Θεσσαλονίκη: Ανάκληση παρτίδας κρέατος με E. Coli

Ανάκληση 725 κιλών μολυσμένου βοδινού κρέατος που διατέθηκαν σε δύο επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη, μία στις Στέρνες Ακρωτηρίου Χανίων και μία στο Τρίκλινο της Κέρκυρας ζήτησε ο ΕΦΕΤ αφού ανιχνεύθηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός E. coli.

Οι αρχές του Βελγίου αφού ανίχνευσαν το βακτήριο σε κρέας που προήλθε από το σφαγείο «Group Bigard» στη Γαλλία, ενημέρωσαν τον ΕΦΕΤ που προχώρησε στους απαραίτητους ελέγχους και ζήτησε την άμεση απόσυρση του προιόντος από την αγορά.

Στη Θεσσαλονίκη το μολυσμένο κρέας παρέλαβαν δύο επιχειρήσεις η «ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ ΣΙΑ Α.Ε.» που βρίσκεται στη κεντρική κρεαταγορά και η «ΕΔΕΣΜΑ Α.Ε.»  στη Σίνδο, με ημερομηνία παραλαβής  την 16η και 15η Ιούνη αντίστοιχα.

Η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ

Μολυσμένο βοδινό κρέας με παθογόνο μικροοργανισμό είχαν προμηθευτεί από τη Γαλλία, τέσσερις ελληνικές επιχειρήσεις. Ο παθογόνος μικροοργανισμός Ο157:Η7 (eae+, stx1+) ανιχνεύθηκε από τις βελγικές αρχές σε βοδινό κρέας, του οποίου η πρώτη ύλη προέρχεται από το σφαγείο «Group Bigard» (κωδικός έγκρισης FR 59 225104 CE) στη Γαλλία. Οι αρχές του Βελγίου ενημέρωσαν, με τη σειρά τους, τον ΕΦΕΤ στη χώρα μας, μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση-απόσυρση του συνόλου των παραπάνω προϊόντων από την ελληνική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Πρόκειται για τις επιχειρήσεις:

«ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ ΣΙΑ Α.Ε.» (Κεντρική Κρεαταγορά Θεσσαλονίκης): αρ. παρτίδας 071878, (AV5: ωμοπλάτη με στήθος), ημερομηνία παραλαβής 16.06.2011, συνολική ποσότητα 173,8 κιλά.

«ΕΔΕΣΜΑ Α.Ε.» (Σίνδος, Θεσσαλονίκη): αρ. παρτίδας 071862 (AV5), ημ. παραλαβής 15.06.2011, συνολική ποσότητα 214,6 κιλά.

«ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ Α.Ε.» (Στέρνες Ακρωτηρίου, Χανιά Κρήτης): 1) αρ. παρτίδας 071887 (Plat de cote: μεσοπλεύριο κρέας, στηθοπλευρές), ημ. παραλαβής 16.06.2011, συνολική ποσότητα 49,7 κιλά και 2) Αρ. παρτίδας 071862 (Plat de cote), ημ. παραλαβής 16.06.2011, συνολική ποσότητα 45,7 κιλά.

«ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΡΕΑΤΩΝ Α.Ε.» (Τρίκλινο, Κέρκυρα) : 1) αρ. παρτίδας 072135 (Plat de cote), ημ. παραλαβής 15.06.2011, συνολική ποσότητα 49,9 κιλά και 2) αρ. παρτίδας 072135 (AV5), ημ. παραλαβής 15.06.2011, συνολική ποσότητα 190 κιλά.

Το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων, ΚΕΕΛΠΝΟ,ανακοίνωσε, ότι δεν έχουν παρατηρηθεί κρούσματα σε καταναλώτες σε καμία από τις περιοχές που διακινήθηκαν τα αναφερόμενα προϊόντα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Τέλος συνιστά στους καταναλωτές να ακολουθούν ορθές πρακτικές υγιεινής και σωστό χειρισμό των τροφίμων στο σπίτι, όπως: σωστό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, καλό ξέβγαλμα και στέγνωμα. Το κρέας, συμπεριλαμβανομένου του κιμά, θα πρέπει να μαγειρεύεται καλά και να αποφεύγεται η διασταυρούμενη επιμόλυνση. Για παράδειγμα, χρήση διαφορετικής επιφάνειας κοπής για το ωμό κρέας, διαφορετικής για το μαγειρεμένο ή για τα φρέσκα λαχανικά. Εναλλακτικά, θα πρέπει να πλένεται η επιφάνεια κοπής με σαπούνι, μεταξύ των διαφόρων χρήσεων μίας επιφάνειας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πάγκαλος: Απαντητική επιστολή σε email πολίτη

ΕΜΥ:Έκτακτο δελτίο για υψηλές θερμοκρασίες