in ,

Θεσσαλονίκη: Τα εργασιακά δικαιώματα των σχολικών καθαριστριών στο στόχαστρο

Θεσσαλονίκη: Τα εργασιακά δικαιώματα των σχολικών καθαριστριών στο στόχαστρο

Σε έναν άτυπο πόλεμο κατά των εργασιακών δικαιωμάτων των σχολικών καθαριστριών και καθαριστών φαίνεται πως έχει επιδοθεί εν μέσω πανδημίας η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης.

Το πρωί της Δευτέρας η διοίκηση κάλεσε περί τους 250 καθαριστές και καθαρίστριες σε Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, παραβιάζοντας την απαγόρευση για συνάθροιση 10 και πλέον ατόμων. Στη συνάντηση ζητήθηκε από τους καθαριστές να υπογράψουν το παρακάτω έγγραφο, ώστε να μεταφερθούν σε άλλα δημοτικά κτίρια και να παρέχουν την εργασία τους, κάτι που δεν υπαγορεύεται από τις εργασιακές τους συνθήκες, μιας και εργάζονται με συμβάσεις έργου.

Πιο συγκεκριμένα, οι σχολικές καθαρίστριες και οι σχολικοί καθαριστές εργάζονται με το επισφαλές καθεστώς των συμβάσεων έργων οι οποίες αναφέρουν συγκεκριμένους χώρους που πρέπει να καθαρίζουν. Εδώ και πολλά χρόνια το συνδικαλιστικό τους κίνημα διεκδικεί την μετατροπή της εργασίας τους σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Η διοίκηση του δήμου μάλιστα θεώρησε ότι είναι εργαζόμενοι των ΟΤΑ, ενώ υπάγονται σε φορέα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς του υπουργείου Παιδείας…

Και δεν φτάνουν μόνο αυτά. Όπως καταγγέλλει στο alterthess.gr εργαζόμενος σχολικός καθαριστής οι υπεύθυνοι των σχολικών επιτροπών του δήμου αρνούνται να δώσουν ειδική άδεια σε καθαριστές και καθαρίστριες. Πιο συγκεκριμένα αρνήθηκαν να δώσουν ειδική άδεια σε καθαριστή που ανήκει σε ευάλωτη ομάδα καθώς και σε μητέρα που έχει 15 μηνών παιδί.

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ

Με παρέμβαση τους η γραμματεία Θες/νίκης του Π.Α.ΜΕ. και η ΔΑΣ εργ. δ. Θεσ/νίκης  απαίτησαν  να «επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στα σπίτια τους, προκειμένου να αποφευχθεί επικίνδυνος συνωστισμός». Σε ανακοίνωση αναφέρουν τα εξής:

Περηφανεύεται  η διοίκηση Ζέρβα για την «οργανωτικότητα» της και αυτοθαυμάζεται ότι δήθεν, έχει πάρει όλα τα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους για την επιδημία του κορονοιού. Ο λαός της πόλης γνωρίζει ότι αυτό είναι ψέμα, αφού έβλεπε και βλέπει καθημερινά τους εργαζόμενους της καθαριότητας και άλλων υπηρεσιών να εργάζονται χωρίς τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας.

Όμως, αυτό όμως που συνέβη το πρωί της Δευτέρας 23 Μάρτη αποδεικνύει (για μας για ακόμη μία φορά) ότι εκτός από ψεύτες είναι και επικίνδυνοι. Για να τους κατανείμουν σε άλλες υπηρεσίες, μάζεψαν 250 σχολικούς καθαριστές-στριες σε χώρο του ΣΜΑ εν μέσο επιδημίας! Οι συνάδελφοι και λόγω της βροχής ήταν κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλον. Αρκετοί είναι μεγάλης ηλικίας και με προβλήματα υγείας. Όσους έστελναν σε χώρους για εργασία δεν τους χορηγούσαν τα απαραίτητα μέσα προστασίας. Να σημειώσουμε ότι  εργάζονται με το άθλιο καθεστώς το συμβάσεων-ωρομισθίων και έχουν υπογράψει σύμβαση με τις Σχολικές Επιτροπές του δήμου. Οι συνάδελφοι παρέμεναν για πολύ ώρα στο χώρο του ΣΜΑ. Με παρέμβαση τους η γραμματεία Θες/νίκης του Π.Α.ΜΕ. και η ΔΑΣ εργ. δ. Θεσ/νίκης  απαίτησαν  να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στα σπίτια τους, προκειμένου να αποφευχθεί ο επικίνδυνος συνωστισμός και να επανέλθουν στην εργασία τους τις επόμενες μέρες, αφού τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις προστασίας τους και διευθέτησης των όρων εργασίας (ωράριο, σύμβαση κλπ). Μετά τις παρεμβάσεις και την αντίδραση  συναδέλφων καθαριστών, δόθηκε εντολή από τη διοίκηση να φύγουν  οι εργαζόμενοι για τα σπίτια τους.

Άξιο να τονιστεί είναι και ότι 30 περίπου σχολικοί καθαριστές που έστειλαν να παρουσιαστούν σε εργοτάξιο, δεν εργάστηκαν γιατί τα κτίρια των υπηρεσιών που θα καθάριζαν είναι κλειστά λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της επιδημίας. Ποιος ο λόγος λοιπόν να ταλαιπωρούν και να θέτουν σε κίνδυνο εργαζόμενους; Αυτή είναι η «οργανωτικότητα» της διοίκησης Ζέρβα!

Αναλώσιμους, έχουν κράτος και εργοδοσία τους εργαζόμενους. «Μέτρα κατά του συνωστισμού» υποτίθεται, ας συνωστίζονται οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες, στα εργοστάσια και τους χώρους δουλειάς. Δύο άτομα στο Ι.Χ. 30 και 50 στις αστικές συγκοινωνίες και στα λεωφορεία των εταιριών που δουλεύουν εργαζόμενοι. Όλα αυτά για να κτίζουν κυβέρνηση και δήμαρχοι «κοινωνικό» προφίλ και αφεντικά να κερδίζουν και από αυτή την κρίση. Τώρα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Μόνιμοι και συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους δήμους μένουμε δυνατοί και δεν μένουμε σιωπηλοί:

-Να μη δεχτούμε να μπουν τα εργασιακά δικαιώματα στην καραντίνα ούτε σήμερα αλλά πολύ περισσότερο αύριο, αφού τα χειρότερα που «γεννήθηκαν από έκτακτες συνθήκες, θα μετατραπούν γρήγορα σε κινητήριους μοχλούς της επόμενης μέρας», όπως δηλώνει και ο πρωθυπουργός.

-Η κυβέρνηση βλέπει την πανδημία ως ευκαιρία κατεδάφισης εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων, να τους απαντήσουμε με την αλληλεγγύη και τις διεκδικήσεις μας.

-Σεβασμός σε όλους τους εργαζόμενους που χθες, σήμερα και αύριο συνεχίζουν να δίνουν την μάχη για να κρατήσουν την κοινωνία όρθια σε πρωτόγνωρες και εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις.

-Εκτός των θεσμοθετημένων ΜΑΠ να δοθούν στους εργαζόμενους, όλα τα αναγκαία μέσα για την προστασία τους από την μετάδοση του κορονοϊού.

-Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στις υπηρεσίες των δήμων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Ανακοίνωση της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί»

Τις κρίσιμες ώρες που περνούμε εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού, ενώ έχουν παρθεί ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα για την αποφυγή διασποράς του ιού, όπως το μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας, της απαγόρευσης συνάθροισης άνω των 10 ατόμων, αλλά και της απαιτούμενης ελάχιστης απόστασης ασφαλείας στον εργασιακό χώρο που τηρείται ακόμη και σε καταναλωτές στα Super Markets με έκπληξη διαπιστώσαμε όπως αποδεικνύεται και από σχετικά βίντεο (που έχουμε στην διάθεσή μας) ότι η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης κάλεσε σήμερα 23-03-2020 πρωινές ώρες, στο αμαξοστάσιο του Δήμου μεγάλο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνται στον τομέα της καθαριότητας, χωρίς να τηρούνται στο ελάχιστο τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας.

Εργαζόμενοι και εργαζόμενες εξαναγκάστηκαν να συνωστιστούν, άλλοι χωρίς μάσκες (ευτυχώς λίγοι και όσοι είχαν τις βρήκαν μόνοι τους), άλλοι χωρίς γάντια στον κλειστό χώρο του αμαξοστασίου κατά παράβαση των επικαιροποιημένων λόγω κορονοϊού μέτρων και οδηγιών.

Παράλληλα, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση έχουμε δεχθεί πληθώρα παραπόνων από εργαζόμενους στην καθαριότητα αλλά και των λοιπών υπηρεσιών του Δήμου που μας καταγγέλλουν, ότι δεν τους χορηγήθηκαν τα κατάλληλα μέσα αυτοπροστασίας, όπως μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας FFP2 ή FFP3, προστατευτικά γυαλιά όπου χρειάζεται, και γάντια μιας χρήσης, καθώς και ότι δεν έχουν ληφθεί τα απαιτούμενα συνιστώμενα μέτρα για την προστασία τους από τον κορονοϊό όπως η αποφυγή συνωστισμού στον χώρο εργασίας που σε μερικές περιπτώσεις είναι ο ένας δίπλα στον άλλο.

Στην καθαριότητα μαθαίνουμε πως έλαβαν προ δύο εβδομάδων από μία απλή μάσκα μιας χρήσης, και μόλις χθες (!) γάντια.

Έως τώρα ως παράταξη με υψηλό αίσθημα ευθύνης στις κρίσιμες ώρες που περνάμε όλοι μας, ενώσαμε τις δυνάμεις μας για τον κοινό σκοπό και προσπαθήσαμε να συνδράμουμε με χρήσιμες πρωτοβουλίες και θετικές προτάσεις, αλλά δεν είναι δυνατόν να σιωπήσουμε και να κλείσουμε τα μάτια, όταν τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των εργαζομένων, λόγω ανευθυνότητας και προχειρότητας που επιδεικνύει η διοίκηση του Δήμου για την αντιμετώπιση της κρίσης και την προστασία των πολιτών και των εργαζομένων.

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη εικόνα που παρουσιάστηκε σήμερα στο αμαξοστάσιο με την ανεύθυνη και επικίνδυνη για την υγεία τους συγκέντρωση των εργαζομένων κατά παράβαση των ενδεδειγμένων μέτρων και οδηγιών και ζητούμε να δοθούν εξηγήσεις.

Απαιτούμε από την διοίκηση του Δήμου να εφαρμόσει την κείμενη νομοθεσία, σύμφωνα με τον Κώδικα Νόμων για την Υγεία & Ασφάλεια των Εργαζομένων (ΚΝΥΑΕ) που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν.3850/2010 (ΦΕΚ 84 Α΄), για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία που ισχύει και για τα ν.π.δ.δ. και τους Ο.Τ.Α. και την λήψη μέτρων που να εξασφαλίζουν την υγεία και ασφάλεια των τρίτων (άρθρ.42, παρ.1. ΚΝΥΑΕ), ειδικότερα να λαμβάνονται μέτρα για να :

α) αποφεύγεται ο συνωστισμός και οι συνεργασίες να πραγματοποιούνται με άλλο τρόπο (τηλεφωνική επικοινωνία, e-mail, τηλεδιάσκεψη κ.λπ. εφόσον είναι εφικτό).

β) να χορηγείται σε όλους τους εργαζόμενους ο απαιτούμενος προστατευτικός ατομικός εξοπλισμός που περιλαμβάνει:

1. μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας FFP2 ή FFP3 σε όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους

2. προστατευτικά γυαλιά κατά περίπτωση

3. προστατευτική φόρμα, αδιάβροχη, με μακριά μανίκια, μιας χρήσης κατά περίπτωση

4. γάντια μιας χρήσης σε όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους.

Ζητούμε να μας χορηγηθεί αντίγραφο από την γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου που θα πρέπει να έχει συνταχθεί με τη συνδρομή του ιατρού εργασίας και του τεχνικού ασφάλειας, και σε συνεργασία με την επιτροπή υγείας και ασφάλειας και τους εκπροσώπους των εργαζομένων για θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία όπως έχει επικαιροποιηθεί και ως προς τους κινδύνους και τα μέτρα πρόληψης από τον COVID-19, που οφείλει ο Δήμος να έχει συντάξει για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων του, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εκτίθενται σε ιδιαίτερους κινδύνους στην οποία καθορίζονται τα μέτρα ατομικής προστασίας που πρέπει να ληφθούν και, το υλικό προστασίας που πρέπει να χρησιμοποιηθεί.

Απευθύνουμε έκκληση στον Δήμαρχο να μην περιορίζεται μόνο στην επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού, με διαγγέλματα, γλαστράκια και συνεντεύξεις αλλά να ασχοληθεί ο ίδιος και το επιτελείο του σοβαρά με το κρίσιμο θέμα της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων που έως τώρα όπως έχουμε διαπιστώσει «πηγαίνει στον αυτόματο πιλότο» ή στους πιλότους που φέρουν τους εργαζόμενους σε συνθήκες επικίνδυνες για την υγεία τους.

Επισημαίνουμε το γεγονός ότι η διάδοση του κορονοϊού στην κοινότητα-εργασιακούς χώρους και ο περιορισμός των κρουσμάτων και της επιδημίας αποτελεί πρωτίστως θέμα Δημόσιας Υγείας.

Συνεπώς με γνώμονα πρωτίστως την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, επιφυλασσόμενοι για την διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, απαιτούμε από την διοίκηση να προβεί σε όλες τις ανωτέρω ενέργειες που οφείλει και να τηρεί απαρέγκλιτα την κείμενη νομοθεσία σύμφωνα με τον Κώδικα Νόμων για την Υγεία & Ασφάλεια των Εργαζομένων (ΚΝΥΑΕ).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Οι ασκούμενοι δικηγόροι είναι εργαζόμενοι είτε με πανδημία είτε χωρίς!

Σοβαρά ερωτήματα για τις συνθήκες θανάτου της 40χρονης από την Καστοριά