Αύριο θα συνεχιστεί η δίκη για τον Homayoun Sabetara που διώκεται με την κατηγορία της «διακίνησης μεταναστών». Ο Homayoun κρατείται στις ελληνικές φυλακές από το 2021, όταν και συνελήφθη μαζί με άλλους μετανάστες κατά την προσπάθειά του να διασχίσει την ελλάδα για να συναντήσει την κόρη του στη Γερμανία.
Συλλογικότητες όπως η εκστρατεία #Free Homayoun, Stop War on Migrants και πολλές άλλες πραγματοποίησαν συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης ζητώντας την απελευθέρωση του.
Ο Χομαγιούν Σαμπετάρα είναι ένας 60χρονος Ιρανός, πατέρας δύο παιδιών, που έφυγε το 2021 από το Ιράν προκειμένου να επανενωθεί με τις δύο του κόρες που ζουν και σπουδάζουν στην Γερμανία. Στο ταξίδι του αναγκάστηκε να οδηγήσει το όχημα που μετέφερε άλλους 7 μετανάστες στα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας στον Έβρο. Κατά τη στιγμή της απόδρασης του από το Ιράν, ο Χομαγιούν Σαμπετάρα δεν είχε κανένα νόμιμο και ασφαλή τρόπο να φτάσει στη Γερμανία. Συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη κατηγορούμενος για παραλαβή και προώθηση παράνομων μεταναστών και στη δίκη που έγινε στις 26 Σεπτεμβρίου του 2022 καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 18 ετών. Με την υγεία του να έχει επιδεινωθεί, εξαιτίας και των άσχημων συνθηκών κράτησης στις φυλακές Τρικάλων όπου και βρίσκεται φυλακισμένος, ο Χ.Σαμπετάρα δικάζεται σε δεύτερο βαθμό αύριο Τετάρτη στo Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, όπου θα κριθεί και η μελλοντική ελευθερία του.
Συλλογικότητες υπενθυμίζουν μεταξύ άλλων ότι «ο Homayoun είναι ένας από τους 2.000+ μετανάστες που βρίσκονται στις ελληνικές φυλακές ως διακινητές, μια κατηγορία που επισύρει πολύχρονες ποινές. Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι από τους νομικίστικους ελιγμούς του ελληνικού κράτους, που προσπαθεί μέσω της συγκεκριμένης κατηγορίας να αθωώσει την απάνθρωπη αντιμεταναστευτική πολιτική του, καταδικάζοντας τους πραγματικά αθώους. Οι περισσότερες υποθέσεις για «διακίνηση», άλλωστε, αφορούν ανθρώπους που απλά βρέθηκαν να οδηγούν κάποιο όχημα/σκάφος, χωρίς να έχουν άλλη επιλογή, ή διαλέχτηκαν στον σωρό μέσα από ομαδοποιήσεις μεταναστών που διέσχιζαν τα σύνορα. Οι δίκες τους συνήθως είναι ολιγόλεπτες, fast track διαδικασίες, χωρίς επαρκή στοιχεία, χωρίς παρουσία μεταφραστών, βασισμένες απλά στις μαρτυρίες των μπάτσων. Στην υπόθεση του Homayoun μάλιστα, το δικαστήριο αποφάσισε παράταση της κράτησής του μέχρι τη νέα ημερομηνία εκδίκασης, παρά το γεγονός ότι ο βασικός μάρτυρας δεν προσήλθε ποτέ στη δίκη.
Το δικαστήριο ξεκίνησε σήμερα μετά από δύο αναβολές ωστόσο θα συνεχιστεί αύριο προκειμένου να παραστεί διερμηνέας.
Δείτε σχετικά για την υπόθεση: