in , ,

Την παραίτηση του πρύτανη του ΑΠΘ ζητά η Πρωτοβουλία πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ

«Στο πλευρό των φοιτητών και των φοιτητριών μας»

Στο πλευρό των φοιτητών και των φοιτητριών στέκονται με κείμενό τους πανεπιστημιακοί από το ΑΠΘ και το ΠΑΜΑΚ σχετικά με τα γεγονότα που ακολούθησαν την εισβολή των ΜΑΤ την περασμένη Δευτέρα, επιρρίπτοντας την ευθύνη στον πρύτανη του ΑΠΘ από τον οποίο ζητούν να υποβάλει την παραίτησή του.

Διαψεύδουν δηλώσεις του πρύτανη περί φθορών στο κτίριο της πρυτανείας, τονίζοντας πως η βία προήλθε αποκλειστικά από τις δυνάμεις καταστολής.

«Εικόνες σαν κι αυτές που καταγράφηκαν μέσα στους χώρους του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προκαλούν τον αποτροπιασμό των φοιτητών/-τριών, των πανεπιστημιακών δασκάλων, και την κοινωνική αγανάκτηση» αναφέρουν μεταξύ άλλων ζητώντας να απαλλαγούν οι φοιτητές/τριες από τις κατηγορίες που τους βαραίνουν.

Aκολουθεί ολόκληρο το κείμενο της Πρωτοβουλίας:

Στο πλευρό των φοιτητών και των φοιτητριών μας

Στις 22.2.2021 η Ελλάδα πέρασε σε μια νέα εποχή, ζοφερή. Για πρώτη φορά μετά το 1973 εισέβαλε σε πανεπιστημιακό χώρο, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, πολυμελές σώμα αστυνομικών δυνάμεων και με πρωτοφανή βία μέσα στους χώρους του πανεπιστημίου συνέλαβε, έδειρε, βασάνισε φοιτητές και προπηλάκισε πανεπιστημιακούς δασκάλους. Την εγκληματική αυτή ενέργεια (ο βασανισμός είναι κακούργημα και σε οποιαδήποτε δημοκρατία διώκεται ποινικά) προκάλεσε με τηλεφώνημά του στην εισαγγελία ο πρύτανης του πανεπιστημίου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, σε μια πρωτοφανή και απαράδεκτη κίνηση επίθεσης στους φοιτητές, το σύνταγμα και τη δημοκρατία που έχει από τη θέση του κληθεί να προστατεύει. Ο πρύτανης προδήλως παρέβη τον όρκο του πανεπιστημιακού δασκάλου. Με την ενέργεια αυτή τόσο ο ίδιος όσο και οι εισαγγελικές αρχές, η αστυνομία και βεβαίως μέσω αυτών η κυβέρνηση εξέθεσαν την Ελλάδα και τη μετέτρεψαν με βίαιο τρόπο, για πρώτη φορά μετά τη χούντα, σε μια επικίνδυνη για την ελευθερία χώρα.

Μετά τα γεγονότα της εισβολής της αστυνομίας και σε αντίθεση με τον πρύτανη, ο οποίος προέκρινε τον βασανισμό των νέων παιδιών από τον διάλογο μαζί τους, οι συμμετέχοντες στην Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ επισκεφτήκαμε τον χώρο των φοιτητικών διαμαρτυριών και συνομιλήσαμε με συγκεντρωμένες/ους φοιτήτριες και φοιτητές. Είμαστε λοιπόν σε θέση να γνωρίζουμε ότι δεν έχει μέχρι τώρα προκληθεί καμία φθορά σε κτίριο ή άλλο περιουσιακό στοιχείο του πανεπιστημίου, ότι η βία προήλθε αποκλειστικά από τις δυνάμεις καταστολής, ότι οι φοιτητές/τριες έχουν δίκαια και σοβαρά αιτήματα, για τα οποία οφείλουμε να συζητήσουμε.

Εικόνες σαν κι αυτές που καταγράφηκαν μέσα στους χώρους του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προκαλούν τον αποτροπιασμό των φοιτητών/-τριών, των πανεπιστημιακών δασκάλων, και την κοινωνική αγανάκτηση. Παράλληλα αποδεικνύουν στην πράξη με ποιους τρόπους η κυβέρνηση προτίθεται, κατά την πρωθυπουργική ρήση, να «εισαγάγει τη δημοκρατία στα Πανεπιστήμια» στο άμεσο μέλλον, με την σε πανευρωπαϊκό επίπεδο πρώτη εγκαθίδρυση αστυνομικών σταθμών μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο αγοραίας έμπνευσης και απολυταρχικού πνεύματος νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. Ως πρώτα απαραίτητα βήματα ζητάμε:

Να απαλλαγούν οι φοιτητές/τριες από τις κατηγορίες που τους βαραίνουν.

Να καλυφθούν από κονδύλια του Πανεπιστημίου οι δικαστικές δαπάνες των συλληφθέντων και να ακυρωθούν τα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν.

Να υποβάλει την παραίτησή του ο πρύτανης, ο οποίος έθεσε σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των φοιτητών/-τριών μας και άλλων μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Να οργανωθεί υπό προϋποθέσεις το άνοιγμα των σχολών με όρους συλλογικής προστασίας έναντι του Covid-19 και να επιστρέψουμε μόλις αυτό γίνει εφικτό στις πανεπιστημιακές αίθουσες.

Να αποσυρθεί ο αντισυνταγματικός, αντιδημοκρατικός και επικίνδυνος για την υπόσταση του Πανεπιστημίου νόμος.

Εμείς, γνωρίζοντας σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, πως η ελευθερία είναι αγαθό που κερδίζεται, δεν δωρίζεται, θα συνεχίσουμε να προασπιζόμαστε τον διάλογο και τη διαφάνεια και βεβαίως τους/τις φοιτητές/φοιτήτριες μας που με όλη την ευαισθησία, τον αυθορμητισμό και την ειλικρίνεια που χαρακτηρίζουν τους νέους ανέλαβαν με τη διαμαρτυρία τους να σηκώσουν το βάρος της δίκαιης αντίστασης στην επίθεση κατά της δημοκρατίας που συντελείται σήμερα στην Ελλάδα.

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ι. Κούρτοβικ: Να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους

Ιστορίες λογοκρισίας από κυβέρνηση και Facebook – Έπεσε η σελίδα της ΝΔ σε ένδειξη αλληλεγγύης στον Δ. Κουφοντίνα