in

Την Πέμπτη 3 Μαρτίου η εκδίκαση της αγωγής κατά του Alterthess – Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Ευελπίδων

Την Πέμπτη 3 Μαρτίου στις 9:00 το πρωί στο Πρωτοδικείο Αθηνών, στα Δικαστήρια της Ευελπίδων, εκδικάζεται η αγωγή του στελέχους της Ελληνικός Χρυσός ενάντια στο Alterthess και τη δημοσιογράφο Σταυρούλα Πουλημένη.

Κοινωνικές και πολιτικές συλλογικότητες καλούν σε συγκέντρωση αλληλεγγύης το πρωί της Πέμπτης στις 9:00 στα Δικαστήρια της Ευελπίδων, στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

Όλους αυτούς τους μήνες η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη δημοσιογραφικών φορέων, πολιτικών κομμάτων, οργανώσεων, συλλογικοτήτων αλλά και πολιτών ήταν πολύ σημαντική και μας έδωσε δύναμη να συνεχίσουμε να ασκούμε τη δημοσιογραφία όπως ακριβώς το κάναμε μέχρι πρότινος, κόντρα στα πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα (δείτε εδώ όλα τα ψηφίσματα και τις ανακοινώσεις υποστήριξης).

Ξεχωριστή σημασία έχει ότι στο πλευρό μας έχουν βρεθεί και διεθνείς δημοσιογραφικοί οργανισμοί που παρακολουθούν πανευρωπαϊκά απόπειρες φίμωσης των δημοσιογράφων και εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την δημοκρατία και την ελευθεροτυπία στην χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Νοέμβρη έγινε αγωγή εναντίον του συνεταιρισμού Αlterthess και της δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένη από τον Ευστάθιο Λιάλιο, στέλεχος της «Ελληνικός Χρυσός». Σύμφωνα με την αγωγή ζητούνται 100.000€ ως αποζημίωση για δημοσίευμα του ειδησεογραφικού μας site στις 27 Οκτωβρίου του 2020, με την κατηγορία της παράνομης επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων που σχετίζονται με ποινικές καταδίκες. Μάλιστα απειλείται η δημοσιογράφος σε περίπτωση μη εκτέλεσης της όποιας αποζημίωσης με κράτηση ενός έτους.

Το δημοσίευμα με τίτλο «Δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Ελληνικός Χρυσός καταδικάστηκαν για ρύπανση του νερού στην Β. Χαλκιδική» αφορούσε την καταδίκη του ενάγοντα αλλά και ενός δεύτερου υψηλόβαθμου στελέχους της Ελληνικός Χρυσός σχετικά με ρύπανση των επιφανειακών υδάτων και υποβάθμιση του περιβάλλοντος της ΒΑ Χαλκιδικής μέσα από μια σειρά παραβιάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Μάλιστα, οι παραβιάσεις αυτές βεβαιώθηκαν από την Επιθεώρηση Μεταλλείων, από πολυσέλιδα πορίσματα και μαρτυρίες υπαλλήλων.

Εκτός από τη δική μας αγωγή, οι SLAPP αγωγές εναντίον δημοσιογράφων και ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης έχουν προκαλέσει μια δημόσια συζήτηση σε σχέση με την ανάγκη προστασίας της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας, αλλά και των κινημάτων πολιτών.

Το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας κλιμακώνονται οι επιθέσεις που στόχο έχουν τη φίμωση κάθε διαφορετικής φωνής από την κυρίαρχη. Σε αυτή την μάχη για την δημοκρατία και την ανεξαρτησία της ενημέρωσης είμαστε όλοι και όλες μαζί. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και την συμπαράσταση μας σε κάθε έναν και κάθε μία που διώκεται για αντίστοιχους λόγους.

Είναι πολύ σημαντικό οι δημοσιογράφοι αλλά και τα κινήματα των πολιτών να συνεχίσουν να μιλάνε για όσα συμβαίνουν και όσα επηρεάζουν τη ζωή και το περιβάλλον μας. Πρέπει όλοι και όλες μαζί να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες ούτως ώστε να μην αφεθεί κανένας και καμία μόνη και μόνος απέναντι σε εκφοβιστικές πρακτικές πολυεθνικών και κυβερνήσεων.

Τα μέλη του alterthess

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίοι και Πρώτοι Άνθρωποι

Πραγματοποιήθηκε κάτω από καταρρακτώδη βροχή η κινητοποίηση στο «Λοιμωδών»