in , ,

Τι ακριβώς συμβαίνει τις τελευταίες μέρες στην Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά;

Την μέθοδο που εφαρμόστηκε σε πλατείες της Αττικής, με τα γνωστά αποτελέσματα, φαίνεται να ακολουθεί η Αστυνομία και στην πόλη της Θεσσαλονίκης τις τελευταίες εβδομάδες. Η αρχή έγινε από την πλατεία Καλλιθέας στην Άνω Πόλη, όταν μετά από επιστολές και διαμαρτυρίες κάποιων κατοίκων για ηχορύπανση και βανδαλισμούς στον χώρο της πλατείας κατά τις βραδινές ώρες, αστυνομικές δυνάμεις εγκαταστάθηκαν στην πλατεία για να απαγορεύσουν εν ολίγοις οποιαδήποτε δραστηριότητα στο σημείο.

Λίγες μέρες αργότερα, και μετά από αντίστοιχες διαμαρτυρίες κατοίκων και σχετικά δημοσιεύματα, η αστυνομία εγκαταστάθηκε με πολύ μεγαλύτερες δυνάμεις, που σε κάποιες στιγμές ξεπέρασαν τους 100 αστυνομικούς, στην Ρωμαϊκή Αγορά στο κέντρο της πόλης.

Και η πλατεία Καλλιθέας και η Ρωμαϊκή Αγορά αποτελούν εδώ και χρόνια και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας μέρη συνάντησης και διασκέδασης εκατοντάδων νέων ανθρώπων που αναζητούν δημόσιο χώρο για να κοινωνικοποιηθούν.

Τους τελευταίους έξι μήνες που η εστίαση ήταν κλειστή όταν οι καιρικές συνθήκες το επέτρεπαν τα βράδια δεκάδες κόσμου καθόταν στις δύο πλατείες για να πιει ένα ποτό και να δει τους φίλους του. Ότι ακριβώς γίνεται και στη νέα παραλία και στους υπόλοιπους δημόσιους χώρους της Θεσσαλονίκης που ως γνωστόν δεν επαρκούν.

Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ πάνω στην πλατεία όπου παίζουν δεκάδες παιδιά

Τα σκουπίδια και ο θόρυβος υπάρχουν…

Είναι γεγονός ότι ειδικά τους τελευταίους μήνες η ρύπανση του χώρου αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και η ηχορύπανση είναι έντονες και κάνουν τη ζωή των κατοίκων που μένουν στις παρακείμενες πολυκατοικίες δύσκολη.

Ας μας επιτραπεί όμως ένας σχολιασμός. Μέσα σε πολλά άλλα, είναι και η έλλειψη δημόσιων χώρων που οδηγεί στην έλλειψη κουλτούρας σεβασμού και συμβίωσης μέσα σε αυτούς.

…αυτό όμως δε δικαιολογεί την αστυνομική παρουσία

Ωστόσο, τίθεται ένα άλλο ζήτημα. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την έλλειψη δημοσίου χώρου, τον συνωστισμό και την ρύπανση που προκαλείται με την αστυνομία, επιλέγοντας να δημιουργήσει ένα σκηνικό διαρκούς έντασης στην περιοχή. Δεν μας κάνει εντύπωση πλέον, το ότι όπως συμβαίνει και σε μία σειρά κοινωνικών προβλημάτων, ζητήματα λειτουργίας της πόλης αντιμετωπίζονται με την διαρκή και μόνιμη παρουσία των ΜΑΤ, των ΔΙΑΣ και άλλων αστυνομικών ομάδων.

Η μόνιμη παρουσία αστυνομικής παρουσίας στα πάρκα, στους πεζοδρόμους και δίπλα σε παιδικές χαρές είναι μία εικόνα που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε πολύ συγκεκριμένες καταστάσεις.

Κι αν το πρόβλημα είναι οι ώρες κοινής ησυχίες γιατί διώχνουν ανθρώπους από το απόγευμα;

Μιλήσαμε με αρκετούς κατοίκους της περιοχής, ανθρώπους που από κοινού αναγνωρίζουν το ότι πρέπει να δημιουργηθεί από το μηδέν χώρος ειλικρινούς επικοινωνίας μεταξύ των γειτόνων έτσι ώστε κανείς να μη ζει σε βάρος του άλλου και η γειτονιά να αποκτήσει εκ νέου ζωή. Μας ανέφεραν συγκεκριμένα περιστατικά, σε μερικά από τα οποία ήμασταν και αυτόπτες μάρτυρες.

Τις τελευταίες ημέρες, διμοιρίες των ΜΑΤ, άνδρες της ασφάλειας, δικυκλιστές, ΟΠΚΕ δίνουν το δικό τους ραντεβού λίγο μετά τις έξι σε δρόμους της περιοχής.

Οι κλούβες παραμένουν για 7 και 8 ώρες στο σημείο, με τις μηχανές διαρκώς αναμμένες. Το επιχείρημα για τη ρύπανση αλλά και το θόρυβο των θαμώνων της πλατείας έχει ήδη καταρρεύσει, με πολλούς από τους ανθρώπους της γειτονιάς να έχουν πολλάκις επισημάνει στους αστυνομικούς την ενόχλησή τους, χωρίς προφανώς να παίρνουν καμία απάντηση.

Την ίδια στιγμή ξεκινούν οι πρώτες περιπολίες και η προτροπή σε κόσμο που δεν περπατούσε ή δεν ήταν σε κάποιο μαγαζί να απομακρυνθεί από το σημείο που στεκόταν, όποιο κι αν ήταν αυτό.

Κόσμος σαστισμένος δεν μπορεί να κατανοήσει το λόγο, κάποιοι φεύγουν νευριασμένοι, άλλοι επιμένουνν, ενώ η αστυνομία φώναζει ενισχύσεις.

Τόσο στην οδό Αγνώστου Στρατιώτη όσο και στην οδό Γκαρπολά, υπάρχουν καθημερινές εντάσεις που καταλήγουν σε έντονες λογομαχίες, πλήρη περικύκλωση των στενών δρόμων από δεκάδες αστυνομικούς, ακόμα και σε πρόστιμα σε ανθρώπους ακριβώς κάτω από τα σπίτια τους. Η αστυνομία δε δίστασε να διώξει ακόμα και υπερήλικες που καθόντουσαν μόνοι τους σε κάποιο παγκάκι ή ακόμα και γονείς με μικρά παιδιά, τονίζοντας πως επιτρέπεται η παρουσία «στο σπίτι ή σε κάποιο μαγαζί», σε αντίθεση περίπτωση ο μόνος τρόπος να είναι κανείς έξω είναι να περπατάει.

Η νεοσύστατη συνέλευση κατοίκων της περιοχής πήρε την πρωτοβουλία και κάλεσε σήμερα, Σάββατο 15 Μαϊου, σε συγκέντρωση ενάντια στην αστυνομοκρατία, με περισσότερους από 150 ανθρώπους να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα.

Στην ανακοίνωση της για τη σημερινή κινητοποίηση η Συνέλευση κατοίκων Άνω Κέντρου σημείωνε:

«Καθημερινά είναι πλέον τα περιστατικά διωγμών ανθρώπων της γειτονιάς από την περιοχή γύρω από την Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά στην οποία έχουν στρατοπεδεύσει μόνιμα αστυνομικές δυνάμεις, που δε διστάζουν να γράψουν πρόστιμα σε κατοίκους ακριβώς έξω από τα σπίτια τους, να σηκώσουν παππούδες από τα παγκάκια, να διατάζουν ακόμη και γονείς με μικρά παιδιά να φεύγουν είτε στο σπίτι είτε σε κάποιο μαγαζί, καθώς “μόνο αυτά επιτρέπονται”.

Το ερχόμενο Σάββατο η γειτονιά απαντάει με συγκέντρωση ενάντια στην αστυνομοκρατία στις 17.00 στη συμβολή των οδών Μακεδονικής Αμύνης και Γκαρπολά.

Μικροί και μεγάλοι δίνουμε ραντεβού για μια γειτονιά που να μας χωράει όλες και όλους, χωρίς κανιβαλλισμό και χωρίς αστυνομοκρατία».

Θέλει η αστυνομία επανάληψη των γεγονότων της Νέας Σμύρνης;

Ακόμα και εχθές, πρώτη ημέρα χωρίς sms, η αστυνομική παρουσία παρέμενε έντονη, ενώ ακριβώς στις 00.30, αστυνομικοί κατέβηκαν από τις κλούβες και τις μηχανές και διώξαν όλο τον κόσμο από την περιοχή.

Σήμερα, η καλεσμένη συγκέντρωση, απέτρεψε την αστυνομική παρουσία αλλά κανείς δεν ξέρει πως θα είναι τα πράγματα αργότερα ή μία από τις επόμενες μέρες.

Το σίγουρο είναι ότι η κατάσταση κάθε μέρα που περνάει γίνεται όλο και πιο αποπνικτική για τη γειτονιά, ακόμα και για το κομμάτι της που είχε όντως πρόβλημα με τα περιστατικά ρύπανσης αλλά και θορύβου.

Το σίγουρο είναι ότι ένα πρόβλημα δεν το λύνεις δημιουργώντας ένα μεγαλύτερο.

Το σίγουρο είναι ότι μέσα σε αυτή την κατάσταση, μία συνέλευση γειτονιάς στέκεται απέναντι στην αστυνομοκρατία και βάζει ξανά επί τάπητος, μέσα σε πολλά άλλα, το ζήτημα του πολλαπλασιασμού και της αναβάθμισης των δημόσιων χώρων και της συμβίωσης με όρους αλληλεγγύης και αλληλοσεβασμού μέσα σε αυτούς.

Το κάλεσμά της ανανεώνεται για την Δευτέρα 17 Μάη, αυτή τη φορά για παιχνίδι…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Ισραηλινοί πύραυλοι κατέστρεψαν κτίριο που στεγάζει διεθνή ΜΜΕ – Στους 140 οι νεκροί από τους ανελέητους βομβαρδισμούς

Λιμενεργάτες στο Λιβόρνο αρνήθηκαν να φορτώσουν πλοίο με όπλα για το Ισραήλ