in , ,

Κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία της πόλης στις 26/11

Κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία της πόλης στις 26/11
Την ώρα που η ΑΔΕΔΥ αλλά και δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία προετοιμάζουν την απεργία της 26ης Νοέμβρη ενάντια στο νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, η ΕΝΙΘ καλεί σε συμβολικές κινητοποιήσεις μπροστά στα νοσοκομεία της πόλης. Στην ανακοίνωσή της κάνει εκτενή αναφορά στην τραγική κατάσταση που βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΕΝΙΘ:

 
«Το ΔΣ της ΕΝΙΘ απευθύνει αγωνιστικό κάλεσμα σε κάθε υγειονομικό εργαζόμενο που σήμερα διακινδυνεύει τη ζωή του για να δώσει με περιορισμένα όπλα και ελάχιστες εφεδρείες τη μάχη με την πανδημία.
 
Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Β. Ελλάδας γίνεται χειρότερη μέρα με την ημέρα. Οι απλές κλίνες νοσηλείας ασθενών με COVID εξαντλούνται, καθώς νοσηλεύονται πάνω από 1000 ασθενείς στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας. Οι κλίνες ΜΕΘ λειτουργούν με 100% πληρότητα. Το λιγοστό προσωπικό, το οποίο αποδεκατίζεται ακόμα παραπάνω καθώς εκατοντάδες συνάδελφοι έχουν νοσήσει ή είναι σε καραντίνα, είναι εξουθενωμένο, αλλά με την υπερπροσπάθεια του αγωνίζεται να κρατήσει όρθιο το ΕΣΥ, θυσιάζοντας ακόμα και την ζωή του για την υγεία του λαού. Οι τραγικές ελλείψεις έχουν ως αποτέλεσμα ελάχιστο προσωπικό να αναλαμβάνει την περίθαλψη των εκατοντάδων ασθενών, που με τις δυσκολίες που έχει η νοσηλεία ασθενών με COVID, οδηγούν στην υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.
 
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την πανδημία, γνωρίζοντας τις τεράστιες ελλείψεις του ΕΣΥ για τις οποίες δεν έκανε τίποτα, ανέστειλε χειρουργεία, εξωτερικά ιατρεία, την λειτουργία ολόκληρων κλινικών, μετατρέποντας τα νοσοκομεία σε μίας νόσου, αφήνοντας χωρίς περίθαλψη όλους τους ασθενείς που πάσχουν από άλλα νοσήματα. Την ίδια ώρα, αξιοποιεί με επικοινωνιακά τερτίπια, τις ηρωικές πράξεις των υγειονομικών που εθελοντικά ρίχνονται στην μάχη όπου υπάρχει COVID, για να καλύψει τις εγκληματικές ευθύνες που δεν προχώρησε στα αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ, στα οποία δεν προχωράει ακόμα και τώρα που η κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου.
Ακόμα και τώρα όμως η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να εφαρμόσει τις προτάσεις των νοσοκομειακών ιατρών, που από την αρχή της πανδημίας ζητούσαν, εκτός των άλλων, επίταξη όλου του ιδιωτικού τομέα υγείας χωρίς αποζημιώσεις. Με την συνολική επίταξη ιδιωτικών κλινικών και ιδιωτών ιατρών μπορεί να καθοριστούν κεντρικά οι δυνατότητες και να σχεδιαστεί η κατανομή όλων των εφεδρειών σε υγειονομικούς στις δομές που υπάρχει ανάγκη στελέχωσης για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Αντίθετα, η κυβέρνηση «επιτάσσει» μόνο δύο ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους μετά από παζάρια, με την «επίταξη» να είναι επί πληρωμή σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και την κυβέρνηση ήδη να έχει υποσχεθεί εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις στους κλινικάρχες. Είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι την ώρα που ο λαός της Θεσσαλονίκης υποφέρει από την πανδημία, το μόνο που τους νοιάζει είναι τα παζάρια για τα κέρδη τους, ενώ ήδη έχουν θησαυρίσει από την ανάγκη περίθαλψης του λαού όλο το προηγούμενο διάστημα.
 
Ένα είναι σίγουρο. Ο λαός και οι υγειονομικοί έχουμε αναλάβει την ευθύνη αυτής της μάχης. Από την άλλη μεριά, η κυβέρνηση συνεχίζει να προτάσσει την ατομική ευθύνη και να μην αναλαμβάνει την δικιά της τεράστια ευθύνη για λήψη μέτρων ενίσχυσης του ΕΣΥ και μείωσης της διασποράς στα σχολεία, στα ΜΜΜ και τους μεγάλους χώρους εργασίας, που αποτελούν πραγματικές υγειονομικές βόμβες. Υποκριτικά, ρίχνει την ευθύνη στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, που τηρούσαν όλα τα υγειονομικά μέτρα, στοχεύοντας πάνω από όλα στην δημιουργία σιγής νεκροταφείου στο κίνημα, σε όποιον τολμάει να διεκδικεί τα αυτονόητα.
 
Η κατάσταση είναι στα χέρια μας. Δεν πρέπει κανένας εργαζόμενος να περιμένει τίποτα από την κυβέρνηση. Η ίδια πολιτική που μας έφτασε εδώ συνεχίζεται και σήμερα. Ο σκοπός τους δεν είναι να σώσουν ανθρώπινες ζωές αλλά να προστατεύσουν την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Δεν θα επιτρέψουμε στους υπαίτιους αυτής της κατάστασης να περάσουν την εγκληματική τους πολιτική ανενόχλητοι. Όπως δίνουμε καθημερινά τη μάχη για την προστασία της ζωής, έτσι θα αντισταθούμε και στην προσπάθεια να μας φιμώσουν. Προχωράμε σε συμβολικές κινητοποιήσεις στις 26/11 στις πύλες των νοσοκομείων, οι οποίες πρέπει να γίνουν φάροι ελπίδας για τον αγωνιζόμενο λαό και για τους εργαζόμενους που δίνουν επίσης τη μάχη για την απεργία στους άλλους χώρους δουλειάς.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Νέα γυναικοκτονία, αυτή τη φορά στη Μάνη με θύμα 44χρονη

ΕΚΘ: Να διασφαλιστούν οι συνθήκες εργασίας και αμοιβής των εργαζομένων στις ιδιωτικές κλινικές που έχουν επιταχθεί