in

Θράσος οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης για το νοσοκομείο Δράμας, λένε οι γιατροί

Θράσος οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης για το νοσοκομείο Δράμας, λένε οι γιατροί

Θράσος καταλογίζει στον Υπουργό Υγείας η ΟΕΝΓΕ για τα όσα υποστήριξε σχετικά με την κατάσταση στο νοσοκομείο της Δράμας.

Ενώ η διασπορά στο νομό είναι μεγάλη και το νοσοκομείο παρουσιάζει σταθερά 100% πληρότητα στις κλίνες και στις ΜΕΘ για περιστατικά σχετιζόμενα με τον ιό Covid-19, γίνονται διασωληνώσεις σε χειρουργεία και απλές κλίνες, δεκάδες διακομιδές σε Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Σέρρες αλλά και αεροδιακομιδές στην Αθήνα, η κυβέρνηση δε βλέπει κανένα πρόβλημα.

Οι γιατροί της Δράμας ζήτησαν ενίσχυση σε εξειδικευμένο προσωπικό, με τον υπουργό υγείας Β. Κικίλια να απαντά σε συνέντευξή του πως δεν έχει πρόβλημα το νοσοκομείο της Δράμας, αλλά η πόλη, συμπληρώνοντας πως το Ε.Σ.Υ. στέκεται όρθιο. Ακόμη, όμως, και μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Υπουργού η 4η ΥΠΕ με ανακοίνωσή της τα βρίσκει όλα καλώς καμωμένα.

«Το Νοσοκομείο του Νομού έχει θωρακιστεί από καιρό με προσωπικό και μέσα, όπως και όλα τα Νοσοκομεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας και της χώρας » δηλώνει ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης Δημήτρης Γ. Τσαλικάκης, αναφέροντας ότι «έχουν πραγματοποιηθεί 10 προσλήψεις ειδικών ιατρών και αναμένονται άλλες δυο. Επιπλέον, προσλήφθηκαν 39 νοσηλευτές και 13 εργαζόμενοι λοιπών ειδικοτήτων, ενώ έχει ήδη εγκριθεί η πίστωση για ακόμα 23 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων».  .

Σύμφωνα όμως με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας η κατάσταση είναι διαφορετική:

«θέλει θράσος να ισχυρίζεσαι ότι δεν έχει πρόβλημα το νοσοκομείο της Δράμας» υποστηρίζει η ΟΕΝΓΕ όταν:

Εργάζονται μόλις 64 γιατροί (50 μόνιμοι και 14 επικουρικοί) από  τους 107 που προβλέπει ο «κουτσουρεμένος οργανισμός του 2012».
⦁ 7 από τις 11 οργανικές θέσεις μόνιμων γιατρών παθολόγων είναι κενές.
⦁ 4 παθολόγοι και 1 πνευμονολόγος περιθάλπουν 140 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, οι οποίοι κάνουν 10 εφημερίες το μήνα ο καθένας.
⦁ Πάνω από 100 εργαζόμενοι έχουν νοσήσει από Covid -19.
⦁ Για να μπαλώσουν όπως-όπως τα κενά μετακινούν έναν παθολόγο από το Νοσοκομείο Σερρών στο οποίο νοσηλεύονται κατά τη διάρκεια του 2ου επιδημικού κύματος κατά μέσο όρο 120-140 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 και στο οποίο από τους 13 παθολόγους που προβλέπει ο οργανισμός υπηρετούν μόλις 7.»

Ενώ συμπληρώνει με τα αιτήματα της:

«1. Άμεσα, χωρίς καμία καθυστέρηση, να διοριστούν σε μόνιμες θέσεις και οι 4 παθολόγοι που υπέβαλλαν υποψηφιότητα για τη μία θέση στο νοσοκομείο Σερρών και να συνεπικουρήσει ιατρικό προσωπικό το νοσοκομείο Δράμας μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση.
2. Άμεση ένταξη, υποχρεωτικά, όλων των ιδιωτών παθολόγων και πνευμονολόγων του νόμου Δράμας στο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας με τους ίδιους μισθολογικά και εργασιακά όρους με τους μόνιμους ιατρούς του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης. Δεν είναι δυνατό σε συνθήκες πανδημίας, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, να παροπλίζεται και να μένει αναξιοποίητο, ένα μεγάλο ποσοστό του ιατρικού δυναμικού της χώρας.
3. Προκήρυξη ΣΗΜΕΡΑ των 50 κενών οργανικών θέσεων γιατρών, που υπάρχουν στο νοσοκομείο Δράμας.
4. Μονιμοποίηση ΤΩΡΑ των 14 επικουρικών γιατρών του νοσοκομείου Δράμας.
5. Μονιμοποίηση ΤΩΡΑ των 68 συμβασιούχων νοσηλευτών και όλων των συμβασιούχων ανεξαρτήτου ειδικότητας.»

Η κατάσταση τόσο με τους ασθενείς που νοσούν από τον Covid-19, όσο και με τους υπόλοιπους ασθενείς που χάνουν εξετάσεις και χειρουργεία είναι εκτός ελέγχου. Αλίμονο, κανείς δεν περίμενε ότι δε θα υπήρχε πίεση στο σύστημα υγείας. Αυτό που όμως περιμέναμε, ακόμα και από αυτή την κυβέρνηση, είναι η οχύρωση του Ε.Σ.Υ. και κάποια στοιχειώδη μέτρα πρόληψης που έχουν αναφερθεί από επιστημονικούς οργανισμούς, πολιτικά κόμματα και οργανώσεις και σωματεία εργαζομένων. Ό,τι ζούμε σήμερα στη Δράμα, στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί με ένα σχέδιο που ακόμα και μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε μελετήσει και εκπονήσει, αν βέβαια της έμενε χρόνος από τις άλλες προτεραιότητες που έχει βάλει όλη αυτή την περίοδο για να προστατεύσει την κερδοφορία αυτών που επιδοτούνται με τα κονδύλια του ταμείου ανάκαμψης της Ε.Ε., αυτών που νομοθετούν κατ’ ουσίαν την απαγόρευση των διαδηλώσεων, τον αποχαρακτηρισμό δασών και θαλασσών ως προστατευόμενες περιοχές, την απαγόρευση των απεργιών, τις απλήρωτες υπερωρίες, τα ελαστικά ωράρια εν μέσω πανδημίας.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και είναι μία. Δύο είναι οι τρόποι να την παρουσίασεις. Ο ένας, είναι αυτός που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός δηλώνοντας χωρίς ντροπή: «τα νοσοκομεία άντεξαν, αντέχουν και θα αντέξουν». Ο άλλος είναι αυτός που ζούνε κάθε μέρα οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι ασθενείς και οι συγγενείς ασθενών που βλέπουν σε ενεστώτα χρόνο την κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Όσοι ελέγχουν τη συντριπτική μερίδα των Μ.Μ.Ε. και συνεχίζουν να λένε και να ξαναλένε πως δε γίναμε Β. Ιταλία προσπαθώντας να μας πείσουν για το ακριβώς αντίθετο από αυτό που ζούμε, ας ξέρουν πως είναι πια αργά, όπως είναι ήδη αργά για αυτούς που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μια χούφτα γυναίκες στην πλατεία Κουρελιασμένου Συντάγματος. Της Αναστασίας Τσουκαλά

Ο δήμαρχος Σερρών ενώ ποιεί την νήσσαν για την πανδημία, υποδεικνύει ως ενόχους τους… πρόσφυγες στο Κλειδί