in ,

Θεσσαλονίκη: Εν μέσω lockdown κάμερες στις εισόδους Γυμνασίων στη Νεάπολη

Θεσσαλονίκη: Εν μέσω lockdown κάμερες στις εισόδους Γυμνασίων στη Νεάπολη

Σε μια περίεργη τουλάχιστον κίνηση προχώρησε ο Δήμος Νεάπολης Συκεών εν μέσω lockdown και κλειστών σχολείων. Όπως καταγγέλεται από εκπαιδευτικούς και δημοτικές παρατάξεις ο Δήμος Νεάπολης- Συκεών τοποθέτησε κάμερες στην είσοδο των συστεγαζόμενων 4ου και 5ου Γυμνασίου.

Οι εκπαιδευτικοί της Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης με ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν το Δήμο Νεάπολης πως «αξιοποίησε την πανδημία ως ευκαιρία  για  να προχωρήσει στην τοποθέτηση καμερών στην είσοδο των συστεγαζόμενων 4ου- 5ου Γυμνασίων  Νεάπολης»

«Ενώ απέναντι στα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων από την έναρξη της σχολικής χρονιάς  δεν  παρουσίασε κανένα σχέδιο για την  μείωση του αριθμού  των μαθητών ανά τμήμα  και δεν  άσκησε καμία πίεση στην κυβέρνηση, ενώ  αρνήθηκε την μετατροπή των συμβάσεων σχολικών  καθαριστών-στριων  μερικής απασχόλησης σε πλήρους για την  καλύτερη καθαριότητα και απολύμανση των σχολικών μονάδων, η διοίκηση του Δήμου αξιοποίησε την πανδημία ως ευκαιρία για να προχωρήσει στην τοποθέτηση καμερών στο συγκρότημα του 4ου- 5ου Γυμνασίων  Νεάπολης» αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί.

Σημειώνεται ακόμη ότι η κίνηση αυτή έγινε χωρίς απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ή πρόταση της αρμόδιας ΔΕΠ, δηλαδή ο Δήμος Νεάπολης- Συκεών προχώρησε σε ένα μέτρο ενάντια στο οποίο έχει εκφραστεί σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα.

Το Δ.Σ. της Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης επανειλημμένα έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή του στην τοποθέτηση συστημάτων παρακολούθησης, κάμερες κλπ. στα σχολεία. «Πέρα από το γεγονός ότι παρόμοιοι μηχανισμοί εξουδετερώνονται εύκολα από το οργανωμένο έγκλημα, λειτουργούν  ανασταλτικά και κατασταλτικά στην ελευθερία κινήσεων και στην ελευθερία λόγου και της κριτικής, που αποτελούν την ουσία της εκπαίδευσης και της παιδαγωγικής ελευθερίας. Υπονομεύουν  τη δημοκρατική λειτουργία του σχολείου και μπορεί να αποτελέσουν μέσο ποινικοποίησης της συλλογικής δράσης της ελεύθερης διακίνησης ιδεών αλλά και υπονόμευσης δημοκρατικών εργασιακών και ατομικών δικαιωμάτων και συνδικαλιστικών ελευθεριών».

Όσο για τη φύλαξη του σχολείου, οι εκπαιδευτικοί προτείνουν την πρόσληψη επαρκούς αριθμού μονίμων φυλάκων, για όλο το διάστημα που τα σχολεία είναι εκτός λειτουργίας.

«Κλειστά διδακτήρια με γκρίζους τοίχους με υπερμεγέθη κάγκελα, που πηδούν τα παιδιά για να παίξουν στις αυλές με κίνδυνο ατυχήματος και κάμερες παντού προσομοιάζουν με φυλακές. Καλλιεργούν αισθήματα αποστροφής στο σχολείο και θυμού στους μαθητές μας» δηλώνουν ακόμη οι εκπαιδευτικοί.

Ενάντια στην τοποθέτηση των καμερών δημοτικές παράταξεις

Σχετικη ανακοίνωση είχαμε και από την δημοτική παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση η οποία υποστηρίζει ότι ο δήμος θα μπορούσε από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα, «να εξασφαλίσει περισσότερες αίθουσες διδασκαλίας (ενώ υπάρχουν αρκετές τέτοιες αίθουσες στον δήμο μας) ώστε να ελαττωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα» αλλά δεν το έκανε.

Υπενθυμίζει ακόμη ότι με το άνοιγμα των σχολείων «έβγαινε στα κανάλια να κομπορρημονεί ότι τα σχολεία του δήμου ανοίγουν «με τους καλύτερους όρους και τις αυστηρότερες προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας» και λίγες ημέρες αργότερα τα σχολειά να γεμίζουν από κρούσματα ανάμεσα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς».

«Με πρόσχημα την προστασία του χώρου των σχολείων, προχωρούν σε ενέργειες εκφοβισμού των μαθητών, παραβιάζοντας ακόμα και στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, σ’ έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο χώρο, σε βάρος μαθητών και εκπαιδευτικών» σημειώνει ακόμη η Λαϊκή Συσπείρωση που δε θεωρεί τυχαίο ότι όλα αυτά γίνονται λίγες ημέρες μετά τις δίκαιες μαθητικές κινητοποιήσεις αλλά και το κυνηγητό που εξαπέλυσε η διοίκηση του δήμου εναντίον τους.

Η δημοτική παράταξη ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ εκφράζει, επίσης, την έντονη αντίθεσή της στην τοποθέτηση συστημάτων παρακολούθησης, κάμερες κλπ. στα σχολεία δηλώνοντας ότι «αποτελεί  μια ακόμη  πράξη  που με συνέπεια υπηρετεί  την άποψη της δημοτικής αρχής για την δημόσια εκπαίδευση.  Ασφυκτικός έλεγχος, συγχωνεύσεις και υποταγή χωρίς καμία αμφισβήτηση στην κυρίαρχη  εκπαιδευτική πολιτική». Καλεί ακόμη τους συλλόγους διδασκόντων και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων να μην αποδεχθούν την εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία της πόλης στις 26/11

«Καμία μόνη, καμία λιγότερη» -Συμβολική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη ενάντια στην έμφυλη βία