενη χρονιά. Και σιγά σιγά αρχίζουν οι σκέψεις και οι ιδέες για την επόμενη μας παραγωγή…

Ο κουκλοθίασος REDICOLO παρουσιάζει την παράσταση κουκλοθεάτρου “Ρομπέν των δασών – η αληθινή ιστορία” με κούκλες σε ανθρώπινο μέγεθος, στον Πολυχώρο ΕΝΩ (Ερμού 11 και Δραγούμη γωνία) κάθε Σάββατο στις 6μμ.

Η παράσταση απευθύνεται κυρίως σε παιδιά 4-12 ετών, όμως παρακολουθείται με ενδιαφέρον και από μεγαλύτερα παιδιά αλλά και από ενήλικες. Με ζωντανή μουσική, συνεχείς εναλλαγές και συναρπαστική δράση, η παράσταση διασκεδάζει τους μικρούς και μεγάλους θεατές μέσα από τη διάδραση και το έξυπνο χιούμορ.

Παίζουν: Κώστας Καλουδιώτης – Ρομπέν, Χήρα, Κοριτσάκι, Τελάλης Γιάννης Μόμτσιος – Βασιλιάς, Σερίφης, Χωρικοί, Τελάλης

Κούκλες: Κουκλοθίασος REDICOLO
Κείμενο: Ματίνα Τσικριτζή
Σκηνοθεσία: Δέσποινα Καλπενίδου
Σκηνικό: Βίκυ Γούσιου
Μουσική: Γιάννης Μόμτσιος
Φωτογραφίες: Ελευθερία Καλπενίδου
Video: Χασάν Σεχ
Σχεδιασμός Εντύπων: Ελένη Κομπατσιάρη
Οργάνωση παραγωγής: Δέσποινα Καλπενίδου
Παραγωγή: Κουκλοθίασος REDICOLO

Πληροφορίες

Πολυχώρος ΕΝΩ (Ερμού 11 και Δραγούμη γωνία, Θεσσαλονίκη)
Κάθε Σάββατο στις 6μμ
Είσοδος: 5 ευρώ
Διάρκεια: 50 λεπτά
Ηλικίες: από 4 ετών
Επικοινωνία: 2310425097, 6976055790

Η παράσταση μεταφέρεται και σε σχολεία για μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού

Κουκλοθίασος REDICOLO
www.redicolo.com
www.facebook.com/redicolo
Για ενημερωτικά email για τις παραστάσεις και τις δραστηριότητες της ομάδας, στείλτε μήνυμα στο [email protected]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το «αριστερό» μακιγιάζ της Ευρώπης – Φρούριο. Της Μάνιας Μπαρσέφσκι

Παρουσίαση -συζήτηση των πορισμάτων των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για τις παρανομίες της Eldorado Gold