in ,

Την ενοχή του καθηγητή Μαιευτικής του ΔΙΠΑΕ που κατηγορείται ότι παρενοχλούσε σεξουαλικά φοιτήτριές του πρότεινε η εισαγγελέας

Στις 16 Γενάρη πρόκειται να απαγγελθεί η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Θεσσαλονίκης σχετικά με την υπόθεση του καθηγητή της Μαιευτικής στο ΔΙΠΑΕ και γυναικολόγου που κατηγορείται για κατάχρηση γενετήσιας πράξης σε τρεις φοιτήτριές του κατά τη γυναικολογική –ιατρική εξέταση στο ιδιωτικό του ιατρείο κατά το διάστημα 2016-2017.Ο καθηγητής της Μαιευτικής καταδικάστηκε πρωτόδικα (2 Νοεμβρίου του 2021) σε τέσσερα χρόνια με αναστολή.

Η εισαγγελέας πρότεινε σήμερα την ενοχή του μαιευτήρα καθηγητή του ΔΙΠΑΕ για τις δύο από τις τρεις καταγγέλλουσες που βρίσκονται στο κατηγορητήριο τονίζοντας ότι στις δύο αυτές περιπτώσεις στοιχειοθετείται το αδίκημα καθώς ο καθηγητής καταχράστηκε τη θέση του καλώντας τις φοιτήτριες στο ιδιωτικό του ιατρείο για δωρεάν εξέταση. Μάλιστα, όπως ανέφερε η εισαγγελέας ο καθηγητής τις ανάφερε ως μελλοντικές συναδέλφισσες.

Ο καθηγητής τις καλούσε να αφαιρέσουν όλα τα ρούχα και προχωρούσε σε αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση χωρίς γάντι. Σύμφωνα με την εισαγγελέα, ο τρόπος με τον οποίο το έκανε δεν συνιστούσε γυναικολογική εξέταση αλλά κατάχρηση γενετήσιας πράξης.  Η εισαγγελέας αναγνώρισε τη μεγάλη βάσανο που υπέστησαν οι καταγγέλλουσες προκειμένου να αναφέρουν την πρακτική αυτή που συνιστούσε για τις ίδιες τραυματικό γεγονός τόσο στην αστυνομία αλλά και σε δύο δικαστήρια και απέρριψε ισχυρισμούς του κατηγορούμενου αλλά και των συνηγόρων του ότι οι καταγγελίες ήταν υποκινούμενες από άλλες διδάσκουσες του τμήματος και σκοπό είχαν να βλάψουν τον κατηγορούμενο. Η εισαγγελέας τόνισε ακόμη ότι ο κατηγορούμενος προκειμένου να διασφαλίσει τη μη αντίδραση εκ μέρους τους υποσχόταν την εύρεση εργασίας.

Σχετικά με την τρίτη καταγγέλλουσα η εισαγγελέας έκρινε ότι η πράξη που έχει τελεστεί είναι αυτή της χειρονομίας γενετήσιου περιεχομένου (337 ΠΚ) και πρέπει να παύσει οριστικά η ποινική δίωξη για αυτήν.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις καταγγελίες των πρώην φοιτητριών και πελατισσών του, ο καθηγητής της Μαιευτικής σχολής τις καλούσε στο ιατρείο του για δωρεάν εξέταση στα πλαίσια της συναδελφικής αλληλεγγύης, τις παρενοχλούσε σεξουαλικά κατά τη διάρκεια της εξέτασης και χρησιμοποιώντας την εξουσία της θέσης του προσπαθούσε να αποσπάσει τη σιωπή τους. Η «εξέταση» περιλάμβανε ολοκληρωτική αφαίρεση των ρούχων (χωρίς παροχή ρόμπας ή κάποιου άλλου καλύμματος), αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση χωρίς γάντια, ερεθισμό της κλειτορίδας με τη χρήση του δαχτύλου, με το τραπέζι του γυναικολόγου σε οριζόντια θέση, άσεμνες κινήσεις, πολύ στενή επαφή με τον ίδιο καθώς και άλλα.

Η δίκη σε δεύτερο βαθμό ξεκίνησε στις 17 Νοεμβρίου, ενώ κατά την ακροαματική διαδικασία κατέθεσαν και άλλες πρώην φοιτήτριες ως μάρτυρες κατηγορίας. Καταγγελίες για την ίδια πρακτική υπήρξαν και από άλλες γυναίκες που δεν ήταν φοιτήτριες του και μάλιστα για χρονικά διαστήματα πριν το διάστημα που αφορά τη συγκεκριμένη δίκη (αφορούν γυναικολογική εξέταση το 2005 και το 2015).

Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι συνιστά έναν πολυγραφότατο καθηγητή συγγραμμάτων, ότι η δωρεάν εξέταση αποτελούσε πάγια προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο καθώς και ότι οι καταγγελίες ήταν υποκινούμενες από άλλες καθηγήτριες του τμήματος. Χαρακτηριστικά είπε ότι «υπάρχει σύγκρουση στο Τμήμα μεταξύ γιατρών και μαιών καθώς οι μαίες θέλουν πολλές φορές να είναι γιατροί». Οι καταγγέλλουσες, σύμφωνα με τον ίδιο, «κατασκεύασαν μια καταγγελία την οποία έπρεπε να υποστηρίξουν» και ότι είναι άνθρωποι που υποκινούνταν από τις συγκεκριμένες καθηγήτριες. Υποστήριξε ότι η πρακτική που ακολουθούσε ως προς την αμφίχειρη εξέταση ήταν η ενδεδειγμένη και ότι κάποιες από τις καταγγέλλουσες ήρθαν στο ιατρείο του πάνω από μια φορά. Τόνισε ότι συνεχίζει να ασκεί το επάγγελμα του γυναικολόγου και συνεχίζει να έχει δουλειά από ανθρώπους που τον εμπιστεύονται

Να σημειωθεί πως τόσο οι τρεις φοιτήτριες που κατέθεσαν ως πολιτική αγωγή όσο και οι υπόλοιπες μάρτυρες κατηγορίας περιέγραψαν το βίωμά τους σε μια διαδικασία πολύ δύσκολη καθώς αναγκάστηκαν να ανασύρουν μια πολύ τραυματική εμπειρία. Ο καθηγητής έχει παυθεί προσωρινά από το πανεπιστήμιο ενώ αίτημα των καταγγελλουσών φοιτητριών είναι να παυθεί οριστικά από τη θέση του στο πανεπιστήμιο και να του αφαιρεθεί η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Σταυρούλα Πουλημένη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Έκλεισε εν μια νυκτί το Φιλοξενείο προσφύγων του δήμου Θεσσαλονίκης στην Κάτω Τούμπα

Να δικαιωθεί ο αναρχικός απεργός πείνας και δίψας Θάνος Χατζηαγγέλου-Να μην συνηθίσουμε τον θάνατο